Kultursektoren:

Her er endringene for kultursektoren

Kulturminister Abid Raja presenterte endringene i kulturbudsjettet for 2020.

Publisert
Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presenterte fredag Kulturdepartementet sitt forslag til endringer i sammenheng med revideringen av statsbudsjettet 2020.

På forhånd var det varslet endringer i støtteordninger for kultursektoren.

Forrige uke meldte kulturdepartementet at de ville gjøre kompensasjonsordningen gjeldende for alle arrangementer som må avlyses på grunn av offentlige restriksjoner.

I tillegg foreslo kulturministeren at deler av bevilgningen til stimuleringsordningen i 2021 kan brukes til å gi kompensasjon.

Her er de nye tiltakene:

  • Stimuleringsordningen består.
  • 6 millioner blir gitt til Kulturrådet for saksbehandling av søknader.
  • Rammen på støtteordninger for perioden 1. september til 1. januar øker fra 900 millioner til 1,1 milliard.
  • Endrer fristen i kompensasjonsordningen, som sa at arrangementer måtte vært planlagt før 1. august, til 15. november. Dette betyr at arrangører i Oslo og Bergen vil bli inkludert i kompensasjonsordningen hvis de har måttet avlyse den siste tiden på grunn av strenge coronatiltak.
  • Musikk- og scenekunstinstitusjoner med mer en 60 prosent statlig støtte vil få 60 millioner til rådighet i november og desember. Dette gjelder byer som Oslo og Bergen med ekstraordinære smitteverntiltak.

Forvirring

Flere kulturarbeider har siden august stimulert til aktivitet, slik kulturministeren ba dem om.

Nå frykter de med ubehandlede søknader at de ikke vil få støtte fra ordningen, men heller flyttes over til kompensasjonsordningen som en konsekvens av nedstengingen av kulturlivet i Oslo og Bergen.

Produksjonsselskapet Scenekvelder sa til Dagbladet at disse ordningene ikke holder for dekke utgiftene de har hatt ved å arrangere forestillinger under coronakrisa.

Kompensasjonsordningene skal gradvis trappes ned, for å gjøre det mer gunstig å gjennomføre arrangementer enn og avlyse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer