Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er den morsomste nye seriestripa

Harald Kolstad (35) til topps i Dagbladets seriekonkurranse.

||| Les også:
2. plass: «Hjalmar»
3. plass: «Klask»
4. plass: «Påsmelt»
5. plass: «Sjofel»
6. plass: «Isak»
7. plass: «Rødtopp»

For femte året på rad har Dagbladet arrangert seriekonkurranse, der vinneren får boltre seg i avisa i fire måneder.

Godt over 200 bidrag kom inn, og nå har juryen klart å bestemme seg for en vinner: Harald Kolstad (35) sin stripeserie «Det går bedre nå».

Fascinert av verdensspråk
Kolstad er en erfaren illustratør, som tidligere har jobbet mest med reklame og tidsskrift - og ikke så mye med tegneserier. «Det går bedre nå» er en serie uten dialog eller tekst, men med bøtter og spann av slapstick og surrealistisk humor.

- Jeg er veldig fascinert av tegneserier som har et verdensspråk, som er litt universelle og kan forstås av både unge og gamle, sier Kolstad, som lagde serien spesifikt for Dagbladets konkurranse.

Nå får han kjempeutfordringen det er å lage striper fast i fire måneder.

- Tradisjonelt har jeg kanskje vært mer opptatt av form enn innhold - det er jo tegninger som er mitt fag. Nå må jeg prestere jevnt. Det blir som en fast jobb, noe som er ganske stas siden det går veldig opp og ned i vår verden.

«Det går bedre nå» er en tittel 35-åringen har tenkt at kunne vært fin om han skulle skrive en roman en gang.

- Jeg tenkte det kunne vært en bra tittel for å selge boka. Da får folk vite med en gang at det går bra, uansett om det er en del intriger og problemer underveis, sier Kolstad, som blant annet oppgir argentinske Quino som inspirasjonskilde. 

Krystallklare poenger
Juryen påpeker at nivået på de innsendte bidragene har vært svært høyt, og at flere av stripene kunne få plass i et hvilken som helst humorblad med noen få justeringer. Vinneren ønsker man imidlertid bare å se mer av, uten å be ham justere en millimeter.

- «Det går bedre nå» er noe så dristig som en pantomimeserie i svart/hvitt, med et formspråk fra svunnen tid. Likevel er poengene så krystallklare og overveiende gode at det blir full pott for Kolstad, sier Lars Eirik Eide, tegneserieansvarlig i Dagbladet.

Nummer to i konkurransen ble «Hjalmar» av Nils Axle Kanten, mens bronseplassen gikk til 16 år gamle Ida Margrethe Neverdahl og serien «Klask».

image: Her er den morsomste nye seriestripa
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media