AKTUELLE FOR TOPPJOBB: Jobben til David Letterman på «Late Show» blir ledig fra neste år, og Stephen Colbert, Jerry Seinfeld og Amy Poehler er blant kandidatene til å ta over. FOTO: COMEDY CENTRAL/SCANPIX/NBC.
AKTUELLE FOR TOPPJOBB: Jobben til David Letterman på «Late Show» blir ledig fra neste år, og Stephen Colbert, Jerry Seinfeld og Amy Poehler er blant kandidatene til å ta over. FOTO: COMEDY CENTRAL/SCANPIX/NBC.Vis mer

Her er de heteste kandidatene til å ta over etter Letterman

På tide at en kvinne får sjansen?

(Filtermagasin.no): David Letterman annonserte i går at han kommer til å gi seg som programleder for «Late Show» når den nåværende kontrakten utløper i 2015.

En rolig periode er ham vel unt, da 66-åringen har spilt inn nærmere 6000 talkshow-episoder over hele 32 år.

Lettermans kommende pensjonisttilværelse byr imidlertid på en svært attraktiv mulighet for en rekke komikere som ønsker å ta over programlederjobben. Hvem er de heteste kandidatene?

Colbert favoritt? Den vanligvis ekstremt velinformerte bloggeren Nikki Finke mener å vite at CBS har hovedfokus på én kandidat:

- Mine kilder forteller at Stephen Colbert er den eneste som på tiden er på lufta med et annet program som blir vurdert for jobben, skriver hun på Twitter.

Men hvis Colbert eller noen andre får oppdraget, må CBS punge ut en klekkelig sum til talkshow-verten Craig Ferguson.

Han har hatt talkshowet «The Late Late Show with Craig Ferguson» i åtte år på CBS, og har en klausul i kontrakten om at han må kompenseres om han ikke får førsterett på Lettermans jobb den dagen han trekker seg tilbake. Mange tror imidlertid at Ferguson er for lite profilert til å kunne ta jobben med en gang, og det er slett ikke uvanlig at kanaler betaler seg ut av slike avtaler.

Jon Stewart er et annet navn som blir nevnt, selv om andre tviler på han ønsker å forlate sin allerede lukrative tilværelse på «The Daily Show». The Wire er på sin side sikre på at Jerry Seinfeld ville vært CBS-direktør Les Moonves' førstevalg om han fikk velge fritt. Samtidig har Seinfeld hatt en relativt bedagelig tilværelse de siste årene, og trolig ville han måtte presses hardt for å gi opp denne.

På tide med kvinne? «Girls»-stjernen Lena Dunham er ikke alene om å mene at det nå er på høy tid at en kvinne får sjansen. På Twitter lanserer hun en rekke kvinnelige kandidater - fra standupkomikeren Retta til Amy Poehler.

Av disse er det imidlertid ett navn som skiller seg ut: Ellen DeGeneres.

Ellen har et svært suksessrikt show fra før, var årets Oscar-vert, og eneste spørsmålstegn er om hun ønsker å gå fra å lage tv på formiddagen til kveldsformatet - som er et ganske annet konsept.

En annen kvinne som er nevnt (blant annet av Vulture) i denne sammenhengen er Amy Schumer - som kanskje er ukjent for de fleste, men som regnes som en kommende stjerne etter at Comedy Central-komiserien «Inside Amy Schumer» har fått mye kritikerros og også sikret henne en lukrativ filmavtale.

Tidligere rival aktuell? Forrige sesong av komiserien «Louie», med komiker Louis CK, handlet kuriøst nok om at Letterman gir seg, og at Louis blir invitert på audition for jobben. Kunne han vært en kandidat også i virkeligheten?

Lite trolig, men en annen som også er på audition i samme serie er Chris Rock - som tidligere hadde et talkshow på HBO. Trolig vil hans kandidatur bli vurdert.

Andre som også nevnes hyppig er Howard Stern, Chelsea Handler og Jay Leno. Hvis sistnevnte skulle bli spurt ville Lettermans reaksjon blitt interessant, da de to var bitre rivaler i årevis.

CBS har ikke sagt noe om når de vil offentliggjøre Lettermans arvtaker.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.