Her er de beste festivaltipsene

Det er absolutt ingen grunn til å sitte inne i sommer. Kom deg på festival.

(Dagbladet.no): Greit, det er ikke billig og du kan risikere å måtte bo i telt. Og så trasker du jo milevis hver dag, dassene ser ut som kjelleren i Motorsagmassakren og du står alltid i kø. Alltid i kø.

Men litt må man ofre for gledene i livet, og er det en ting festivaler kan levere, så er det nettopp glede.

 • Hvem glemmer Quartfestivalen sommeren 2000 da The Flaming Lips og D\'Angelo leverte hver sine historiske øyeblikk?
 • Van Morrisons viste hvorfor han er the man på Norwegian Wood, for ikke å snakke om Bob Dylans dans og DumDum Boys\' comeback på samme sted.
 • Og du har Motorpsycho med Jaga Jazzist-hjelp på Øyafestivalen, Paul Simons to timer i Molde 2002 og når Diana Krall viste hvorfor hun er verdens største jazz-stjerne med sin klassiske Kongsberg-opptreden.

  Og det har allerede startet i år. Månefestivalen var en festivaldrøm ifølge Dagbladets Anders Grønneberg.

  Til helga er det musikkfest i Oslo, med ørten artister på ørten scener, helt gratis. Norwegian Wood disker opp med Bowie, Quartfestivalen stiller med et drømmeaktig bra soulprogram, Stevie Wonder gjester Molde, Øya har som vanlig et særdeles sterkt norsk program mens Kongsberg har satt opp Ornette Coleman under kategori Legende.

  Her har du noen potensielle store øyeblikk fra noen av Norges festivaler:

  Norwegian Wood


  17. til 20. juni

  David Bowie en fredag ute i Frognerbadet høres unektelig fristende ut. Mange mente tydelig det, og konserten ble utsolgt på et øyeblikk. Men badet stiller med en annen stor profil som gjorde fantastiske ting på 70-tallet. Bonnie Raitt ble stor med skiva «Nick of Time», men før det hadde hun 20 års fartstid i skjæringen mellom folk, blues, r\'n\'b og litt californisk rock.

  Samme dag bør du også med deg Jeff Tweedy og hans kumpaner i americana-bandet Wilco, bandet som leverer eksperimentell pop og alternativ country på en fortreffelig måte. Norwegian Wood har også en underskog som er verdt å låne et øre til. 22 norske band er valgt ut fra over 300 innsendte demoer, og band som Mayflies og Shirleys Tempel stiller på egen scene.


  Kongsberg Jazzfestival


  30. juni til 3. juli

  74-åringen Ornette Coleman er en av de største og viktigste innen avantgarde-jazzen. Colemans frijazz slo til i perioden 1958 til 1961 med skiver som The Shape of Jazz to Come», «Change of the Century», «This Is Our Music» og «Free Jazz». Det er ikke hver dag de berømte og beryktede er i landet. Dette blir stort.

  Men kanskje blir Legende-Coleman overgått av lørdagens nattkonsert i kirka med brasilianske Milton Nascimento, som trolig får besøk av Sondre Lerche ved alteret.

  Det er mye annet gøy under årets festival, som stiller et svært tonetett program. Gled deg til Blonde Redhead, kunstrockerne med hjernebølger stilt inn på Velvet Underground og Sonic Youth. Tidligere i år skiftet det italienske tvillingparet og en japansk skjønnhet ham, og frem kom et vakkert popband.

  De av dere som klarer å holde kjeft over et litt langt tidsrom, bør kjenne sin besøkelsestid når Kongsberg-duoen Susanna and the magical orchestra stiller på scenen. Susanna Wallumrød og Morten Quenild har på lager balsam for det meste.


  Quartfestivalen


  5. til 10. juli

  Soulstjerner, hiphop-kvalitet, metalsirkus og gamle helter står på menyen når Toffen & Co inviterer til moro på Sørlandet. Quart, uansett hvor utskjelte de er som festivalen for sponsorer og vestkantfylla, har alltid begeistret på konsertfronten.

  Toffen har alltid ønsket seg og ofte booket de store soul- og rapstjernene, men den gjengen der, spesielt sistnevnte, er tydelig notorisk upålitelig. Men vi satser på at Anthony Hamiltons vakre og glimrende historier kommer fra scenen, at fjorårets beste skivemaker, Alicia Keys, leverer sin blanding av klassisk soul, hip hop og moderne r&b.

  Gamle helter i sommersol er heller ikke å forakte. The Smiths står som en påle i rockehistorien, og Quartfestivalen fant det best å utvide med en dag slik at Smiths-vokalist Morrissey fikk seg en tur til Kristiansand.

