Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er den nye kulturadelen

De er Norges nye kulturadel: Unge forfattere, popstjerner og skuespillere som tjener bøtter med penger på arbeidet sitt og knuser myten om de fattige kunstnerne. I årene framover vil vi få stadig flere kulturmillionærer.

- Det som kjennetegner de unge kulturmillionærene er at de har vært unorske i sin omgang med media. Både Linn Ullmann og Erik Fosnes Hansen gjorde noe uvanlig da de skaffet seg agenter i utlandet. Norske forfatter er som regel helt bak mål til å selge bøker, men de skal liksom ikke selge så mye heller, da, sier reklameguru Kjetil Try.

Giertsen

Han er ikke det minste overrasket over at nesten samtlige medlemmer av den nye kulturadelen boikotter ukebladet Se og Hør. - De passer på å være i media samtidig som de ikke vil bli oppfattet som useriøse eller bli latterliggjort. Kulturmillionærene er mer bevisst en riktig bruk av media enn andre kjendiser. Og de har vært flinke til å få oppmerksomhet rundt sin egen person. Stjerner blir først og fremst de som gjør noe nytt. Stand- up var jo ukjent i Norge, før Thomas Giertsen slo gjennom. Try tror vi vil få flere stand up- millionærer i Giertsens fotspor. På samme måte som Hansen og Ullmann har vist veien til boksalg i utlandet. Og Espen Lind, Lene Marlin og Aqua-Lene til en popkarriere på verdensbasis.

Millionærboom

- I år 2000 er det mer trendy å lese bøker enn å spekulere på børsen. Det er større aksept i befolkningen for å bruke penger på kultur, noe som vil gi mer penger i omløp blant dem som arbeider med kultur, sier sosiolog Per Morten Jørgensen. Han ser for seg en framtid med langt flere kulturmillionærer.

<B>MUSIKER:</B> Lars Lillo-Stenberg har dratt inn over en million kroner hvert år de siste tre årene. Som låtskriver får han store summer i royalties.
<B>POPSTJERNE:</B> Lene Marlin har, i følge et regnestykke Dagbladet har gjort, tjent nærmere 30 millioner på «Playing My Game».
<B>KUNSTNER:</B> Vebjørn Sand tjener en million i året, og har opparbeidet seg en formue på oppunder seks millioner.
<B>STAND UP-KOMIKER OG PROGRAMLEDER:</B> Thomas Giertsen hadde over to millioner i inntekt og 1,5 millioner i formue i 1998, men fikk virkelig fart på pengegaloppen i fjor.
<B>SKUESPILLER OG ARTIST:</B> Herborg Kråkevik over to millioner i 1999. I 1998 hadde hun en inntekt på hele 3,5 millioner.
<B>REGISSØR:</B> Harald Zwart har tjent fett som reklamefilmregissør, og skal snart ha sin store internasjonale debut med 100-millionersfilmen «One Night At McCool's».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media