Her er de nye harry-heltene

MOSS (Dagbladet): Rydd vei for Norges nye jalla-band. Torgeir & Kjendisene er gruppa som setter Bygde-Norge på huet, og som får D.D.E. til å framstå som intellektuelle. Nå sikter den harry mossegjengen mot listetoppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er tid for ukultur
og en kveld i fri dressur
legger hjernene på hylla
og lar fylla få ha skylda
vi er på guttetur

Slik låter det når Torgeir & Kjendisene storlanseres av Norske Gram. Plata heter «Rått party», og låta heter «Liter på liter». Ingen skal påstå at det er stor kunst, det gjør ikke Torgeir & co heller, men gruppa går med liv og lyst inn i oppgaven som folkeunderholdere. 150 konserter spiller de i året, til stadig større jubel fra et skålende og skrålende publikum på puber og festlokaler landet rundt.

- Finkultur har aldri vært vår stil, men du verden så moro folk har det når vi spiller, fastslår bandleder Torgeir Hansen (36).

Elektriker

Det flyter gjerne liter på liter
det flyter gjerne liter på liter
det flyter gjerne liter på liter
vi skal ut på by'n
ja når vi skal ut på by'n

Norske Gram mener alvor når de i neste uke lanserer Torgeir & Kjendisene via en gedigen tv-kampanje. Selskapet som har tjent seg styrtrike på D.D.E., ser en ny storselger i showbandet fra Moss. Hittil har gruppa nøyd seg med å være live-kjendiser. Salget av cd-troikaen «Publiv» (1994), «Uteliv» (1995) og «I live» (1996) har ikke stått i stil med den enorme turnésuksessen bandet har opplevd. Men med nytt selskap og ny, rått fengende plate tyder alt på at vinden skal blåse Torgeir & cos vei.

Få norske musikere har sett flere norske puber fra innsida enn den smørblide og velfødde Torgeir Hansen. Først som trubadur og deretter sammen med Kjendisene.

- Egentlig er jeg elektriker. Men en iskald vinterdag for rundt ti år sida fikk jeg nok. Midt ute på brua mellom Jeløya og Moss bråstoppa jeg og pælma verktøykassa i fjorden. Jeg har ikke angra en dag! Og verktøyet for drøyt 2000 kroner har det nok bra der på bånn av fjorden, flirer Torgeir når vi møter han og resten av den joviale gjengen i hjembyen Moss.

Løssluppent

Hver sin jente skal vi ha
er du småpen er det bra
er du mager får det holde
er du styggere enn trollet
så er vi like glad

Torgeir byttet ut verktøykassa med gitaren, og i fire år reiste han land og strand rundt som lystig trubadur.

- Det var på den tida jeg lærte å takle publikum. Jeg fikk masse juling - folk står og skaller til deg med halvliterglass hele kvelden. Det er tøft, men moro.

Etter hvert ble også gitarfantomet Per Kværner med.

- Vi var litt av en duo. En gang vi hadde spillejobb på en pub i Oslo, var Steinar Fjeld i lokalet. Han ble imponert. «Hvis dere kan lage sånn helvetes liv i Oslo, hvordan er det på bygda da?» spurte han. Svaret ga seg sjøl, og Steinar begynte å jobbe med oss, forteller Torgeir. Etter hvert ble duoen utvidet til et helt band.

- Steinar kom opp med det harry navnet vårt. Nordmenn er jo helt ville etter kjendiser, og vi har alltid pleid å parodiere kjendiser i showene våre. Michael Jackson, Rune Rudberg, Prince og så videre. Vi fant ut at det var lurere å være et litt løssluppent showband enn et tradisjonelt rockeband. Vi har kjørt sketsjer, kostymer og parodier på coverlåter. Dette har slått an noe voldsomt. Etter hvert har vi også kommet opp med flere og flere egne låter.

Løpske tappekraner

Vi er kåte som små føll
og vi lager gjerne krøll
ja vi bråker og vi gaper
og vi fiser og vi raper
og vi stinker gammalt øl

De siste to åra har vært helt fantastiske for Torgeir & Kjendisene. Uten tv-opptredener, radiospilling, oppslag i riksmedia og platesalg har de opplevd smekkfulle lokaler overalt.

- Det blir veldig baluba når vi spiller. Men vi kan jo ikke klage over at folk tar av når vi først har erta dem på oss, understreker Torgeir. Tappekranene løper løpsk når Kjendisene står på scenen, men gutta benekter at det er flatfyll overalt. Men at Torgeir & Kjendisene handler om fest og tjo hei, er det liten tvil om.

- Det betyr mye for meg når folk kommer bort til meg etter en konsert og forteller hvor gøy de har hatt det. Om folk synes jeg er en god musiker eller ikke, gir jeg blanke i.

Kjendisser

Det flyter gjerne liter på liter
det flyter gjerne liter på liter
det flyter gjerne liter på liter
vi skal ut på by'n
ja når vi skal ut på by'n

Du klarer ikke å provosere på deg Torgeir & Kjendisene ved å kalle dem harry.

- Det er en kompliment å høre at vi er harry, sier Torgeir og lyser opp.

- Vi tar ikke oss sjøl så høytidelig. Vi kjører full pupp og synger om ting folk er opptatt av. Noen ganger kan vi sikkert låte som Dissimilis på syre, men slik er vi bare. Nå har vi vært på turné mer eller mindre sammenhengende siden våren 93, og ennå er verken vi eller folk lei. Så lenge fansen fyller opp biler og kjører ti mil for å oppleve oss, kan vi knapt klage.

- Og nå blir dere kjendiser på ordentlig?

- Kjendiser? Vi får se, men jeg kje n ner det disser , avslutter Torgeir Hansen og tar et grepa tak rundt bilringene sine.

Når det lysner snør vi ned
hele skrotten er klyster
vi må sitte her og ruge
og vi regner med å ljuge
om aldri å drikke mer
Det flyter gjerne liter på liter...

Alle tekstbitene er hentet fra låta «Liter på liter». Teksten er skrevet av Stig Nilsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer