Her er det nye Idol-paret

Kyrre Holm Johannessen (33) tror P3-kollega Marte Stokstad (28) la inn et godt ord for ham.

(Dagbladet.no): TV 2 har valgt Marte Stokstad og Kyrre Holm Johannessen til programledere for høstens store Idol-satsing. Begge kommer fra ungdomskanalen NRK P3. Nå skal de lede et tilnærmet «Voksen-Idol», med øvre aldersgrense på hele 38 år.

Marte Stokstad har, i hvert fall uoffisielt, vært klar som kvinnelig programleder i lengre tid. Nå er det klart at også makkeren blir en programleder med lang fartstid i NRK P3.

- God kjemi

TV 2 har brukt lang tid på å lete etter Marte Stokstads mannlige kollega. Flere har vært testet. Det gikk imidlertid lynraskt for seg da Kyrre Holm Johannessen først skiftet arbeidsgiver - fra NRK og «P3morgen» til TV 2 og Idol:

- Jeg ble kontaktet forrige mandag. Torsdag prøvefilmet jeg med Marte. Fredag ble jeg tilbudt jobben. Helgen brukte jeg til å tenke. Mandag svarte jeg ja, sier Johannessen, som har vært i NRK P3 i snart ni år. Først i «Karate», så i «Kyrre» og nå i «P3morgen». Han fortsetter der fram til påske. Deretter begynner han på Idol-jobben.

- Hadde Marte Stokstad noe å gjøre med at du fikk jobben?

- Jeg tror kanskje det. Jeg vil i alle fall ikke utelukke at hun la inn et godt ord. Vi to har god kjemi. Jeg har kjent Marte lenge. For to år siden ledet vi Alarmprisen sammen, forteller Kyrre.

Ved Scheies gullbord

IDOL-PAR: Marte Stokstad (28) og Kyrre Holm Johannessen (33). Foto: ROBERT S. EIK
IDOL-PAR: Marte Stokstad (28) og Kyrre Holm Johannessen (33). Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

33-åringen leverte altså oppsigelsen mandag. Marte Stokstad sa opp i statskanalen før jul, en stund etter at hun gikk ut i mammapermisjon. I likhet med Kyrre har Marte lenge ledet et P3-program som bar hennes eget fornavn.

Også tidligere Idol-programledere, som Thomas Numme og Solveig Kloppen, kom til TV 2 fra jobber i NRKs profilerte ungdomskanal.

- NRK tok det skuffende pent at jeg sluttet. Pussig tidspunkt å slutte på, forresten. I fjor høst ble jeg endelig fast ansatt i NRK og kunne gjøre krav på gratis tv-lisens, sier Kyrre.

- Så hvorfor sluttet du?

- Jo, hvis ikke kunne jeg endt opp ved gullbordet til Arne Scheie i NRK-kantina. I og for seg et stort pluss. Men ikke dersom jeg hadde brukt tida til å fundere på hvordan det hadde gått dersom takket ja den gangen jeg fikk spørsmål om å lede Idol.

Opp til 38 år

Den nye Idol-duoen er vant til å underholde de yngste og hippeste radiolytterne. Nå overtar de et konsept som skal gjelde folk langt opp i 30-åra. Det bekrefter pressekontakt i TV 2, Bjarne Laastad:

- Idol utvider i år den øvre aldersgrensen fra 28 til 38 år. Se på Morten Abel, Morten Harket og Espen Lind. Det er fullt mulig å være popstjerne i moden alder. Vi ønsker fortsatt ungdomstalenter ned mot 16 år. Men i tillegg søker vi bredde i både alder og kvalitet, sier Laastad.

- Vanskelig å finne gull blant folk i 30-åra?

- Jeg tror det er mange der ute som aldri har fått platekontrakt, fordi de har vært uheldig med timingen. Eller som har hatt en radiohit og siden er blitt glemt, sier Laastad.

