TILBAKE I OSLO: Jeff Tweedy spilte første gang i Oslo for snart 20 år siden med Uncle Tupelo. I kveld åpner Wilco sin europaturné på Sentrum Scene i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
TILBAKE I OSLO: Jeff Tweedy spilte første gang i Oslo for snart 20 år siden med Uncle Tupelo. I kveld åpner Wilco sin europaturné på Sentrum Scene i Oslo. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Her er en av Obamas favorittlåtskrivere

Jeff Tweedy og Wilco klar for turnéstart i Oslo i kveld.

- Det var et merkelig låtvalg, humrer Jeff Tweedy fornøyd til Dagbladet, på spørsmål om hva han tenker om at Barack Obama er såpass inne i «tidlig Wilco».

«I Got You» er en låt fra bandets andre album «Being There» fra 1996 som var representert i det gode selskap da Barack Obamas kampanjespilleliste fra Spotify ble offentliggjort nylig.

Obamas venn Men så har da også Wilcos grunnlegger Jeff Tweedy vært en aktiv støttespiller for Chicago-bysbarnet Obama siden valgkampen foran 2008-valget.

Muligens har Obama notert seg den såre tonen i dette YouTube-klippet fra valgkampen, da Jeff Tweedy klager over at Obama stadig snakker om hva han har på iPod'en, uten å ha nevnt Wilco.

- Jeg har kjent Barack Obama siden 2004. Han er fortsatt samme fyren, et omtenksomt og intelligent menneske, sier Tweedy.

Barna gråt - Det er rart å se ham i Det hvite hus, og se at selv ikke denne fine fyren klarer å fikse alt som er galt. Jeg blir gal av at folk på venstresiden angriper ham, det er mye verre enn at folk på høyresiden. Nå høres det ut som jeg unnskylder ham, men jeg opplever at landet har tatt mange steg i riktig retning under ham, mener Tweedy.

Wilco opptrådte i flere sammenhenger i valgkampen, og Tweedy var tilstede i Grant Park i Chicago kvelden Obama ble valgt.

MUSIKALSK PRESIDENT: Barack Obama grep mikrofonen under en stjernespekket soul- og blueskveld i Det hvite hus tidligere denne uka. Foto: Win McNamee/EPA/Scanpix
MUSIKALSK PRESIDENT: Barack Obama grep mikrofonen under en stjernespekket soul- og blueskveld i Det hvite hus tidligere denne uka. Foto: Win McNamee/EPA/Scanpix Vis mer

- Barna mine var 9 og 13 da, og de gråt. Det var en helt spesielle atmosfære, et hav av mennesker. En helt spesiell begivenhet, sier Jeff Tweedy til Dagbladet.

Utsolgt turnéåpning I kveld åpner Wilco årets europaturné foran et utsolgt Sentrum Scene.

Bandet ankom Oslo i går kveld, mange timer forsinket etter flytrøbbel hjemme i Chicago, og fortsatt uten baggasje da Dagbladet intervjuet Tweedy backstage på Sentrum Scene i ettermiddag.

Tweedy lover et bredt utvalg av sanger fra hele bandets karriere.

- Stort repertoar å passe på - Det er noe av det store med dette bandet. Vi har et stort repertoar å passe på og vise omsorg for, slik at vi jobber hardt og målrettet med å endre setlistene våre mye fra kveld til kveld, sier Tweedy.

- Det er bra for en sang å slippe å bli spilt hver kveld. I USA har vi et publikum som kan ha sett oss mange ganger, og da trenger de ikke høre «Jesus Etc.» en gang til.

- Den nåværende besetningen var ikke med på de første Wilco-platene, hvordan er det da å spille det gamle materialet? Blir det omtrent som å covre seg selv?

KAMPANJEROCK I 1997: Jeff Tweedy og Pat Sansone fra Wilco under en konsert for å samle inn penger til Barack Obamas valgkamp. Foto: Brian Kersey/AP/Scanpix
KAMPANJEROCK I 1997: Jeff Tweedy og Pat Sansone fra Wilco under en konsert for å samle inn penger til Barack Obamas valgkamp. Foto: Brian Kersey/AP/Scanpix Vis mer

- Vi spiller de nok ganske «ordrett», bandet har jo faktisk lyttet til disse platene, i motsetning til meg som har drasset dem med meg i årevis og spilt dem alene og latt dem leve sitt eget liv. Og jeg hater det når artister lager reggaeversjoner av sine egne sanger, bare fordi det liksom skal være "interessant". Det er ikke de veiene der som min kreativitet fører meg nedover, da vil jeg heller lage en ny sang.

Les mer fra Dagbladets intervju med Jeff Tweedy i Dagbladets papirutgave tirsdag.