Her er de beste bloggene

Se resultatene fra prisutdelingen Bloggies.

(Dagbladet.no): The Bloggies deler ut priser i 30 kategorier av weblogs, eller blogger som vi kaller fenomenet her hjemme.

Det er publikum som stemmer frem sine favoritter, og du finner blogger om alt fra Tsunami-katastrofen til en noe desillusjonert politimann som blogger om livet som underbetalt statsansatt i Storbritannia.

Vinnerne kåret

I januar ble det plukket ut fire-fem nominerte blogger i hver kategori. I går kåret The Bloggies de ulike vinnerne i Austin under messen South By Southwest Interactive. De som ikke var tilstede kunne (selvfølgelig) se hele seremonien på IRC-kanalen 2004.bloggies.com.

Blogging har fått mye oppmerksomhet den siste tida, og den kjente amerikanske ordboka Merriam-Webster kåret «Blog» til årets ord basert på hvor mange som søkte etter ordet. Og ifølge Technorati.com finnes det nesten åtte millioner blogger der ute.

Merriam-Webster forklarer ordet slik: «Et nettsted som inneholder en personlig journal med refleksjoner, kommentarer og ofte hyperlenker».

Maktfaktor

Men tall og underholdning er en ting, blog er også blitt en maktfaktor på kort tid. Det var på en blogg det først ble spekulert over om George W. Bush hadde på seg en skjult høretelefon under debatten mot John Kerry.

Men mest oppsikt vakte bloggere i den såkalte Rathergate, hvor tv-kanalen CBS og den erfarne ankermannen Dan Rather lot seg lure av dokumenter som skulle omhandle Bushs militærtjeneste. Bloggerne avslørte at dokumentene hadde fonter og et grafisk uttrykk som ikke eksisterte på den tida de skulle være skrevet, og at de virket forfalsket på en moderne datamaskin. CBS måtte beklage og Rather gikk av som ankermann.

- Stor trafikk

Bak The Bloggies finner vi unggutten Nikolai Nolan.

Det er femte året at den amerikanske studenten arrangerer The Bloggies og han forteller til BBC om stor interesse rundt prisutdelingen. Siden hans har flere ganger ligget nede på grunn av for stor trafikk.

Nytt av året er også er at flere nyhetsaktuelle temablogger er nominert. Et eksempel er South-East Asia Earthquake and Tsunami Blog som fikk fire nominasjoner.

Her er vinnerne:

Du finner all informasjon og de andre nominerte på 2005.bloggies.com

Les Dagbladet.nos blogger

Dagbladet.no var Norges første nettavis som startet egen blogg.

Vi har også en egen Spillblogg, og  Fotballblogg.

VANT MEST:</B> Den amerikanske bloggen Dooce gikk til topps i fleste kategorier.
DESIGN: Loobylu var den bloggen publikum mente så best ut.
UNDERHOLDNING:</B> Defamer var den beste underholdnigs-bloggen.
ÅRETS BLOGG:</B> Boingboing ble årets blogg.
PRISUTDELER:</B> The Bloggies er en prisutdeling der publikum stemmer frem sine favoritter i 30 kategorier.