Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er det første klippet fra «Blind»

Store forventninger til filmen som har fått ny premieredato.

(Dagbladet): Det er ikke alle regidebutanter som allerede har vært i Cannes og konkurrert om pris.

Men som Joachim Triers samarbeidspartner og manusmedforfatter har Eskil Vogt allerede høstet jubel for «Reprise» (2006) og stått på den røde løperen på la Croisette for å vise «Oslo, 31. August» (2011).

Hans debut som spillefilmregissør, «Blind», skulle egentlig hatt premiere 13. september, men ble utsatt blant annet fordi markedsføringsplanen ikke ble ferdig i tide. Nå er det klart at filmen kommer på kino 28. februar neste år.

- Det er deilig. Jeg hadde jobbet døgnet rundt med filmen i halvannet år da den plutselig ble utsatt, og det har vært frustrerende å ikke kunne vise den til noen selv om den har vært ferdig siden før sommeren, sier Vogt.

Humor Han har tidligere omtalt «Blind» som en «intelligent film som kommuniserer til mange».

I klippet over, som er de første korte sekundene som offentliggjøres fra prosjektet, vises hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen (39) i rollen som kvinna som blir blind i voksen alder.

Hun tester ut noen grenser i sin nye tilværelse. Og møter bokstavelig talt veggen.

HOVEDROLLE: Skuespiller Ellen Dorrit Petersen filmdebuterte i sin tid i Erik Poppes «deUsynlige». Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HOVEDROLLE: Skuespiller Ellen Dorrit Petersen filmdebuterte i sin tid i Erik Poppes «deUsynlige». Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Klippet viser at selv om dette først og fremst er en film om ei blind kvinne og de utfordringene hun møter i hverdagen, er det ikke noe traurig, sosialrealistisk drama. Filmen har mye annet, også humor. Den vil vekke tanker, men også underholde, sier regissøren.

Ikke skummelt - Altså, en ren sosialrealistisk skildring kunne sikkert vært spennende, det også. Men for meg er det mer et bakteppe for en film som handler om kvinnens indre, hva man tenker og forestiller seg når man ikke lenger kan se. Det er jo en tilstand der fantasien blir veldig viktig. Hun må forestille seg hva som skjer rundt henne til enhver tid.

Selv med et betydelig renomme som filmskaper føler han Vogt forventningene til «Blind» tynge.

- Nei, jeg føler heller at bakgrunnen min tar noe av presset vekk. I motsetning til de fleste som presenterer sin første film, har jeg vært med på sidelinja før, jeg vet hva det dreier seg om, og da blir det ikke så skummelt, sier han.

- Dessuten er det jo bare hyggelig at mange bryr seg om og er interesserte i filmen.

IKKE SKUMMELT: Filmskaper Eskil Vogt er en erfaren debutant. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE SKUMMELT: Filmskaper Eskil Vogt er en erfaren debutant. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer