Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er Dag Solstad rockestjerne for en dag

Hundrevis av fans fulgte i romanfigurens fotspor.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Dag Solstad har tittelen klar, dersom hans egen romanfigur Fjord var utsendt fra avisa Gudbrandsdølen Dagningen (GD) for å skrive denne artikkelen:

- Utrolig flaks for selvnytende person!

Flaksen refererer til finværet som plutselig kom til syne på Lillehammer, og den selvnytende personen er Solstad selv - slik han tror han ville blitt beskrevet av sin egen romanfigur.

Men i dag passer det kanskje bedre å kalle ham rockestjerne.

Maratonmarsj
Flere hundre entusiastiske festivalgjester møtte opp alt klokka 11.00 i dag, for å følge med Solstad i fotsporene til Fjord fra
«Roman 1987». Maratonmarsjen er en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer, og er ikke over før klokka 17.00.

Den er en hyllest til 70-årsjubilanten Solstad. Store deler av handlingen i hans «Roman 1987» utspiller seg på Lillehammer. Horden av festivalgjester fulgte opplesninger av både Solstad og ulike gjestelesere, på flere romanaktuelle steder. Deriblant de gamle lokalene til avisa GD, der Fjord jobbet som ung journalist, og torget, der han ble utsendt på sitt første reportasjeoppdrag.

• Se Solstad lese i videoen øverst i saken.

- At jeg valgte å legge handlingen til Lillehammer, var litt tilfeldig, forteller Solstad til Dagbladet underveis.

- Det skulle være en beskrivelse av sosialdemokratiets storhetstid, og jeg hadde selv erfaring fra en AP-avis i Arendal. Men jeg ville ikke legge handlingen dit. Derfor valgte jeg GD, som hadde flere fellestrekk med avisa jeg jobbet i, sier Solstad.

Nøyaktige beskrivelser
Han skrev på boka i to år, men tror ikke at han besøkte Lillehammer mer enn én gang underveis. Researchen til bybeskrivelsene gjorde han ved å lese GD. Derfra hentet han også flere av titlene til sakene som Fjord skrev for avisa. Beskrivelsene var så nøyaktige at flere lesere reagerte kraftig når noe ikke var korrekt.

- Jeg hadde en del feil når jeg refererte til skøytetider. Dem tok jeg etter hukommelsen, for så mye mente jeg at jeg kunne huske. Men Vårt Land skrev en kritisk artikkel om det, og Andreas Hompland i Dagbladet hadde en serie artikler, tror jeg, humrer han.

Stort mer rekker vi ikke før vi blir avbrutt av en mann som vil ha signatur i bøkene sine, og deretter en kvinne som vil ha bilde av seg selv sammen med helten.

- Innlysende
Teatermannen Morten Jostad er initiativtaker til marsjen. Han fikk ideen da han hørte at «byen» var årets festivaltema.

- Når vi har en bok som er så sentral i Dag Solstads forfatterskap, og i hele norsk etterkrigslitteratur, der to tredjedeler foregår her på Lillehammer, var dette innlysende, mener han.

Med strålende sol og stort oppmøte kunne han ikke vært mer fornøyd.

- Dette ville så klart Fjord ha dekket dersom han var her i dag!