Her er de norske Oscar-kandidatene

En av filmverdenens gjeveste priser kan gå til en av disse.

Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den 20. september vil det offenliggjøres hvilken norsk film som har mulighet til å bli nominert til Oscarprisen beste ikke-engelsk språklige film, og i år er disse tre norske filmene som er med i konkurransen.

I fjor ble «Kon-Tiki» stemt frem av det amerikanske Oscar-akademiet som en av de fem nominerte filmene i kategorien. Tidligere år har de norske filmene «Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001) blitt nominert til den gjeve prisen.

Tre kandidater «Eventyrland» er skrevet og regissert av Arild Østin Ommundsen og produsert av Gary Cranner. Filmen hadde premiere i Norge den 3. mars i år, og vil ha internasjonal premiere på Montreal filmfestival til helgen.

«Jeg er din» er debutfilmen til regissør Iram Haq og handler om en ung alenemor på jakt etter kjærligheten. Filmen hadde premiere på norske kinoskjermer 16. august og vil vises internasjonalt for første gang neste uke under filmfestivalen i Toronto.

Olje-thrilleren «Pionér» er regissert av Erik Skjoldbjærg og handler om oppstarten av den norske oljeeventyret. Skuespiller Aksel Hennie har hovedrollen i filmen som åpnet årets filmfestival i Haugesund og vil vises på kinoer landet over til helgen.

Også den norske skuespilleren Liv Ullmann er en mulig Oscar-vinner under neste års utdeling. Hun spiller hovedrollen i den tyske filmen «To liv», som er landets offisielle kandidat til Beste utenlandske film. De norske skuespillerne Sven Nordin, Dennis Storhøi og Julia Bache-Wiig er også med i filmen.

Oscar-komitè Det er den norske Oscar-komiteen, bestående av syv representanter fra filmbransjen og Norsk filminstitutt som avgjør hvilken av de tre filmen som skal innstilles til Oscar-akademiet.

Det var i utgangspunktet 18 norske filmer som i år var kvalifisert og mulige kandidater til den norske kortlisten. Av disse har komiteen kommet fram til at «Eventyrland», «Jeg er din» og «Pionér» var de filmene som understreker variasjon og de kvalitetene som særpreger årets norske filmproduksjon.

Selve Oscarutdelingen vil finne sted 2. mars til neste år og hvilke filmer som er nominert i hvilke kategorier vil bli offentliggjort 16. januar.