Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er ditt liv

«Åpen Post» ble stengt med store fanfarer og mediedekning til langt ut i de små timer. Bård og Harald er berømte. Heretter behøver de bare være seg selv for å få oppmerksomhet. De er tildelt hovedroller i den pågående «filmen» der vi alle er med enten som stjerner, biroller eller statister. Jeg snakker om livet vi lever på overgangen mellom århundrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er en fornorsket versjon av hovedpåstanden til den amerikanske kulturkritikeren Neal Gabler som i fjor ga ut boka «Livet som film», med undertittelen «Hvordan underholdning erobret virkeligheten. Med alle i hoverollen».

  • Det er berømmelsen som styrer i en underholdningsdominert verden. Dersom en person klarer å bli gjenstand for så mye oppmerksomhet at den når kritisk masse, kan berømmelsen gjøres til levebrød ved at berømtheten ter seg som en. Det var denne mekanismen som lenge gjorde fenomenet Solfrid Rørlien Saue til vår lokale Zsa Zsa Gabor. Gabor var berømt for å være berømt. Og godt gift. Hun var kjent av alle uten å ha gjort noen som helst.
  • Neal Gablers observasjon er at slike fenomener og mekanismer som tidligere først og fremst var knyttet til film, showbusiness, TV-underholdning og kjendisblader, har sprengt rammene og rotskutt inn i politikk, nyhetsformidling, malerkunst og litteratur. «Tenk om det er slik at underholdning er meningen med livet!» skrev Philip Roth i «On the Air» i 1970. Det har funnet sted en langsom, uimotståelig utvikling slik at vi nå følger med i krigen mot Jugoslavia, men uten å rystes slik at vi ikke også bryr oss om samlivsbruddet til fotballspilleren Henning Berg.
  • Prestene Børre Knutsen og Ludvig Nessa kjemper med stort alvor og dypt engasjement mot abort. De har forstått sin tid og fører sin kamp som «performance»-artister i kostymer, med rekvisitter som «blod» og plastfostre hentet fra teater og underholdning. I dag serverer kunstneren Kjartan Slettemark seg selv som gelé. I 1965 ble han berømt fordi hans Vietnam-bilde provoserte slik at det ble angrepet med øks.
  • Hollywood oppdaget berømmelse fordi kinogjengerne kom tilbake for å se filmer der «hun med krøllene» var med. Da innførte produsentene rulletekster slik at publikum fikk vite at hun med krøllene het Mary Pickford. Hun ble deretter så verdensberømt at det ble oppløp på Karl Johan da hun kom på besøk. Sladrespaltistene holdt leserne oppdatert på stjernelivet som ble konstruert for henne og stjernene som fulgte. I et bråferskt intervju med Barbara Walters forteller Elizabeth Taylor at hun som barnestjerne ble banket opp av en forfyllet far. Det er tiår siden hun spilte inn en film.
  • Ronald Reagan var lært opp i Hollywood. Han spilte president med stikkord og rollehefter og lyktes fenomenalt. Bill Clinton oppfører seg slik vi har lært at berømtheter gjør i sin kjendisverden der de vinker til oss fra røde løpere på vei til eller fra partnerbytte, sammenbrudd eller nytt kjøkken. Erik Solheim følte seg tvunget til å fortelle om sin skilsmisse. Han trer lett motvillig inn i rekken av skuespillere, journalister, politikere og værmeldere som tidligere har stått fram med alkoholisme, kreft, røykeslutt, adopsjon og ansiktsløftning.
  • Det er bare kort tid siden den store Odd Nerdrum-utstillingen i Astrup Fearnley-museet der bildene også fikk litt oppmerksomhet. Nerdrum har lykkes suverent med å gi sitt liv den aller mest salgsfremmende innpakning som Maleren. Grunnoppskriften på et liv som berømt er det kanskje «Papa» Hemingway som har laget. Han fremmet salget, men stilte sitt gevær, testosteronskjegg og alkoholproblem stadig mer i veien for alt han skrev.
  • Men Nerdrum maler faktisk bilder, og Hemingway skrev faktisk bøker. Den slags er ingen forutsetning i dag. Harald nådde toppen da han onanerte bak en svartsladd. Snart kommer betroelsesprogrammene for fullt også her når TV-døgnet skal fylles fra soloppgang til soloppgang. Importvare vises allerede på kabel, med amerikanere som henger ut sine små liv i bytte for de femten minuttene i rampelyset som Andy Warhol lovet alle i framtida. Snart krever vel Ola og Kari å få slippe til. Statistene vil ha det som tilkommer dem.