  Hvor vi hadde vært musikalsk uten Pixies er ikke godt å vite. Nirvana hadde i hvert fall vært noe annet. Nå har sjefen Black Frances samlet troppene og vi har sjansen til å se et av 80-tallets viktigste uavhenginge band.

  Den ekstreme delen av musikkspekteret har også et bra hoderystende tilslag i år. Først og fremst debuterer maskekledde og eminente Slipknot på norsk jord. Forvent deg et karnevalsangrep ladet med arenasvær metal. Ellers blir det hauger av licks og annet snadder når britiske The Darkness setter i gang den beste hardrocken på denne siden av 80-tallet.

  Hiphop er så mangt, så også under Quart-festivalen. Dizzee Rascal gir oss elleville storbyfortellinger i garage/hiphop-format. Stol på norske Equicez for litt skandale og mye bra musikk. Og sjekk for all del ut talentene Jaa9 & Onkl P.

  Ellers gleder vi oss til nestenpsykedeliske og potensielt litt sprø-på-scenen Modest Mouse som varmer opp for Morrissey på mandagen. Scissor Sisters frister også med sin musikalske saus bestående av glam, Wham! og disko.


  Molde Jazzfestival


  12. til 17. juli

  Hvem kan motstå en konsert med alles favorittartist Stevie Wonder? Glem den latterlige perioden, og tenk platetitler som «Talking Book», «Innervisions» og «Songs in the Key of Life». Noen av verdens beste låter og en stemme ut av denne verden. Vi gleder oss.

  Molde har også alltid en eller annen artist som må jobbe fletta av seg, en såkalt artist in residence. Atomic-pianisten Håvar Wiik er nykommer på ei liste bestående av Chick Corea, Pat Metheny, Paal Nilssen-Love og Michael Brecker, og kristiansunderen får kjørt seg under årets Moldejazz.

  Og det mye annet snadder. Kurt Rosenwinkel kommer med Joshua Redman og Brad Mehldau i bandet,og Branford Marsalis er klar med sin kvartett. Ladysmith Black Mambazo fra Sør-Afrika gir to kirkekonserter. Andre artister Brazz Brothers med Terje Rypdal, Palle Mikkelborg og Helen Davies og Solveig Slettahjell med The Slow Motion Orchestra.


  Øyafestivalen


  11. til 14. august

  Oslos booking og rockeløver hadde en gang en ide om at hovedstad og middelalderpark var en god grunnmur for en festival. Og gjengen hadde rett. I år er det festival i tre dager pluss en klubbkveld. Øya håper å selge 10 000 billetter hver dag og på plakaten står en rekke sterke norske navn krydret med utlandet.

  Screaming Trees-sjefen Mark Lanegan har de siste åra reist rundt som støttende vokalist for Queens Of The Stoneage. På Øya stiller han med eget band, som fort kan bestå av den ene kjempestjerna etter den andre. Lanegan har tydelig gode kontakter i den alternative rockeverdenen.

  Intelligente historier fra gatenivå venter deg når garage/hiphop-artisten The Streets dukker opp. Dessuten er han smartere enn president Bush, fortalte han til Dagbladet en stund tilbake.

  Alltid glade og allestedværende Ralph Myerz & the Jack Herren Band leverer elektronika med heavyestetikk, mens Madcon potensielt leverer den store hiphop-opplevelsen i parken. We er Livebandet med stor L, og Euroboys sin smak av California kan bli en stor opplevelse i august.

  Og bookingen er ikke helt ferdig. Kanskje venter større navn.

GOD FESTIVALSOMMER: David Bowie, Alicia Keys og Stevie Wonder er noe av du kan vente deg i sommer. Foto: ALEKSANDER NORDAHL (øverst), KEITH HAMMET (midten) og SCANPIX (nederst).
GOD FESTIVALSOMMER: David Bowie, Alicia Keys og Stevie Wonder er noe av du kan vente deg i sommer. Foto: ALEKSANDER NORDAHL (øverst), KEITH HAMMET (midten) og SCANPIX (nederst). Vis mer
<B>SOLVEIG SLETTAHJELL:</B> Les mer om henne og resten av programmet på <a href=http://www.moldejazz.no>Moldejazz.no</a>.
SLIPKNOT Les mer om Slipknot og resten av programmet på <a href=http://www.quart.no>Quart.no</a>.
<B>BLONDE REDHEAD:</B> Les mer om bandet og resten av programmet på <a href=http://www.kongsberg-jazzfestival.no>Kongsberg-jazzfestival.no</a>.
<B>MADCON: Les mer om rapperne og resten av programmet på <a href=http://www.oyafestivalen.com>Oyafestivalen.com</a>.
<B>WILCO</B> Les mer om bandet og programmet på <a href=http://www.norwegianwood.no>Norwegianwood.no</a>.