Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er den beste homolitteraturen

San Francisco-forfatter slo «Brokeback Mountain».

(Dagbladet.no): «Tales of the City», Armistead Maupins seksbøkersverk om skeivt og streit liv i homohovedstaden San Francisco, er kåret til britenes skeive favorittlesning.

Boka blir belønt med prisen «The Big Gay Read» i Manchester i morgen.

- Det er fantastisk å vite at gleden og roen jeg har funnet som homofil på en måte har bidratt til glede og ro for andre, sier forfatteren ifølge The Guardian.

Skrev først om aids

Maupin er egentlig fra østkysten i USA. Han flyttet til San Francisco for å jobbe for nyhetsbyrået Associated Press i 1971.

Friheten og toleransen han så i sin nye hjemby inspirerte Maupin til å komme ut av skapet i 1974.

I 1976 lanserte han sine første litterære spalter i The San Francisco Chronicle.

Han begynte å skrive historiene sine etter at han i en avisartikkel ikke fikk bruke virkelige navn på single mennesker som lette etter kjærligheten i supermarkeder.

KONTROVERSIELL: Filmen laget ut fra Annie Proulx\' novelle «Brokeback Mountain» har møtt motstand i USA. Foto: SCANPIX
KONTROVERSIELL: Filmen laget ut fra Annie Proulx\' novelle «Brokeback Mountain» har møtt motstand i USA. Foto: SCANPIX Vis mer

Maupin hevder at han var den første som skrev om aids i skjønnlitteraturen.

Bøkene har siden solgt i milliontall over hele verden, blant annet i Japan. Det har også blitt laget flere miniserier av bøkene.

Skeiv i nord

Maupin slår både «Brokeback Mountain»-forfatter Annie Proulx, Bookerpris-vinneren fra 2004, Alan Hollinghursts «The Line Of Beauty» (utgitt på norsk som «Den skjønne linje»), og Sarah Waters.

Sistnevnte har sågar to bøker på topp-fem-lista.

Homolitteraturprisen ble startet forrige sommer. Lesere i hele Storbritannia kunne nominere bøkene de satte høyest, og nå er ti-på-topp-lista klar, med til sammen 15 bøker.

Prisen deles ut under The Big Gay Read litteraturfestival, som igjen er del av den internasjonale festivalen «queerupnorth» («skeiv i nord»).

Les også:

VINNER: Amistead Maupin skriver best om homofili. Det mener britiske lesere.
TO PÅ TOPP: Sarah Waters ble likevel slått av Maupin.
VINNER: Alan Hollinghurst fikk stor oppmerksomhet da han vant Bookerprisen i 2004 med en roman som skildrer homoseksualitet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling