Her er designerklærne som skaper holocaust-bråk for kulturministeren

Designer Siri Sveen Haaland blir stemplet som jødehater etter at Linda Hofstad Helleland trakk twitter-gratulasjon.

STEMPLET SOM JØDEHATER: - Etter at kulturministeren fjernet sin Twitter-gratulasjon, er jeg blitt hoggestabbe og blir kritisert for å bedrive jødehets. Kulturministeren blir kalt modig «som tør å stå opp mot meg», sier designer Siri Sveen Haaland foran kolleksjonen. Foto: Privat
STEMPLET SOM JØDEHATER: - Etter at kulturministeren fjernet sin Twitter-gratulasjon, er jeg blitt hoggestabbe og blir kritisert for å bedrive jødehets. Kulturministeren blir kalt modig «som tør å stå opp mot meg», sier designer Siri Sveen Haaland foran kolleksjonen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) avviser at hun har trukket gratulasjonen til en norsk klesdesigner, Siri Sveen Haaland, som skal vise en holocaust-kolleksjon i New York kommende lørdag.

Nok en gang skaper politikerne krøll for seg, for diplomatiet og andre berørte med å tvitre - denne gang er det ikke Donald Trump, men vår egen kulturminister.

SLETTET TWEET: Det er ikke bare Donald Trumps tweeter som skaper forvirring og frykt - nå har kulturminister Linda Hofstad Helleland slettet en gratulasjonstweet til en designer i frykt for Israel og politiske misforståelser - men hun trekker visstnok ikke gratulasjonen likevel, bare det at hun sier det. Forvirret? selvsagt. Foto: Jørn H Moen

SLETTET TWEET: Det er ikke bare Donald Trumps tweeter som skaper forvirring og frykt - nå har kulturminister Linda Hofstad Helleland slettet en gratulasjonstweet til en designer i frykt for Israel og politiske misforståelser - men hun trekker visstnok ikke gratulasjonen likevel, bare det at hun sier det. Forvirret? selvsagt. Foto: Jørn H Moen
Vis mer

Designer Siri Sveen Haaland deltar på catwalken under New York Fashion Week neste uke.

- Blir stempelt som jødehater

- Jeg er forberedt på det verste. Etter at kulturministeren fjernet sin Twitter-gratulasjon, er jeg blitt hoggestabbe og blir kritisert for å bedrive jødehets, sier Haaland til Dagbladet.

- Det er ikke hyggelig å bli kalt jødehater, sier designeren.

DESIGNER: Siri Sveen Haaland. Foto: Scanpix
DESIGNER: Siri Sveen Haaland. Foto: Scanpix Vis mer

Hun håper at kulturminister Helleland kan komme seg tilbake på Twitter og presisere hva hun egentlig mener. Designeren opplever at folk på sosiale medier vender vreden mot henne.

- Kulturministeren blir kalt modig «som tør å stå opp mot meg». Det er jo en total misforståelse. Jeg hyller en jødisk skredder med min kolleksjon, sier Haaland.

Slettet Twitter-gratulasjonen

Designeren har fått kritikk for kolleksjonen som er inspirert av livet til den jødiske skredderen Moritz Rabinowitz som bodde i Haugesund, skriver Vårt Land. Samtlige av kolleksjonens plagg er merket med små davidsstjerner og trekanter.

STRIDENS KJERNE:Kolleksjonen, der davidsstjerna inngår, får nå designeren kritikk for. Foto: Privat
STRIDENS KJERNE:Kolleksjonen, der davidsstjerna inngår, får nå designeren kritikk for. Foto: Privat Vis mer

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ønsket Sveen Haaland lykke til gjennom en Twitter-melding, men slettet den senere.

Dette ble oppfattet som om hun trakk en gratulasjon, men det avviser Kulturdepartementet lørdag.

Mistolket i Israel

- Jeg valgte å slette min «lykke til»-tweet fordi overskriften på saken førte til reaksjoner og delinger blant annet i Israel, der saken ble fullstendig mistolket og der det oppfattes som om jeg tar stilling til kunstnerens inspirasjonskilder. Det gjør jeg selvsagt ikke som kulturminister, uttaler kulturministeren til NTB:

- USMAKELIG: Holocaustsenteret kritiserer klesdesigner Siri Sveen Haaland Foto: NTB Scanpix
- USMAKELIG: Holocaustsenteret kritiserer klesdesigner Siri Sveen Haaland Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ønsker ikke at en gratulasjon til en kunstnerisk prestasjon blir misbrukt på Twitter.

Hun legger til at det er flott at Siri Sveen Haaland får vise sin kolleksjon under New York Fashion Week.

Holocaustsenteret: - Usmakelig

Holocaustsenterets direktør Guri Hjeltnes er blant dem som har kritisert kleskolleksjonen til Sveen Haaland.

- Min spontane reaksjon er at det er usmakelig, ufølsomt og ikke gjennomtenkt, sier hun til Vårt Land.

- USMAKELIG: Holocaustsenterets direktør Guri Hjeltnes  kritiserer klesdesigner Siri Sveen Haaland Foto: Bjørn Langsem .
- USMAKELIG: Holocaustsenterets direktør Guri Hjeltnes  kritiserer klesdesigner Siri Sveen Haaland Foto: Bjørn Langsem . Vis mer

- Man skulle virkelig tro at det fantes en brems på den lange ferden fra sybordet og fram til catwalken på Manhattan.

Føler seg misforstått

Haaland svarer at hun føler seg misforstått ettersom det ikke er mote som skal bli masseprodusert, men en representasjon av hennes kunstneriske uttrykksform, og sier:

- Jeg ønsker å bruke den til å belyse historien til én mann, for at den ikke skal bli glemt.

- Det handler om respekt, og da synes jeg det er fortvilende at reaksjonene har blitt som de har blitt, sier Haaland.

TRIST: - En misforståelse. Jeg hyller en jødisk skredder med min kolleksjon, sier Siri Sveen Haaland. Foto: Privat
TRIST: - En misforståelse. Jeg hyller en jødisk skredder med min kolleksjon, sier Siri Sveen Haaland. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer