Her er den nye iPhone

Vi følger Apple-avsløringene live.

HELT LIK: Utvendig er nye iPhone 4S helt lik som den eksisterende iPhone 4. Inni er imidlertid alt nytt. Her presenterer Apples produktsjef Phil Schiller den nye telefonen. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/Scanpix.
HELT LIK: Utvendig er nye iPhone 4S helt lik som den eksisterende iPhone 4. Inni er imidlertid alt nytt. Her presenterer Apples produktsjef Phil Schiller den nye telefonen. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har her livedekket Apples pressekonferanse. Kort oppsummert ble det annonsert en ny telefon, iPhone 4S. Denne er helt lik som iPhone 4 på utsiden, men kraftigere inni. En ny, intelligent personlig assistent, Siri, skal gjøre det mulig å styre telefonen med stemmen. iOS5 og iPhone 4S lanseres 12. og 28. oktober (den noe senere lanseringsdatoen i Norge ble bekreftet av Apple i natt).

For å lese alle nyhetene i kronologisk rekkefølge, begynn nederst i saken og les oppover.

20.43: Om Tim Cook fylte skoene til Steve Jobs som Apple-evangelist? Ikke på langt nær, men det var det vel heller ingen som ventet at han skulle.

20.41: Da er presentasjonen ferdig. En litt skuffende produktpresentasjon, uten de store nyhetene. Den virtuelle, personlige assistenten Siri var dagens morsommeste nyhet, som en del av iOS5 på iPhone 4S. Men tjenesten er i beta - og det gjenstår å se hvor brukbar den er i praksis. Når den kommer på norsk, er også et helt åpent spørsmål.

20.39: iPhone 4 og 3GS lever videre. iPhone 4 blir svært billig, og 3GS gratis, mot abonnement. Om dette gjelder i Norge, er usikkert.

20.32: Man bør nok også passe seg for hva man sier til Siri med promille.

20.31: Det er bekreftet at Siri kun er for iPhone 4S.

20.30: Siri fungerer på engelsk, fransk og tysk. Skal bli moro på t-banen framover.

20.27: Det store spørsmålet: Virker dette egentlig i praksis? For hvem, på hvilket språk og med hvilken dings? Trolig bare på iPhone 4S.

20.25: Siri bruker Wolfram Alphas kunnskapssøkemotor, som vi har skrevet om tidligere.

20.23: Må snakkes til som et barn, eller en utlending som ikke er veldig stø i engelsk.

20.22: Farvel, knotete iPhone-tastatur. Dette er nesten litt for godt til å være sant.

20.21: Siri kan lese tekstmeldingene høyt for deg, og du kan snakke mens Siri skriver.

20.20: Schiller sier at Siri skjønner både «Will it rain in Cupertino» og «Do I need an umbrella today?». Crazy muligheter for app-uviklere. Men igjen: Får vi det på norsk?

20.19: Har Apple og folkene bak Siri klart å lage en virutell personlig assistent som faktisk virker, som du kan be deg skaffe et bord for sushi for to på Løkka klokka 20? Og virker det på norsk? Trolig en teknologi som krever prosessorkraften i iPhone 4S for å fungere.

20.16: Nå vises det fram en virtuell assistent, som har fått navnet Siri. Du kan snakke til Siri, og hun svarer deg tilbake.

20.14:
AirPlay-speiling lar deg for eksmpel spille spill på en iOS5-dings, og vise bildet på en kompatibel TV eller større skjerm.

PERSONLIG, STEMMESTYRT ASSISTENT: Den nye tjenesten Siri vil la deg spørre og styre telefonen med stemmen.
PERSONLIG, STEMMESTYRT ASSISTENT: Den nye tjenesten Siri vil la deg spørre og styre telefonen med stemmen. Vis mer

20.11: 1080p videopptak, altså full HD. Lysfølsomhet f 2.4. Vi får håpe på at telefonen også har større lagringsplass, ettersom de nye opptakene vil ta sin plass.

20.10: Forbedret hvibalanse, ansiktsgjenkjenning. Tar bilder raskere enn alle konkurrentene, inkludert Samsung Galaxy II S - telefonen bruker 1,1 sekund på å ta det første bildet, et halvt sekund på neste.

20.08: Nytt, forbedret kamera. 8 megapiksler, 3264x2448 piksler, 60 prosent flere piksler enn iPhone 4-kameraet. Har også hybrid IR-filter og bedre fargenøyaktighet.
20.03: Antenne og batterikapasitet forbedret på iPhone 4S. HDSPA+ skal gi dobbelt så rask datanedlasting, med 14 mbit/sekund som teoretisk maksnivå.

20.01: Det er nok i tidligste laget å koble en litt skuffende Apple-presentasjon til den nye sjefens lederstil. Men noen flying start var det ikke for Tim Cook. Så er han også en leder som er mer opptatt av å få butikken til å gå enn av å imponere omverdenen.

