Her er en av samtidislitteraturens mest bemerkelsesverdige trilogier

Hjerteskjærende godt fra Island.

OVERSETT: At islendingen Jón Kalman Stefánsson ikke har fått Nordisk Råds pris for denne trilogien, er en unnlatelsessynd. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
OVERSETT: At islendingen Jón Kalman Stefánsson ikke har fått Nordisk Råds pris for denne trilogien, er en unnlatelsessynd. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det hender jeg leser bøker — noe jeg antar gjelder de fleste av oss — som er så gode at jeg ikke kan forstå hvordan det er mulig å skrive dem. Som om de kommer fra oven, eller er skrevet av en av de store og forlengst døde.

Det var tilfelle da jeg for noen år siden leste «Himmelrik og helvete». En bok så poetisk, så vakker, så original og sann at den var som skrevet fra menneskedypet.

Da jeg ved et tilfelle senere hilste på forfatteren, islendingen Jón Kalman Stefánsson, var han til min lette skuffelse verken nevrasteniker, eller hadde is i blikket, lorgnett og snippkjole. Han var bare en ganske alminnelig fyr som helst snakket om islandsk fotball. Vår tids forfatter antar jeg, og godt er kanskje det...

Lutfattig og værhardt «Himmelrik og helvete» (2010) var første bok i den trilogien som nå avsluttes med «Menneskets hjerte». Bøkene er lagt til Island for omkring hundre år siden. Et Island som til forveksling likner Norge på den tiden, bebodd av lutfattige mennesker på værharde, ensomme gårder, med liv så harde at døden ofte kom som en befrielse. For øvrig også beskrevet i en annen av fjorårets boktopper, Roy Jacobsens «De usynlige».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer