Her er en av Giskes viktigste stortingsmeldinger

- På biblioteket skal kulturnasjonen Norge kjennes.

TVILLINGMELDINGER: Kultur- og kirkeminister Trond Giske med stortingsmeldingene om bibliotek og om nasjonal strategi for digital bevaring og formidling av kulturarv.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TVILLINGMELDINGER: Kultur- og kirkeminister Trond Giske med stortingsmeldingene om bibliotek og om nasjonal strategi for digital bevaring og formidling av kulturarv. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skortet ikke på store ord da Trond Giske i dag la fram den lenge planlagte bibliotekmeldingen, sammen med en ny stortingsmelding for digital bevaring og formidling av kulturarv.

- Nest etter språkmeldingen, er nok disse tvillingmeldingene de viktigste i denne stortingsperioden, sa Giske på en pressekonferanse i Deichmanske bibliotek på Grünerløkka.

Han omskrev like godt et sitat fra Matteusevangeliet, «På frukten skal treet kjennes»:

- På biblioteket skal kulturnasjonen Norge kjennes!

Vil ikke legge ned filialer
Hvor mye mer penger norske biblioteker kan vente seg i årene framover, ville han likevel ikke si noe om. Men stikkordet for en moderne biblioteksektor er samarbeid.

Regjeringen ønsker seg samspill mellom bibliotekene på tvers av kommune- og fylkesgrenser. De vil fjerne lovkravet om et fylkesbibliotek i hvert fylke, og åpne for at kommunale biblioteker kan overta noen av disse oppgavene, der det passer. Kravet om minst ett bibliotek i hver kommune, blir derimot opprettholdt. Giske vil motivere, men ikke tvinge bibliotekene til å samarbeide. Han er opptatt av at bibliotekene skal være en sosial møteplass.

- Jeg tror tida for filialnedleggelser er over. Men jeg tror filialene må være annerledes enn før, sa Giske på pressekonferansen, og nevnte mini-bibliotek på jernbanestasjoner som et mulig eksempel.

Regjeringen har også gitt støtte til et pilotprosjekt som skal styrke folkebibliotekene som arena for digital kompetanse. De vil etablere en felles søketjeneste for alle norske bibliotek. På sikt ønsker de seg en felles søketjeneste for alle bibliotek, arkiv og museer.

Satser på digitalisering
De vil også satse sterkt på digitalisering og langtidslagring av materiale innenfor disse områdene. Nasjonalbiblioteket får hovedansvaret både for søk og digitalisering innenfor bibliotekfeltet. Det skal utnevnes et eget digitaliseringsråd som fortløpende skal vurdere strategier.

Giske fastslo at opphavsrettighetene forblir som i dag, og at løsningene for digitalisering må utvikles i tett samarbeid med innehaverne av opphavsretten.

Han vil også gjøre 2010 til et nasjonalt leseår, inspirert av lignende prosjekter i Storbritannia og Danmark. Leseåret skal være starten på et nasjonalt leseløft-prosjekt fra 2010 til 2014, rettet mot alle aldersgrupper.

- Lite konkret
Karianne Bjellås Gilje, redaktør i tidsskriftet Prosa, har et positivt førsteinntrykk av de to meldingene. Hun er liker planene om leseåret 2010, og at det ikke blir snakk om å legge ned bibliotekfilialer.

- Men når det står at Norsk forfattersentrum nå planlegges som nasjonal aktør for litteratur, må denne institusjonen umiddelbart også inkludere sakprosa, ikke bare skjønnlitteratur som i dag. Dessuten hadde jeg håpet at Giske turte love noe mer konkret om økonomisk satsing. Vi bruker 30 kroner per innbygger på bibliotek i dag, Danmark bruker tre ganger så mye. Vil Giske at vi skal opp fra jumboplass i Norden eller ikke? Det har han ikke svart konkret nok på ennå, sier hun til Dagbladet.no.

- Det er særlig to områder som vil få mer penger. For det første hele digitaliseringsarbeidet, et svært omfattende arbeid. For det andre er det satsingen på folkebibliotekene. Det handler delvis om småbibliotek rundt om i landet, men også i byene, sier Trond Giske til Dagbladet etter pressekonferansen.

- Kan du si noe mer konkret om hvor mye penger det er snakk om?

- Nei, det må vi ta i hvert enkelt budsjett.

- Spennende løsninger
Han er derimot klar på at økt samarbeid ikke skal føre til flere nedleggelser og kutt i stillinger rundt om i folkebibliotekene.

- Nei, tvert imot! Her handler det ikke om kutt i stillinger, men heller om å forsterke de stillingene vi har, sier han.

Også Anne Hustad, leder i Norsk Bibliotekforening, kunne ønsket seg noen millionløfter. Men hun er ellers svært godt fornøyd.

- Dette er den første stortingsmeldingen som tar for seg hele biblioteksektoren. Jeg er veldig fornøyd med at 2010 blir et nasjonalt leseår, det var et innspill fra oss. Også synes jeg de skisserer en del spennende løsninger for hvordan bibliotekene kan møte publikum på nye plasser, sier hun.

Her finner du hele bibliotekmeldingen.

Her er stortingsmeldingen om digital bevaring og formidling av kulturarv.

FORNØYD: Bibliotekforeningens leder Anne Hustad er positiv til bibliotekmeldingen.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
FORNØYD: Bibliotekforeningens leder Anne Hustad er positiv til bibliotekmeldingen. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer