STUDENTMILJØ: Holly og Georgia (i midten) er hovedpersonene i BBC-serien «Clique», som du kan se på HBO Nordic. Foto: HBO
STUDENTMILJØ: Holly og Georgia (i midten) er hovedpersonene i BBC-serien «Clique», som du kan se på HBO Nordic. Foto: HBOVis mer

Strømmetips

Her er fem gode krimserier du kan se på nett-tv i påsken

På Netflix, HBO Nordic og TV2 Sumo.

Påsken er høysesong for krim, også på TV2. Men du trenger ikke følge sendeskjemaet til TV2 og NRK for å ha noe spennende å se på. Her er noen av de beste alternative påskekrimmene for i år:

«Clique» på HBO Nordic

FARLIG MILJØ: Georgia (Aisling Franciosi) og Holly (Synnove Karlsen) henger med feil jentegjeng i «Clique». Foto: HBO
FARLIG MILJØ: Georgia (Aisling Franciosi) og Holly (Synnove Karlsen) henger med feil jentegjeng i «Clique». Foto: HBO Vis mer

BBC-serien «Clique» har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet de siste månedene, og er nå tilgjengelig for nordmenn på HBO Nordic. En ungdomsserie med thrillerplott, men i en mer moderne, feministisk og europeisk tapning enn for eksempel Netflix’ «Riverdale». «Clique» handler om to venninner på universitetet i Edinbourgh, som vikler seg inn i en mystisk og farlig klikk av elitestudenter, ledet av en idolisert kvinnelig foreleser.

«Riverdale» på Netflix

TREKANTDRAMA: Archie, Betty og Veronica (med ryggen til) i «Riverdale». Foto: NETFLIX
TREKANTDRAMA: Archie, Betty og Veronica (med ryggen til) i «Riverdale». Foto: NETFLIX Vis mer

Nevnte «Riverdale» er en oppdatert tv-versjon av tegneserieklassikeren «Archie», men her altså med innlagt thrillerplott: Rikmannsgutten Jason Blossom faller i elva og forsvinner under en tur i robåt med tvillingsøstra Cheryl. Han antas å ha druknet, men så blir liket skylt i land - med kulehull i panna. Foruten rødtoppen Archie, møter vi selvsagt rivalvenninnene Betty og Veronica og stort sett hele resten av vennegjengen fra tegneserien. Og Ms. Grundy, ikke minst, som har gjennomgått en ganske iøyenfallende forandring.

«Homeland» på TV2 Sumo

HOMELAND: Sesong 6 av Homeland hadde premiere 15. januar. Flere måneder etter hun avverget et terrorangrep i Berlin, bor Carrie Mathison nå i New York. Video: Homeland / YouTube Vis mer Vis mer

Carrie Mathison &co har holdt koken gjennom seks terrorfylte sesonger, og hele den siste er nå tilgjengelig på TV2 Sumo. Aktualitetsmessig taper den litt på at amerikanerne åpenbart valgte en annen president enn manusforfatterne gamblet på. Men spenningen har vært høy, stort sett hele veien, og vi er innom interessante sider både ved fake news-debatten, amerikansk krigsdeltakelse, og maktkamp mellom president og etterretningstjeneste.

«The Americans» på Netflix

Elisabeth og Philip er russiske spioner som utgir seg for å være amerikanske middelklasseforeldre. 
Elisabeth og Philip er russiske spioner som utgir seg for å være amerikanske middelklasseforeldre.  Vis mer

Fire sesonger av denne 80-tallsfesten av en spionserie er nå tilgjengelig på for norske seere (vi ligger et år etter amerikanerne her, grunnet kjipe rettighetsavtaler), og det er bare å fråtse i vei. Philip og Elizabeth, russiske spioner by night og amerikanske tenåringsforeldre by day, lever stadig farligere. Et av serieverdenens beste soundtrack, og en kostymeavdeling som må kose seg glugg, gjør det ikke mindre severdig.

«The Night Of» på HBO Nordic

Riz Ahmed spiller hovedrollen i «The Night Of». Foto: HBO
Riz Ahmed spiller hovedrollen i «The Night Of». Foto: HBO Vis mer

Den er fra i fjor sommer, men fortjener en plass på anbefalingslista. For hvis du ennå ikke har sett denne fantastiske, hyperrealistiske og -aktuelle krimserien, er tida inne nå. Den handler om en pakistansk-amerikansk gutt som blir anklaget for et brutale drap på ei ung jente. Har han gjort det eller ikke? Denne thrilleren setter både det amerikanske rettssystemet og våre egne fordommer under lupen. En av fjorårets beste serier, og et av tidenes beste fengsels- og rettssalsdramaer.

Les vår anmeldelse av «The Night Of» her.

Alt kan strømmes

Dessuten er alle de fire påskekrimmene fra lineær-tv også tilgjengelig for strømming. Knallgode «Apple Tree Yard» ligger ute hos TV2 Sumo i sin helhet nå, mens «Agatha Christie: Vitnet» blir tilgjengelig på fredag. «Nedgravde hemmeligheter» er gratis tilgjengelig i NRK-appen, mens «Unge inspektør Morse» legges ut fra fredag.

Les våre anmeldelser her: