Her er bøkene 10 000 skoleelever skal lese i høst

Fire kjente og én fersk.

NOMINERT: Tom Egeland kan vinne Arks Barnebokpris for andre gang. Her er han med hunden Teddy hjemme på Nordstrand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NOMINERT: Tom Egeland kan vinne Arks Barnebokpris for andre gang. Her er han med hunden Teddy hjemme på Nordstrand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Det er flust av litterære priser i Norge, men Arks Barnebokpris er en av svært få som deles ut av en barnejury. Og ikke en helt liten én - 10 000 norske skolebarn i femte-, sjette- og sjuendeklasse skal lese de fem nominerte bøkene i høst, før de kårer vinneren i desember.

- Da prisen ble etablert i 2002 var det omkring 2500 elever som var med og kåret årets beste bok, men antallet elever steg raskt og i år har vi måttet sette et tak på 10.000 elever. Så populært er det å være med at vi har måttet si nei til en lang rekke klasser i år også, sier Marit Grue, kategorisjef i Ark, i en pressemelding.

Storsatsning
På årets nominasjonsliste finner vi fire etablerte barnebokforfattere og én debutant, Bobbie Peers med «Luridiumstyven». Sistnevnte er første bok i en ny fantasyserie som nettopp er lansert, og som Aschehoug satser stort på i høst. Les intervju med Peers her.

To av bøkene kommer fra Aschehoug og to fra Gyldendal, mens den siste er utgitt på forfatter Bjørn Sortlands eget miniforlag, Piggsvin forlag. «Kepler 62» er også en helt ny fantasyserie, et norsk-finsk samarbeidsprosjekt mellom Sortland og den kjente finske forfatteren Timo Parvela, samti illustratør Pasi Pitkänen.

Den første boka lanseres egentlig først i september, og handler om barn som blir plukket ut og sendt til planetsystemet Kepler 62, for et farefullt oppdrag.

Det er en komité på 10 barnebokansvarlige fra Ark bokhandel som plukker ut de nominerte, etter å ha invitert alle norske barnebokforlag til å melde på bøker som passer for aldersgruppen, forteller Marit Grue til Dagbladet.

Hele nominasjonslista:
• Heidi Linde, «Pym Pettersons mislykka skoleball»
• Tom Egeland, «Mumiens mysterium»
• Bjørn Sortland, «Kepler 62 - Nedtelling»
• Arne Svingen, «Med beina på nakken»
• Bobbie Peers, «Luridiumstyven»

I fjor var det debutant Audhild Solberg som vant prisen, for boka «Kampen mot superbitchene».

Året før der var det Tom Egeland, med den første boka i serien som også årets bok tilhører. Bjørn Sortland har også vunnet prisen før, med kunstdetektivboka «Bergen-mysteriet» i 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer