Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er det ingenting å krangle om

Vanessa Baird illustrerer brødrene Grimms eventyr.

FARGESTERKT OG KRAFTFULLT:  Vanessa Bairds illustrasjoner til brødrene Grimms eventyr «Ulven og reven» er vakre og groteske. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FARGESTERKT OG KRAFTFULLT: Vanessa Bairds illustrasjoner til brødrene Grimms eventyr «Ulven og reven» er vakre og groteske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE: Vanessa Bairds kunst i Regjeringskvartalet har medført spetakkel. Bildene er for morbide, for knyttet til 22. juli, synes de ansatte.

Bairds illustrasjoner til eventyret «Ulven og reven» er derimot ingenting å krangle om: De er kraftfulle, fargesterke og akkurat passe groteske.

Grimt og gromt eventyr
Det skilles gjerne mellom folkeeventyr, som er samlet inn og nedtegnet, og kunsteventyr som er nyskrevne, men basert på eventyrets sjangerkrav. H. C. Andersens eventyr regnes til sistnevnte. Grimms eventyr bygger derimot på muntlige overleveringer, og ble utgitt i bokform første gang i Tyskland i 1812.

I folkeeventyret «Ulven og reven» er det - som i eventyr flest - brutalitet, vold og død. Ulven er tyrannen. Reven danser etter hans pipe og adlyder hver gang ulven sier «skaff meg noe å ete, ellers eter jeg deg».

image: Her er det ingenting å krangle om

Fortellingen er et typisk dyreeventyr der menneskelige egenskaper settes opp mot hverandre, og der det - etter de tre faste gjentakelsene som skaper rytme og forventning - ender med at den lure overlister den grådige.

Eventyrlige bilder
Som kunster har Baird ofte brukt motiver fra eventyr og fabler. Pastellene i denne boka utdyper og tilfører spenning til eventyret:

Bildene er rike på uromomenter - som veltede stoler, trær i stuen og skrudde proporsjoner - og har mange referanser til andre, mer kjente eventyr.

Fargepalletten, den stedvis bølgende streken og det groteske tilsnittet, gir bildene noe van goghsk. Bairds krittegninger er både uskjønne, vakre og nærmest stofflige eller skulpturelle. Det er illustrasjoner man får lyst til å fysisk berøre.

Stupfull rødhette?
Enten det er snakk om kunsten i Regjeringsbygget eller i «Ulven og reven:» Baird lager landskaper og figurer som vekker følelser. Bildene kan være skumle og ubehagelige og «på kanten». Som der Baird tegner Rødhette døddrukken.

Bairds bilder forsterker og utvider Grimms ordknappe fortelling, gir det nyanser og nye tolkningsmuligheter. De blåser liv i et gammelt eventyr og gjør «Ulven og reven» til en spennende julepresang, både til bestefar og knøttet.