<strong>SISTE KVELD MED GJENGEN:</strong> Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før partilederdebatten i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld. Jonas Gahr Støre (Ap) var tilstede i debatten, men ikke på bildet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SISTE KVELD MED GJENGEN: Audun Lysbakken (SV, f.v.), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) før partilederdebatten i regi av NRK på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld. Jonas Gahr Støre (Ap) var tilstede i debatten, men ikke på bildet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Her er Dagbladets dom over partilederdebatten

De små partiene presset regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampens siste partilederdebatt fant sted i Fredrikstad litteraturhus og på NRK 1 fredag kveld, like etter Nytt på nytt. Partilederne la ut bilder fra studio lenge før komikerne var ferdige med å vitse med dem. Programledere var Ingunn Solheim og Atle Bjurstrøm, som innledet med å si at verden tok regi på årets valgkamp. Flyktningkatastrofen har satt Europa på prøve, og nå skal Norge gå til valg. Flyktningene ble derfor dagens første og største tema.

Erna Solberg, Høyre
Var tilbake på primærstandpunktet om mest mulig hjelp til flyktningene der de er, da hun ble konfrontert med Tysklands lederskap. Latet som om et stort antall asylsøkere til Norge i seg selv viser at vi er rause og vil «reise til EU for å fortelle om det fantastiske vi gjør i Norge». Hovedargument om initiativet til giverlandkonferanse, anklager Venstre og KrF for å være uansvarlige. Vanskelig å vinne en flyktningdebatt for et regjeringsparti i en bølge av sympati for de syriske flyktningene. Underholdt med innøvde onelinere i duellen om kommunesammenslåing, argumenterte godt for kommunereform, men ikke for prosessen. Prinsipiell, men lite overbevisende om eiendomsskatt.

Terningkast

 

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet
Som vanlig god på internasjonale spørsmål, men i den vanskelige moderate posisjonen i flyktningsaken sammen med statsministeren der han ikke vil love for mye. Blir presset av SV, Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne. Avviser å reforhandle avtalen om 8000 kvoteflyktninger fra i vår. Viser til at det vil komme et stort antall asylsøkere som vil få opphold. Snakker som en som vil bli statsminister. Illustrerte glimrende hvordan Frps valgkamptaktikk slo feil, da han etterlyste hvordan regjeringen skal gjøre kommunene i stand til å møte utfordringene. Argumenterte knallgodt for eiendomsskatt, med øremerking til eldreomsorg og barnehager.

Terningkast

Siv Jensen, Fremskrittspartiet
Holder fast på hovedbudskapet om problemer med å bosette flyktningene, prøver å gjøre hjelp i nærområdene til den store problemstillingen. Viser til at FN mangler 40 milliarder kroner, og at regjeringen derfor vil arrangere giverlandskonferansen.  Mindre amper enn i TV2-debatten torsdag. Men måtte fossro da hun skulle forklare valgkampstarten sin, omskrive historien og vise svakheten i sitt eget utspill. God da hun angrep Arbeiderpartiets politikk om eldreomsorg, men lyktes i mindre grad å synliggjøre sin egen.

Terningskast

 

Knut Arild Hareide, Kristelig Folkeparti
Hard og tydelig på kravet om å få vite hva justisminister Anders Anundsen skal si om antall asylsøkere til Norge før EU-møtet på mandag, fikk statsministeren på defensiven. Krystallklar i kravet om at det norske folk må få vite hva regjeringen vil gjøre før valget. Framsto som den sterkeste opposisjonspolitikeren, både i flyktningsaken og om skatt. God og konkret. Fikk inn en morsomhet om eiendomsskatt, sterk retorisk og argumenterer med patos.

Terningkast

Trine Skei Grande, Venstre
Gikk rett i strupen på regjeringen med å etterlyse raushet, vil reforhandle avtalen om 8000 kvoteflyktninger over tre år. Sier avtalen bare er en bunnplanke. Vil gå opp, og utfordrer Jonas til å gå opp til landsmøtevedtakets 10 000 flyktninger over to år. Argumenterer godt for at Norge og norske kommuner må ta imot flere. God i flyktningdebatten, ikke like overbevisende i forsvaret av blått styre i Oslo. Falt tilbake til vante takter som en av de ivrigste forsvarerne av regjeringens politikk, heller enn å synliggjøre sin egen.

Terningkast

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet
Han opplever at det er bred enighet om å bidra gjennom ta imot kvoteflyktninger, asylsøkere og gi bistand. Det politiske Norge og kommunene må stå sammen. Sp-lederen taler kommunenes sak i flyktningdebatten, og krever fullfinansiering av flyktningmottak. Virker mer opptatt av kommuneøkonom i enn flyktninger. Anklager Venstre for å hoppe for lett over finansieringen. Får mulighet til å snakke om Sps store sak: motstand mot kommunesammenslåing. Slår fast at kommunereformen er blitt et mageplask for regjeringen.

Terningkast

Audun Lysbakken, Sosialistisk Venstreparti
Krever tydelig lederskap fra regjeringen inn i EU-forhandlingene, og de andre partiene for en samlet norsk politikk. Torsdag ba han Erna Solberg bli mer som Angela Merkel, fredag ba han Jonas Gahr Støre bli mer som Stefan Løfven. Sier at vi har et solidaritetsvalg mandag, og at SV og KrF er de to partiene som er på lag med opinionen. Offensiv i duell mot Rasmus Hansson om miljø.

Terningkast

 
Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne
Definerer seg som representant for et av de små partiene som presser de store, for engasjementet blant grasrota til våre ledere om flyktningpolitikken. Ønsker seg en plakat i norske kommuner som sier «Velkommen, du er framme, her er du trygg». Viste til at kommunene går foran og vil ta imot flere flyktninger. Etterlyste klare svar fra regjeringen og Ap.
Falt tydelig ned på venstresida i omfordelingspolitikken, selv om partiet insisterer på å være blokkuavhengig. Slår fast at forbruket må ned, folk skal få økt fritid, men avklarer at bedre velferdstjenester ikke øker klimagassutslippene. Debattsterk, kalte Oslo Høyre et ensaksparti mot eiendomsskatt.

Terningkast

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer