Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er bokbloggernes favorittbøker

Dagblad-journalist blant de nominerte til den aller første Bokbloggerprisen.

NOMINERT AV BLOGGERE: Trude Lorentzen, er fra offentliggjøringen av fjorårets brageprisnominasjoner, er blant de nominerte til den første norske Bokbloggerprisen. Christian Roth Christensen / Dagbladet
NOMINERT AV BLOGGERE: Trude Lorentzen, er fra offentliggjøringen av fjorårets brageprisnominasjoner, er blant de nominerte til den første norske Bokbloggerprisen. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Bokbloggere har flere ganger vist at de har krefter til å hausse opp bøker og skape salgssuksesser. Et norsk eksempel er fantasyboka «Song for Eirabu», som gikk til topps på salgslistene etter en bloggkampanje.

Et større, internasjonalt eksempel er «Fifty Shades of Grey», som ble oppdaget og anbefalt av bloggere, før den endte opp som en gigantisk bestselger.

Nå har norske bokbloggere for aller første gang gått sammen om å dele ut Bokbloggerprisen, til de bøkene de har satt størst pris på i året som har gått.

To kategorier
I går offentliggjorde de langlistene til prisen. Flere populære navn er å finne på listene, som Jo Nesbø og Roy Jacobsen. Men også mindre kjente bøker, som Thomas Engers barnebokdebut «Den onde arven» og Lisa Aisatos bildebok «Fugl». For ikke å glemme Dagblad-journalist Trude Lorentzens «Mysteriet mamma».

ENIGE MED ANMELDERNE: Roy Jacobsens siste bok var en stor kritikerfavoritt, og nå er han også nominert til Bokbloggerprisen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
ENIGE MED ANMELDERNE: Roy Jacobsens siste bok var en stor kritikerfavoritt, og nå er han også nominert til Bokbloggerprisen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Sistnevnte var nominert til Brageprisen i fjor, i kategorien sakprosa. Denne gangen konkurrerer hun blant andre med fjorårets skjønnlitterære Brageprisvinner, Ruth Lillegravens «Urd».

Diktsamlingen «Urd» er pussig nok plassert i kategorien «Åpen klasse» hos bokbloggerne, sammen med barne- og ungdomsbøker og sakprosa. Den andre kategorien, «Norsk skjønnlitteratur», inneholder bare romaner (den blir riktignok kalt «Norske romaner» flere steder).

Over 50 bloggere har vært med på å stemme fram sine favoritter. Mandag 27. januar vil bloggerne offentliggjøre en kortliste med tre bøker i hver kategori, som de siden vil samlese. Deretter skal de stemme fram to vinnere, som kåres under årets bokbloggertreff på Bokfestivalen i Oslo i september.

Her er de nominerte:
1) Norsk skjønnlitteratur:
- «Fugletribunalet?» av Agnes Ravatn (Samlaget)
- «Politi» av Jo Nesbø (Aschehoug)
- «Disse øyeblikk» av Herbjørg Wassmo (Gyldendal)
- «Over det kinesiske hav» av Gaute Heivoll (Tiden)
- «Det finnes ingen helhet» av Helga Flatland (Aschehoug)
- «De usynlige?» av Roy Jacobsen (Cappelen Damm)

NOMINERT: Ruth Lillegraven fikk Brageprisen for diktsamlingen «Urd». Hun er også nominert til Bokbloggerprisen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NOMINERT: Ruth Lillegraven fikk Brageprisen for diktsamlingen «Urd». Hun er også nominert til Bokbloggerprisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

2) Åpen klasse:
- «Mysteriet Mamma» av Trude Lorentzen (Oktober)
- «Odinsbarn» av Siri Pettersen (Gyldendal)
- «Fugl» av Lisa Aisato (Gyldendal)
- «Den onde arven» av Thomas Enger (Gyldendal)
- «Det vi kan stå for» av Geir Lippestad (Aschehoug)
- «Urd» av Ruth Lillegraven (Tiden)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!