Her er bøkene flest lyver om å ha lest

Slik prøver 6 av 10 å virke smartere enn de er.

BLØFFEBOK: Svært mange har sett filmene, ikke fullt så mange har lest bøkene, men mange later som. Her fra «Ringenes herre: Atter en konge».
BLØFFEBOK: Svært mange har sett filmene, ikke fullt så mange har lest bøkene, men mange later som. Her fra «Ringenes herre: Atter en konge».Vis mer

(Dagbladet:) Hvordan få omgivelsene til å tro at du er hakket smartere enn du er? Lyv på deg noen tjukke klassikere! Det er i alle fall metoden britene oftest tyr til, skal vi tro en ny spørreundersøkelse.

2000 briter deltok i undersøkelsen, som avslører at hele 62 prosent av de spurte har løyet om å ha lest klassiske romaner. Det skriver blant andre avisa The Telegraph.

Undersøkelsen var ment å vise hvilke metoder folk bruker for å virke mer intelligente, og det å lyve om bøker var altså den klart mest populære. Kanskje det ikke er så vanskelig: 42 prosent av de spurte fortalte at de så film- eller tv-versjoner av romanene, eller leste sammendrag på nettet, istedet for å lese bøkene.

Det er kanskje også årsaken til at alle bøkene som oftest lyves om, har vært filmatisert, uten om én («The Catcher in the Rye»).

Ifølge Daily Mail har kvinner en litt større tendens enn menn til å lyve om bøker på denne måten.

Hvorfor gjør de det? Ifølge samme avis hevdet hele 70 prosent av de som deltok i undersøkelsen at de setter intelligens høyere enn utseende hos en partner.

Her er lista over bøkene britene oftest lyver om å ha lest:

1 «1984» av George Orwell (26%)
2 «Krig og fred» av Leo Tolstoy (19%)
3 «Store forventninger» av Charles Dickens (18%)
4 «The Catcher in the Rye» by JD Salinger (15%)
5 «Reisen til India» av EM Forster (12%)
6 «Ringenes herre» av JRR Tolkien (11%)
7 «Drep ikke en sangfugl» av Harper Lee (10%)
8 «Forbrytelse og straff» av Fyodor Dostoevsky (8%)
9 «Stolthet og fordom» av Jane Austen (8%)
10 «Jane Eyre» av Charlotte Bronte (5%)