Donald Trump er pressens kjæledegge

Her er fem ting du ikke visste om USA-valget

Jeg lover at du vil bli overrasket.

POPULÆRE DAMER: Hillary Clinton og Michelle Obama stilte opp sammen for første gang på et valgmøte på et universitet i vippestaten Nord-Carolina. Det var populært blant studentene.  Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
POPULÆRE DAMER: Hillary Clinton og Michelle Obama stilte opp sammen for første gang på et valgmøte på et universitet i vippestaten Nord-Carolina. Det var populært blant studentene.  Foto: Øistein Monsen / DagbladetVis mer
Kommentar

Winston-Salem, Nord Carolina (Dagbladet):

Å følge dette årets amerikanske presidentvalg er både en lidelse for en som er politisk engasjert og en fryd for en journalist som er opptatt av politikk, så jeg er et sted mellom himmel og helvete når jeg dekker et av de villeste valgene i USAs historie.

For dette er et historisk rekordvalg på flere måter; ja, selv historikere bruker ordet historisk ustoppelig mens valget ennå utspiller seg. Og det skyldes ikke det åpenbare, at USA kan få sin første kvinnelige president, noe som unektelig er en aldri så liten milepæl, men som er blitt en parentes i samme setning som det populistiske fyrtårnet Donald Trump, en demagog USA aldri har sett maken til utenfor en kirke.

Det er Trump som opptar historiens kladdebøker for tida. Selv når han åpner enda et hotell, blir det viet flere avsnitt med politiske analyser av interiøret. Han er også gjenstand for kontrafaktisk historieskriving; hva om han var normal?

Trumps uberegnelige oppførsel har resultert i den styggeste valgkampen noensinne, samtidig som det republikanske partiet nærmest har gått i oppløsning for åpen scene. Etterdønningene etter dette valget vil vare lenge og kanskje skape et nytt politisk landskap. Rettsoppgjøret blir ikke billig, har han lovet.

I mellomtida kan ikke media få nok av ham. Joda, han er sjokkerende kunnskapsløs, vulgær og uskikket til å bli president. Han sår splid og høster hat. Han er kvinnefiendtlig og intolerant. Men bortsett fra det, eller nettopp derfor, er han en klikkmagnet og en TV-stjerne. Han trekker titusener til valgmøter og sjikanerer folk på en sitatvennlig måte.

De store kabelselskapene har nok en hemmelig drøm om at han vinner, så de kan fortsette showet noen sesonger til i Det hvite hus, med daglige folkemøter i Rosehagen og åpen mikrofon i badstuen. Det er bedre enn at han taper og starter eget Donald-TV som kommer til å utkonkurrere dem alle, mens de for skams skyld må dekke Angela Merkel på statsbesøk hos Hillary.

Det er ikke det samme med Hillary Clinton. Eller det er akkurat det det er. Det er mer av det samme, og hvem vil ha det?

En hel del velgere, viser det seg. Det hender det nevnes i forbifarten, at hun sannsynligvis blir president, selv om Trump nekter å godta at han er en taper. Det er i det hele tatt utrolig at han ikke vinner mot en kvinne som er så dårlig likt. Det forundrer også pressen, som prøver å minne velgerne på at hun er en tørrpinn og dessuten går i buksedrakt.

Til min forundring finns det tall som tyder på at vi i pressen også har fordommer, og som viser det motsatte av noen vedtatte sannheter som stadig gjentas i denne valgkampen:

Hillary er voldsomt upopulær og velgere stemmer bare på henne, fordi de er mot Trump og ikke har noe alternativ, hevdes det. Men det er feil. En fersk og tradisjonsrik måling fra ABC News Poll viser at 56 prosent sier de i hovedsak stemmer på henne, fordi de liker politikken hennes, ikke i protest mot Trump. Det er helt på linje med tidligere presidentkandidater.

Et klart flertall av Trumps velgere derimot, 54 prosent, sier de stemmer på ham i hovedsak fordi de misliker Clinton. Trumps sterkeste kort er å nøre opp under Hillary-hat, ikke egen popularitet. Faktisk har han den svakeste personlige oppslutningen siden målingen startet i 1980.

Årets presidentvalg skilter med så upopulære kandidater at valgoppslutningen kommer til å bli lav, er en annen påstand du ofte hører. Det er trolig feil. Tvert imot tyder et rekordhøyt antall registrerte velgere, over 200 millioner, på at det kan bli kø til urnene. Demokratene har jobbet systematisk i mange år med å registrere nye velgere, og det er enda en dårlig nyhet for republikanerne som har tjent på lav oppslutning blant minoriteter.

Hillary appellerer ikke til unge velgere, sies det. De unge ble engasjert av Bernie Sanders, men nå blir de hjemmesittere igjen. Det er feil. Et rekordhøyt antall førstegangsvelgere sier de vil stemme, og de stemmer overveldende på Clinton, viser både målinger og forhåndsstemmer. Men mye tyder på at særlig blant de unge har Trumps sjikane av kvinner og minoriteter virket mobiliserende.

Hillary kan ikke måle seg med Obamas velgertekke, virker åpenbart riktig. Det er likevel en sannhet med modifikasjoner. Hun ligger faktisk klart bedre an i antall forhåndsstemmer i flere stater enn han gjorde på samme tid, men ingen slår Obama når det gjelder entusiasme blant egne velgere.

Hillary Clinton har vært med så lenge at motstandere og pressens narrativ om henne har begynt å leve sitt eget liv. Mange har opp gjennom åra hevdet at hun har blitt urettferdig behandlet, blant annet fordi hun er kvinne.

En av dem som mente hun fikk urimelig hard medfart i valgkampen mot Obama og rykket ut til hennes forsvar? Jo, det var Donald Trump. Kanskje han plukket opp et par triks til senere bruk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.