20.00: Spillet som ble vist fra, er «Infinity Blade 2», som slippes 1. desember.

19.59: En aldri så liten, varslet nedtur der, altså. Det spørs om Cook kommer med en «oh, one more thing» til slutt.

19.58: Nå demonstrerer spillselskapet Epic hvordan spill kan se ut på nye iPhone 4S. Grafikken skal visstnok være syv ganger raskere.

19.56: Det ble iPhone 4S. Lik som iPhone 4 på utsiden, alt nytt på innsiden - blant annet med A5-prosessoren vi kjenner fra iPad 2.

19.55: Da er det tid for iPhone. 4S eller 5?

19.54: 64 gb blir den største. Både den og Nano blir noe billigere. iPod Classic er borte fra sortimentet, ser det ut som.

19.53: iPod Touch er verdens ledende bærbare spillplattform, sier Schiller.

19.52: Ny iPod touch med iOS 5. Supertynn, retinadisplay, FaceTime, HD-video, gyro. Mangler bare en telefon, egentlig.

19.51: Er 16 nye klokker i displayet nok til at folk velger iPod nano som nytt armbåndsur?

19.49: Produktsjef Phil Schiller presenterer ny iPod nano, som likner veldig på den forrige. Multi-touch berøringsskjerm på en nano? Da skal du ha små fingre.

19.47: iTunes Match: Scanner musikkbiblioteket ditt, laster opp det som ikke er i skyen fra før. Gir deg tilgang til musikken din fra iCloud - men bare om du har en konto emd amerikansk kredittkort.

19.46: I likhet med iOS5, kommer også iCloud den 12. oktober.

19.43: Nå presenteres «Find my friends», en lokasjonsbasrt tjeneste som forteller deg hvor vennene din befinner seg. Ikke ulik Google latitude, skulle man tro. Denne tjenesten vil garantert være mulig å deaktivere.

STÅR PÅ SCENEN: Apples nye toppsjef, Tim Cook. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix
STÅR PÅ SCENEN: Apples nye toppsjef, Tim Cook. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix Vis mer

19.41: Nå presenteres iCloud, der dine data lagres hos Apple i skyen. Tjenesten er gratis inntil fem gigabyte, men du kan betale for økt lagringsplass.

19.40: iOS 5 er kompatibelt med iPad 2, iPad, iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 4G og iPod Touch 3G.

19.36: iOS5 vil slippes 12. oktober. Det kan passe bra med lekkasjen (se nederst i saken) om at iPhone 4S slippes 14. oktober, to dager etter oppdateringen - en tradisjonell tidsramme.

19.34: Mye kan tyde på at vi vil få se ny funksjonalitet i iOS 5, som utviklerene vil trenge for å kunne ferdigstille sine applikasjoner. Dette gjør det lite sannsynlig at en iOS 5-klar iPhone 5 vil dukke opp i dag.

19.32: Nå demonstreres Newsstand, «aviskiosken» i iOS5.

19.31: Lite tyder foreløøpig på at vi får se en iPhone 5 i dag. Utviklere har ikke fått se en såkalt golden master å teste applikasjoner på.

19.29: På scenen gjennomgås nå de ti største nyhetene ved iOS 5, som allerede har vært ute til testing i noen måneder. Blant nyhetene er direktemelding mellom iOS-brukere via nettet, muligheten til å sende postkort fra telefonen, og mer. Les mer om oppdateringen her.

19.22: Tim Cook forteller nå at Apple hittil har solgt en kvart milliard iOS-enheter.

19.20: Det er tydelig at mange er interesserte i hva som skjer på Apples pressekonferanse. Mange nettsteder som følger konferansen, blant annet Engdadget.com og Macword.com, er av og på grunnet høy pågang. Dette gjør livedekning fra Oslo noe komplisert, men vi gjør så godt vi kan.

19.12: Foreløpig snakker Cook om det stigende antallet Mac-brukere i verden, snart har selskapet 60 millioner Mac-brukere i verden - noe som foreløpig gir dem en markedsandel på 23 prosent.

----------------------------------

Klokka sju gikk startskuddet for Apples pressekonferanse, der de på forhånd hadde varslet om at de vil snakke om iPhone.

Før konferansen sirkulerte det rykter om en både kraftigere og billigere iPhone 4S, samt muligens også en helt ny iPhone 5.

Rett før Apples nye toppsjef Tim Cook inntok scenen i Cupertino sør for San Francisco, var imidlertid de første håndfaste lekkasjene en realitet.

Ifølge bloggen Engadget var en japansk Apple-butikk litt tidlig ute med å oppføre iPhone 4S i sitt sortiment, sammen med datoen 14. oktober - som skulle vise seg å stemme med det som ble offentliggjort på konferansen.

Les vår livedekning fra pressekonferansen ovenfor, nedenfra og opp for å følge kronologisk rekkefølge.

KOMMER TIL NORGE: Apple TV.
KOMMER TIL NORGE: Apple TV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer