Her er dronning Sonjas favorittkunstnere

Røper hvilke kunstnere hun har et ekstra godt øye til.

KUNSTGLAD: Dronning Sonja er godt bevandret i kunstens verden, og er særlig glad i samtidskunst. I kveldens episode av «Nasjonalgalleriet» snakker hun om interessen og deler sine favorittkunstnere med tv-seerne. Bildet er tatt da dronningen debuterte som kunstner i høst. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KUNSTGLAD: Dronning Sonja er godt bevandret i kunstens verden, og er særlig glad i samtidskunst. I kveldens episode av «Nasjonalgalleriet» snakker hun om interessen og deler sine favorittkunstnere med tv-seerne. Bildet er tatt da dronningen debuterte som kunstner i høst. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I kveldens episode av «Nasjonalgalleriet» på NRK stiller dronning Sonja til et kunstrelatert intervju.

Programleder Helle Vaagland inviteres hjem til kongeparets private leilighet, der dronning Sonja gir henne en omvisning og snakker om den livslange kunstinteressen sin.

Kunstdebut Dronningen er en kjent kunstelsker og kunnskapsrik kunstkjenner, med forkjærlighet for samtidskunst. 74 år gammel debuterte hun selv som kunstner i november i fjor.

I Helsingborg stilte hun ut åtte av sine verk fra det grafiske mappeverket «Tre reiser - Tre landskap», et samarbeid med billedkunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.

Flere utstillinger skal det bli. Fra 14. juni til 7. oktober presenterer dronningen sin egen samling på Henie Onstad kunstsenter.

Tema er «Landskap og rom», og samlingen inneholder i stor grad nyere bilder. Også mappeverket «Tre reiser - Tre landskap» stilles ut.

- Vi har i lang tid visst at Dronning Sonja er godt over gjennomsnittet interessert i kunst og har en spennende og stadig voksende kunstsamling. Når deler av den nå skal vises frem i en utstilling til sommeren, ønsket vi i «Nasjonalgalleriet» å vise den til våre seere i hele landet også, sier Vivi Stenberg i NRK.

Tre utvalgte - Redaksjonen ønsket også å gå dypere til verks og presentere noen av kunstnerne som dronningen samler i mandagens program, sier Stenberg.

KONGELIG MØTE: Også Homstvedt har møtt dronning Sonja og kong Harald, da i Den norske sjømannskirken i New York i fjor. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
KONGELIG MØTE: Også Homstvedt har møtt dronning Sonja og kong Harald, da i Den norske sjømannskirken i New York i fjor. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Det norske kunstnerparet Hanne Borchgrevink (60) og Tore Hansen (62) bor og jobber sammen i Hansens barndomshjem på Finnskogen. Arbeidene deres finnes både i private hjem og offentlige institusjoner som Nasjonalmuseet, Lillehammer Kunstmuseum og British Museum.

Også dronningen eier flere av verkene deres. Sammen er det de to som er representert med flest verk når «Landskap og rom» stilles ut på Henie Onstad i sommer.

- Det må være de vakre fargene. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor folk liker bildene mine i det hele tatt. Jeg synes de er litt merkelig, ler Hansen når han i kveldens episode av «Nasjonalgalleriet» blir spurt om hvorfor dronning Sonja liker kunsten hans.

Også den norske kunstneren Håvard Homstvedt er på dronningas liste over favorittkunstnere.

Ny oppdagelse - Vi hadde også et ønske om å løfte frem en av de nyere oppdagelsene til Dronningen, og blant et knippe navn som var aktuelle så falt valget på maler og skulptør Håvard Homstvedt, sier Stenberg.
  Homstvedt (36) er bosatt i New York, sammen med kone, barn og hund, der han jobber fra et atelier i China Town.

Kunstneren opererer hovedsakelig med store malerier og bronseskulpturer - stort sett av mennesker.

I 2007 fikk han internasjonal oppmerksomhet da det britiske kunstbladet Art Review utpekte ham som én av 25 «future greats», og han har også fått lovord fra The New York Times' kunstseksjon.

FAVORITT: Kunstneren Hanne Borchgrevink er blant dronning Sonjas favorittkunstnere. Her er de to fotografert sammen under festspillutstillingen i Bergen i fjor, der Borchgrevink var årets festspillutstiller.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
FAVORITT: Kunstneren Hanne Borchgrevink er blant dronning Sonjas favorittkunstnere. Her er de to fotografert sammen under festspillutstillingen i Bergen i fjor, der Borchgrevink var årets festspillutstiller. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

I høst besøkte kongeparet Homstvedts utstilling på sjømannskirka i New York, og dronninga kjøpte et arbeid på papir som viser en kvinne i et speil.

- Det betyr en del for meg personlig. Det er gøy å tenke på at nå har dronning Sonja et lite bilde av meg. Alle har et forhold til kongen og dronningen, om man kjenner dem eller ikke føler man at man har vokst opp sammen med dem. Og nå er jeg en del av hennes samling, smiler Homstvedt i «Nasjonalgalleriet»-episoden.

FAVORITT: Kunstneren Håvard Homstvedt er også på favorittlista til dronninga. Homstvedt har atelier i Chinatown, New York. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
FAVORITT: Kunstneren Håvard Homstvedt er også på favorittlista til dronninga. Homstvedt har atelier i Chinatown, New York. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer