Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er de på flåten

Kon-Tiki-skuespillerne jobbet for første gang på flåten i går.

PÅ JOBB: Skuespillerne ombord på flåten som kommer til å bli deres arbeidsplass den kommende tiden. Fra venstre Jakob Oftebro (Radiotelegrafist Torstein Raaby), Tobias Santelmann (radiotelegrafist Knut Haugland), Anders Baasmo Christiansen (Thors nestkommanderende Herman Watzinger), Gustaf Skarsgård (etnograf Bengt Danielsson), Pål Sverre Valheim Hagen (Thor Heyerdahl) og Odd-Magnus Williamson (navigatør Erik Hesselberg). Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film
PÅ JOBB: Skuespillerne ombord på flåten som kommer til å bli deres arbeidsplass den kommende tiden. Fra venstre Jakob Oftebro (Radiotelegrafist Torstein Raaby), Tobias Santelmann (radiotelegrafist Knut Haugland), Anders Baasmo Christiansen (Thors nestkommanderende Herman Watzinger), Gustaf Skarsgård (etnograf Bengt Danielsson), Pål Sverre Valheim Hagen (Thor Heyerdahl) og Odd-Magnus Williamson (navigatør Erik Hesselberg). Foto: Carl Christian Raabe/Nordisk Film Vis mer

(Dagbladet): - Det er et kick for oss alle å være på flåten, forteller Espen Sandberg, den ene halvdelen av det tohodede regiteamet bak Kon-Tiki.

- Det er spennende å tenke på at deler av vår flåte faktisk har foretatt den reisen som Kon-Tiki gjorde, legger medregissør Joachim Rønning til.

Ute på flåten I går filmet de for første gang på den sjøsatte flåten, som er en eksakt kopi av flåten Thor Heyerdahl brukte på reisen mellom Peru og Polynesia, for å bevise hans teorier om folkevandringen i Stillehavet.

- Vi bruker deler av flåten Tangaroa som kopierte Kon-Tikis ferd i 2006. Vi var ute på flåten for første gang i går. Det var et sterkt øyeblikk, sier de to regissørene, som også laget filmen «Max Manus» sammen.

- Vi har drømt om å lage denne filmen siden vi var små, og har stor ærefrykt for oppgaven. Men det hjelper å ha talentfulle folk foran og bak kamera.

Stjerneteam Med på laget har de fått et stjerneteam av skuespillere. Thor Heyerdahl og hans kone Liv spilles av Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen.

KON-TIKI i 1947: Det originale mannskapet på Kon-Tiki-flåten. Fra venstre: Thor Heyerdahl, Bengt Danielson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger og Knut Haugland. Foto: AP/Scanpix
KON-TIKI i 1947: Det originale mannskapet på Kon-Tiki-flåten. Fra venstre: Thor Heyerdahl, Bengt Danielson, Erik Hesselberg, Torstein Raaby, Herman Watzinger og Knut Haugland. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Tobias Santelmann fyller rollen som radiotelegrafist Knut Haugland. Gustav Skarsgård spiller etnograf og fotograf Bengt Danielsson. Radiotelegrafist Torstein Raaby spilles av Jakob Oftebro.

I rollene som navigatør Erik Hesselberg og Heyerdahls nestkommanderende Herman Watzinger finner vi henholdsvis Odd-Magnus Williamson og  Anders Baasmo Christiansen.

- Jeg visste heller ikke så mye om min karakter Erik Hesselberg, men hans historie er interessant. Han var kunstner og kjente Picasso. Han var den eneste som hadde noe maritim erfaring fra før, sier Williamson, som hadde noen problemer i forberedelsene til rollen:

Slet med fargen - Jeg ble bedt om å bli brun. Det høres jo greit ut, men jeg er i utgangspunktet ikke langt fra å være albino. Jeg har brukt nesten to tusen spenn på Brun og Blid. Jeg har til og med prøvd betakaroten og en masse andre greier. Og fortsatt er jeg den blekeste, sier han.

Baasmo Christiansen mener hans karakter Watzinger hadde godt av turen med Heyerdahl.

EKSAKT KOPI: Flåten som brukes i filmen er en tro kopi av Kon-Tiki-flåten. Flåten består av deler fra flåten Tangaroa som i 2006 ble seilt i farvannet av Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon fra 1947. Flåten og ekspedisjonen var ment som en hyllest. Til daglig står flåten i Larvik. Den er demontert og fraktet ned til Malta hvor flere uker har blitt brukt på montering. Foto: Nordisk Film/Fridrik Mar
EKSAKT KOPI: Flåten som brukes i filmen er en tro kopi av Kon-Tiki-flåten. Flåten består av deler fra flåten Tangaroa som i 2006 ble seilt i farvannet av Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon fra 1947. Flåten og ekspedisjonen var ment som en hyllest. Til daglig står flåten i Larvik. Den er demontert og fraktet ned til Malta hvor flere uker har blitt brukt på montering. Foto: Nordisk Film/Fridrik Mar Vis mer

- Watzinger møtte Heyerdahl i New York vinteren 1946. Han fattet stor interesse for prosjektet og ga Thor en støtte han trengte. Men Watzinger lengter selv etter eventyret, siden han er lei tilværelsen som kjøleskapsselger, sier Baasmo Christiansen.

- En gave - Det har vært en gave å kunne være med på et sånn prosjekt.

- Vi har fått sett noen bilder fra filmen allerede, sier Williamson.

- Det ser helt sjukt fett ut. Det er bare å bestille billetter til når filmen kommer ut.

SLÅENDE LIK: Pål Sverre Valheim Hagen (se bildet over) ligner veldig på den unge Thor Heyerdahl. Foto: AP/Scanpix
SLÅENDE LIK: Pål Sverre Valheim Hagen (se bildet over) ligner veldig på den unge Thor Heyerdahl. Foto: AP/Scanpix Vis mer