<strong> OSCAR-KANDIDAT:</strong> Spillefilmen «Jeg er din» regissert av Iram Haq ble plukket ut som Norges bidrag til Oscar-prisen for beste ikke-engelsk språklige film. Foto: Marie Sjøvold / Mer Film og SF Norge
OSCAR-KANDIDAT: Spillefilmen «Jeg er din» regissert av Iram Haq ble plukket ut som Norges bidrag til Oscar-prisen for beste ikke-engelsk språklige film. Foto: Marie Sjøvold / Mer Film og SF Norge Vis mer

Her er den norske Oscar-kandidaten

Kan vinne en av filmverdenens gjeveste priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en knapp måned siden ble det kjent at de tre norske filmene «Eventyrland», «Jeg er din» og «Pionér» ble valgt ut til kortlisten over mulige kandidater til Oscar-prisen for beste ikke-engelsk språklige film.

Den norske Oscar-komiteen, bestående av bestående av syv representanter fra filmbransjen og Norsk filminstitutt, møttes i dag for å bestemme hvilken av de tre filmene som blir den norske Oscar-kandidaten, og valget falt til slutt på «Jeg er din».

«Jeg er din» er debutfilmen til regissør Iram Haq og handler om en ung alenemor på jakt etter kjærligheten. Filmen hadde premiere på norske kinoskjermer 16. august og ble vist internasjonalt for første gang under filmfestivalen i Toronto.

Oscar-kommiteens begrunnelse for å plukke ut «Jeg er din» som norges representant er følgende:

««Jeg er din» er en film om en ung alenemor (Amrita Acharia) som er på jakt etter kjærlighet. Hun har relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så forelsker hun seg hodestups i svenske Jesper (Ola Rapace). Filmen er en imponerende spillefilmdebut som berører og reiser viktige spørsmål om det å være kvinne og menneske i et sammensatt samfunn. Oscar-komiteen opplever «Jeg er din» som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle», uttaler komiteen ifølge en pressemelding.

Her kan du lese Dagbladets anmeldelse av filmen.

Flere mulige norske vinnere I fjor ble «Kon-Tiki» stemt frem av det amerikanske Oscar-akademiet som en av de fem nominerte filmene i kategorien. Tidligere år har de norske filmene «Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001) blitt nominert til den gjeve prisen.

Også den norske skuespilleren Liv Ullmann er en mulig Oscar-vinner under neste års utdeling. Hun spiller hovedrollen i den tyske filmen «To liv», som er landets offisielle kandidat til Beste utenlandske film. De norske skuespillerne Sven Nordin, Dennis Storhøi og Julia Bache-Wiig er også med i filmen.

Selve Oscarutdelingen vil finne sted 2. mars til neste år og hvilke filmer som er nominert i hvilke kategorier vil bli offentliggjort 16. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer