ROMANTIKK I BOKFORM: Slik er omslaget på Lisa Aisato N'jie Solbergs debutbok, som åpenbart var en populær bokgave på Valentines Day i år. Foto: GYLDENDAL
ROMANTIKK I BOKFORM: Slik er omslaget på Lisa Aisato N'jie Solbergs debutbok, som åpenbart var en populær bokgave på Valentines Day i år. Foto: GYLDENDALVis mer

Her er bøkene flest fikk på Valentines Day

Romantikk på boklista.

(Dagbladet.no): Var din kjære i det gavmilde hjørnet lørdag for en uke siden? I så fall er det gode muligheter for at du ble overrasket med en av disse små gavebøkene.

Ukas bokliste viser salgsstatistikken for uke sju, som endte 15. februar.

Dagen før - 14. februar - er for lengst etablert som Valentines Day i Norge, og i bokhandlene finner du nok av gaveforslag - pent oppstilt og utstilt - i dagene før begivenheten. Det gir også utslag på boklista.

Kjærlighet er...
For mens forrige ukes liste bar preg av morsdagspresanger, er det tre små bøker om kjærlighet som debuterer på lista denne uka.

Den mest populære av kjærlighetsnykommerne er boka «Til min aller kjæreste» av Pam Brown, som debuterer på 8. plass på lista for generell litteratur. Boka inneholder kjærlighetserklæringer av kjente personer som Voltaire, Ludvig Holberg og Sarah Bernhardt, samt andre ukjente, forelskede personer.

Den avdøde Knøttene-skaperen Charles M. Schulz står bak boka «Kjærlighet er å gå hånd i hånd», en sitatbok fra tegneserieuniverset til «Knøttene». Den skal ifølge bokomslaget minne oss på at kjærlighet og lykke ikke trenger å være så komplisert. Den gikk inn på 11. plass på lista.

Den tredje av kjærlighetsbøkene har en norsk forfatter, nærmere bestemt debutanten Lisa Aisato N'jie Solberg. «Til min elskede» kom ut for et år siden, og var hennes første bok. Den er ifølge omslaget en kjærlighetserklæring for alle som er forelsket, og spretter inn på 12. plass. Lisa Aisato er både forfatter og illustratør, og senere i 2008 debuterte hun også som barnebokforfatter med «Mine to oldemødre».

BOKDEBUTANT: Hun har fått mest oppmerksomhet for barneboka «Mine to oldemødre» - om sin norske og gambiske oldemor - som kom i fjor. Men før hun skrev den, ga Lisa Aisato N'jie Solberg ut en liten, romantisk bok med rødt omslag. Den klatret inn på boklista i Valentines-uka. Foto: LARS EIVIND BONES
BOKDEBUTANT: Hun har fått mest oppmerksomhet for barneboka «Mine to oldemødre» - om sin norske og gambiske oldemor - som kom i fjor. Men før hun skrev den, ga Lisa Aisato N'jie Solberg ut en liten, romantisk bok med rødt omslag. Den klatret inn på boklista i Valentines-uka. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Hardy-comeback
Øverst på lista for generell litteratur ligger nå Kaja Frøysas bok «Tikken Manus». Hun har dyttet Ingar Sletten Kolloens «Snåsamannen» ned fra listetoppen, etter 17 uker på lista.

Cecilia Samartin topper fortsatt lista for skjønnlitteratur, med Twilight-forfatter Stephenie Meyer hakk i hæl på både andre og tredjeplass. Nykommerne på skjønnlitteratur er alle barnebøker: Francesca Simons «Rampete Robins fæle fiender» hopper inn på 9. plass.

På 12. og 13. plass er det gjensyn med de gamle detektivheltene Hardy-guttene.

Forlaget Vigmostad og Bjørke har nemlig børstet støvet av serien og gir ut flere splitter nye bøker om detektivbrødrene - moderniserte historier der guttene bruker ord som «mega» og «kult» og får oppdragene sine ved hjelp av moderne datateknologi.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: Les ukas bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur

KNØTTENE-ROMANTIKK: Avdøde Charles M. Schulz er mannen bak «Knøttene». Han seilte inn på boklista i uke sju, med en liten bok med romantiske visdomsord fra Knøttene-universet. Foto: SCANPIX /REUTERS/Files
KNØTTENE-ROMANTIKK: Avdøde Charles M. Schulz er mannen bak «Knøttene». Han seilte inn på boklista i uke sju, med en liten bok med romantiske visdomsord fra Knøttene-universet. Foto: SCANPIX /REUTERS/Files Vis mer