Han lover ytterligere én stor endring ved årets konsept:

- Alle audition-deltakere kan i år kompe seg selv på gitar eller et annet valgfritt instrument. Dette har vært forsøkt på australsk Idol med stort hell.

- Hva ønsker dere å oppnå med dette grepet?

- Musikken har alltid vært viktig i Idol. Men ved å la folk bruke et instrument i tillegg til stemmen vil vi få et ytterligere fokus på det musikalske. Dermed når vi også ut til folk som tidligere ikke har følt seg helt hjemme i Idol. For eksempel typiske singer/songwriter-talenter.

«Meld deg, brillegutt»

Privat har Kyrre Holm Johannessen lenge hatt et nært forhold til Idol. Han frykter bare én ting med den nye jobben:

- Jeg er livredd for at noen av vennene mine skal melde seg på!

- Ditt sterkeste Idol-minne?

- En kar med briller som ble vraket på audition i sesong 2. Han ble så eitrende forbanna. Punkt for punkt argumenterte han med hvor mye bedre hans audition var, i forhold til David Pedersens audition året før. Og David oppnådde tredjeplass. Brillegutten konkluderte med at det ikke gikk an å vrake ham, så lenge de hadde sendt David videre året før.

- Hjalp det?

- Nei. Og jeg har ikke sett ham på skjermen siden. Så hvis du leser dette, gutt med briller, så meld deg på Idol igjen!

«Brå brakk staven»-øyeblikket

- Hvem er ditt norske Favoritt-Idol?

- Jorun Stiansen. Jeg heiet veldig på henne. Og venter fortsatt på at karrieren skal ta av. Jeg har ikke gitt opp Jorun! Margaret Berger likte jeg også, både som artist og person.

- Idol er kanskje ikke snakkisen i det musikk-kredible P3-miljøet?

- Si ikke det! Vi hadde P3-fest den gangen Maria Haukaas Storeng røk ut fordi hun hadde krøllet opp håret sitt. Noen må ha sneket seg ut fra festen for å følge avstemningen. For idet Maria røk ut, gikk det nemlig som et sus gjennom lokalet nesten umiddelbart. Etter min mening er dette Idols store «da Brå brakk staven»-øyeblikk, mener Kyrre Holm Johannessen.

«Verdens peneste»

Marte Stokstad er reist på ferie til Mauritius. Gjennom TV 2 har hun besvart et par spørsmål.

- Hvorfor sa du ja til Idol-jobben?

- Fordi jeg tror det er Norges morsomste program å lede. Dessuten er det spennende å være med på et konsept som man ikke aner hvordan ender. Jeg er veldig spent på hvem som melder seg på i år, spesielt etter at vi hevet aldersgrensen.

- Hvordan blir det å jobbe med Kyrre?

- Jeg gleder meg veldig til å jobbe med ham! Kyrre er en klok og morsom mann. Og dessuten verdens peneste, ifølge hans kommende kone (som er komiker og skuespiller Lisa Tønne, red.anm.). Så det lover jo bra for alle som ser på.

Karlsen og Slettemark dommere?

Søknadsskjema for Idol 2007 vil være klart om halvannen uke. Da vil kanalen også offentliggjøre hvilke fire byer som skal avholde audition.

Idol-juryen er fortsatt ikke klar. Ifølge TV 2 vil den være klar innen i løpet av den nærmeste måneden. Det virker klart at manager for «Hallelujah-kameratene», Jan Fredrik Karlsen, gjør comeback. Han får trolig med seg Asbjørn Slettemark i Farojournalien. Sistnevnte har vært musikkanmelder i TV 2-programmet «Absolutt Underholdning». Slettemark har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at han er tilbudt en plass i dommerpanelet.

Årets Idol-sendinger starter på tv i september. Den store finalen vil bli arrangert tett oppunder jul.

GJØR COMEBACK SOM DOMMER: Jan Fredrik Karlsen.
KYRRES FAVORITT-IDOL: Jorun Stiansen.