Her er de norske Oscar-kandidatene

Skal kjempe om å representere Norge.

 PRESTISJEPRIS  I filmverden er en Oscar-pris en av de gjeveste anerkjennelsene man kan få.  Foto: Scanpix
PRESTISJEPRIS I filmverden er en Oscar-pris en av de gjeveste anerkjennelsene man kan få. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): En komité bestående av sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt har bestemt at følgende norske filmer skal innstilles til Oscar-akademiet:

«1001 Gram» av Bent Hamer, «Blind» av Eskil Vogt og «Brev til kongen» av Hisham Zaman. 

Disse vil kunne konkurrere om Oscar-prisen for «beste ikke-engelskspråkelige film» i den gjeve amerikanske filmprisutdelingen. 

Regler for nominasjonen For å være kvalifisert i denne kategorien kan kandidatene ikke ha vært produsert i USA, og 50 prosent av dialogen må være på et annet språk enn engelsk.

Flere av de aktuelle «norske» filmene som kunne blitt nominert, har falt ut på det grunnlaget. Blant annet «Frøken Julie», «Tusen ganger god natt», «Søvngjengeren» og «Søvnløs i Lofoten». Det var opprinnelig en liste på 32 filmer som komiteen har valgt ut ifra. 

Etter at komiteen nå har valgt denne kortlisten på tre filmer får produsentene anledning til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Om kort tid vil komiteen avgjøre hvilken av de tre filmene som skal representere Norge som endelig Oscar-kandidat. 

Denne avgjørelsen vil bli offentliggjort 3. september. 

Både «Blind» og «Brev til kongen» vant priser under Amanda-utdelingen i Haugesund for knappe to uker siden. «1001 gram» kommer ikke på kino før 26. september i år. 

Tidligere norske filmer som har blitt nominert til denne prisen er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

Årets norske bidrag var filmen «Jeg er din», men den rakk ikke helt opp på nominasjonslista. Hittil har ingen norske filmer vunnet pris i denne kategorien, men Thor Heyerdahls «Kon Tiki» vant Oscar for beste dokumentar i 1950.

Årets norske komité består av leder Sindre Guldvog fra Norsk filminstitutt, Birgitte Bratseth fra Norske Dramatikeres Forbund, Randolf Walderhaug fra Norsk Skuespillerforbund, Leiv Igor Devold fra Norske Filmregissører, Aage Aaberge fra Norske Film, TV- og spillprodusenters forening, Sverre Pedersen fra Norsk Filmforbund og Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag.  
- Stor bredde  Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag sier i en pressemelding at han ser en positiv retning i norsk film.  -Juryen har vurdert hele 32 filmer og ser en positiv retning i norsk film, med sterke sjangerfilmer, stor bredde og god grobunn for de kreative filmene, sier han.

Torsdag 15. januar vil det offentliggjøres om det norske bidraget vil være med på den endelige nominasjonslista til Oscar-prisen for «beste ikke-engelskspråkelige film». Den prestisjefylte filmutdelingen vil avholdes 22. februar i Los Angeles.