Her er de nye stemmene

Høstens nyheter på Samlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag presenterte Det Norske Samlaget sin høstliste på en pressekonferanse i Oslo.

Det var ikke bare sesongens seks litterære debutanter som ble presentert, men også forlagets nye direktør Tove Lie.

Lie har de siste årene vært sjefredaktør og daglig leder i avisa Nationen. 45-åringen fra Trysil trer inn i sin nye stilling 1. september.

- Det er forskjell på å gi ut avis og å gi ut bøker. Samtidig er mye likt. Det handler om å ha noe på hjertet, og å ha hjertet med seg i det en gjør. For meg er begge deler viktig. Aviser og forlag er et samspill mellom børs og katedral. Avhengig av rammevilkårene som er lagt kan det være en vanskelig balansegang, men for meg er begge deler viktig. Jeg gleder meg til å ta fatt på den nye jobben, sa Lie i talen sin.

Debutantene

Forlagssjef Solveig Øye presenterte Det Norske Samlagets kommende utgivelser. I år publiserer forlaget totalt 95 nye titler, seks ved debutanter.

Tre av disse skriver skjønnlitteratur for voksne, de resterende tre skriver for store barn og ungdom.

Rune Hjemås, Hilde Kvalvaag og Jan Roar Leikvoll tilhører førstnevnte gruppe. Hjemås har skrevet ei samling prosatekster med tittelen «Eg er ikkje redd, eg er ikkje redd», mens Kvalvaag står bak romanen «Skagerak». Begge gis ut i september. Leikvolls mørke og uhyggelige roman «Eit vintereventyr» er å finne i bokhandelen allerede i dag.

Her er de nye stemmene

Ungdomsthrilleren «Marki Marco», Terje Torkildsens debutroman, gis også ut i dag. Neste uke får den følge av Terje Jonassens «Den usynlege kona og andre forunderlege folk» og Aina Bassos «Ingen må vite», begge for den yngre leserskare.

Hauge-jubileum

I år feirer Samlaget at det er 100 år siden Olav H. Hauge ble født. Det ble for noen måneder siden markert med nyutgivelse av Hauges «Dikt i samling», samt barnebøkene «ABC» og «Når tussalusi kviskrar».

I høst kommer to sakprosabøker som skal kaste nytt lys over Hauge. I Steinar Bergo og Arne Skjervens «Olav H. Hauge og bygda» kommer dikterens sambygdinger til ordet, mens artikkelsamlinga «Tid å hausta inn», redigert av Bodil Cappelen og Ronny Spaans, lar 31 forfattere fortelle hvordan Hauge har inspirert dem.

Det er også 100 år siden den kontroversielle pianisten og komponisten Geir Tveitt ble født. Han feires med biografien «Mellom triumf og tragedie», skrevet av Reidar Storaas.

Etterlengtede oppfølgere

Samlaget, som selv runder 140 år i år, byr selvsagt også på annet enn debutanter og biografier.

Blant de etablerte forfatterne som har nye utgivelser på trappene, finner man Rønnaug Kleiva, Tove Myhre, Solfrid Sivertsen (én voksenbok, én barnebok), Tore Eithun Helland, Rolf Sagen, Terje Hellesen og Mette Karlsvik. For å nevne noen.

DEBUTERER: Her er høstens debutanter på Samlaget. F.v. Rune Hjemås, Terje Torkildsen, Terje Jonassen, Aina Basso og Jan Roar Leikvoll. Foto: HÅKON EIKESDAL
DEBUTERER: Her er høstens debutanter på Samlaget. F.v. Rune Hjemås, Terje Torkildsen, Terje Jonassen, Aina Basso og Jan Roar Leikvoll. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Les mer på Samlagets hjemmesider.

NY SJEF: Tove Lie begynner som forlagsdirektør i Samlaget 1. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer