- Her er bøkene som virkelig endret Norge

Sakprosa-debatten fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken sakprosa har dominert norsk offentlighet? Dagbladets panel har satt Georg Johannesens «Om den norske tenkemåten» (1975) øverst på listen. Etter ham følger så kremen av den kultureliten som betydde mest for 1970-tallsgenerasjonen, med særlig vekt på bøker som har skapt debatt. I utvelgelsesprosessen kan det se ut som sakprosa snevert har blitt definert som «kultur», av et panel uten kompetanse i medisin, økonomi, teknologi, juss, eller naturvitenskap.

Resultatet er en liste som gir inntrykk av at bare humanistiske og samfunnsvitenskalige perspektiver har dominert offentlig debatt. Panelet har også valgt å fokusere på tekster som ikke utformer, men bare betrakter og kommenterer samfunnsutviklingen, slik Einar Lie påpeker i sitt innlegg «Den kritiske sakprosa» (Dagbladet 5 aug.) De har også begrenset seg til bøker med en viss «utbredelse og popularitet» noe som ekskluderer sakprosa utgitt i fagtidsskrifter. Dette på tross av at artikler blader som Teknologisk ukeblad eller Tidsskrift for Den norske legeforening sannsynligvis har hatt et større publikum enn det Georg Johannesen noen gang fikk. Slik har panelet unngått sakprosadebatt utenfor kulturfeltet. Hvilke debatter har så dette vært? Her følger noen fageksempler. Listen kan selvfølgelig lett forlenges til andre områder og tema.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer