Her er de nye MacBookene

Aluminium og glass.

(Dagbladet.no): I går kveld var det vekkelsesmøte for Apple-fansen igjen. Denne gang var det de bærbare maskinene i MacBook-serien som ble lansert i nye utgaver.

De nye utgavene av forbrukermodellen MacBook og proffmodellen MacBook Pro er bygget i en sofistikert miks av aluminium og glass. Den svarte og hvite plasten fra forrige generasjon MacBook er ut, med unntak av én billigmodell i hvit plast som er beholdt fra den gamle serien.

Apple har dermed latt de to modellseriene nærme seg hverandre design- og imagemessig. Forbrukermodellen har nå et like eksklusivt utseende som proffmodellen.

I ett stykke

Slik ryktebørsen og lekkasjer av diverse spionbilder hadde avslørt ettertrykkelig på forhånd, er de nye maskinene laget med en helt ny produksjonsteknikk. Hele overdelen av skroget er frest ut av ett stykke aluminium, ved hjelp av avanserte teknikker med vannbôr og laser. Skjermen er nødvendigvis hengslet på, men selve kroppen er i ett stykke metall.

Apple kaller den revolusjonerende konstruksjonen «unibody». Det gir en lettere og mer solid maskin - og sparer nok også Apple tid og penger i produksjonsprosessen.

Glass og ramme

Den andre, og enda mer synlige nyheten, er at de nye maskinene får bakgrunnsbelyst LED-skjerm, dekket med glass og rammet inn i svart, på samme måte som dagens iMac-modeller.

NY SKJERM: Den nye MacBook-serien har skrog i ett stykke aluminium, og blank skjerm dekket med glass. Her den nye utgaven av MacBook Pro. Foto: APPLE
NY SKJERM: Den nye MacBook-serien har skrog i ett stykke aluminium, og blank skjerm dekket med glass. Her den nye utgaven av MacBook Pro. Foto: APPLE Vis mer

Den blanke skjermen gir høy kontrast som er velegnet til å se film og bilder, men skaper også reflekser som enkelte nok kan finne irriterende. I motsetning på tidligere modeller er det ikke lenger mulig å velge mellom blank og matt skjerm - her er glasset en integrert del av konstruksjonen.

MacBook har som før 13,3 tommers skjerm, mens den første utgaven av den nye MacBook Pro er en 15-tommer. 17-tommeren i den gamle serien har foreløpig ikke fått noen erstatter.

De nye maskinene har tastaturet mange vil kjenne fra dagens MacBook Air og iMac, der tastene er nedfelt enkeltvis i aluminiumsprofilen. Tastaturet er bakgrunnsbelyst.

Råere grafikk

Den nye MacBook-serien kommer med NVIDIA 32-kjerners GeForce 9400M grafikkprosessor som standard. MacBook Pro-maskinene kommer med en 9400M/9600M GT-kombinasjonsløsning der den råere prosessoren tar seg av den tyngste grafikkbehandlingen..

De nye MacBookene har en ny og større styreflate i glass. Styreflaten fungerer også som museknapp. Hele flaten er klikkbar, og støtter som MacBook Air også \'gestures\' kjent fra iPhone, som for eksempel knipebevegelser med to fingre for å zoome inn/ut.

Apple lanserte også et nytt 24-tommers Cinema display med LED og bakgrunnsbelysning, samt en oppgradert MacBook Air.

Ikke billigere

Her er de nye MacBookene

Den nye MacBooken koster kr. 10990.- i rimeligste konfigurasjon, ogn ender på 13490.- i 2,4 ghz-utgave med 250 GB harddisk.

MacBook Pro starter på kr. 16490.-, mens toppmodellen koster kr. 20490.- med 2,53 ghz og 320 GB disk under panseret.

Med dagens dollarkurs kan du nesten bevilge deg en flytur til New York, kjøpe en MacBook og fly hjem igjen, for det samme du betaler for maskinen i Norge - vel å merke hvis du er villig til å ta trøbbelet med å kjøpe en maskin uten norsk tastatur og norsk garanti.

Her er de nye MacBookene
ETT STYKKE: Overdelen av skroget til de nye MacBookene er frest ut av ett stykke aluminium. Foto: APPLE
MACBOOK: Også forbrukermodellen MacBook kommer i ny utgave - i samme design som den dyrere proffmodellen. Foto: APPLE