Her er filmen amerikanerne ikke vil la deg se

Ikke morsom nok for Norge. Eller?

(Dagbladet.no): «Talladega Nights» har vært årets komisensasjon i USA ved siden av «Borat». Will Ferrell-filmen, der Sacha Baron Cohen også har en sentral rolle, spilte inn drøyt 297 millioner kroner i åpningshelgen, og har ifølge BoxOfficeMojo tjent inn 946 millioner kroner totalt i USA.

Filmen vil imidlertid aldri bli vist på kino i Norge.

- Det er veldig store kulturforskjeller mellom det norske og det amerikanske kinopublikummet, sier filmsjef Christin Berg i Oslo kinematografer til Dagbladet.no.

Vist i Sverige

Ingen hos den norske distributøren ønsker å uttale seg om hvorfor filmen aldri blir satt opp på kinoer i Norge, men etter det Dagbladet.no erfarer skal avgjørelsen ha blitt tatt av Sony Pictures i USA. De tror ikke filmen vil være lønnsom.

«Talladega Nights» hadde lenge en planlagt premièredato på kino i Norge, men nå kommer den i stedet rett på dvd i februar. Filmen har imidlertid vært vist på kino i Sverige, der den også fikk brukbare anmeldelser.

Hovedrolleinnehaveren, den tidligere Saturday Night Live-komikeren Will Ferrell, er en av verdens best betalte skuespillere. I Norge har han imidlertid ikke noe stort navn, mener Berg, som personlig likte «Talladega Nights».

- Han er nok litt undervurdert, men har en masete stil som mange nordmenn har problemer med. Amerikanerne ler seg ihjel av dette, men vi er nok et folkeslag som trenger litt mer ro, tror hun.

Her er filmen amerikanerne ikke vil la deg se

Ulik smak

«Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby» er en del av Ferrell og regissør Adam McKays «middelmådige menn»-trilogi, som startet med «Anchorman: The Legend of Ron Burgundy» i 2004.

«Anchorman» ble satt opp på kino i Norge etter å ha gjort stor suksess i USA. Det ble en kjempeflopp.

- Betyr det at nordmenn dilter mindre etter amerikanernes filmsmak enn det mange kanskje tror?

- Mye av jobben min går ut på å vurdere potensialet for utenlandske filmer i Norge, og den tiden da amerikanske kinotall automatisk kunne overføres til Norge er definitivt forbi. Vi liker den litt mer europeiske formen for filmfortelling. En annen type film som ofte sliter her til lands er de endimensjonale heltehistoriene. For eksempel var Kevin Costners «The Guardian» en stor suksess i statene i år, mens den stort sett ble møtt med skuldertrekk her hjemme.

Får sin revansje

Redaktør Kalle Løchen i tidsskriftet Film & Kino mener amerikanske komedier er svært avhengig av stjerner. Men enkelte av de største amerikanske komikerne er navn de fleste nordmenn ikke har noe forhold til.

Will Ferrell fikk for eksempel sitt gjennombrudd i «Saturday Night Live», som aldri har vært veldig populært i Norge. Dermed har ikke folk flest noe forhold til ham.

- I tillegg handler «Talladega Nights» om NASCAR, som først og fremst er stort i USA. Mange andre sportsfilmer, om for eksempel baseball, har også slitt utenfor det amerikanske markedet, sier Løchen til Dagbladet.no.

Paradoksalt nok er det de seriøse rollene som kan gi Ferrell sitt gjennombrudd også utenfor USA. Han fikk mange godord for sin jobb i Woody Allen-filmen «Melinda & Melinda», og 2. juledag er det premiere på «Stranger Than Fiction» - en underfundig og smårar komedie der blant andre Dustin Hoffman og Emma Thompson har sentrale roller.

- Det er en liten, veldig klok og litt skrudd film. Den kan gjøre det samme for Ferrell som «Evig solskinn i et plettfritt sinn» gjorde for Jim Carrey, mener Christin Berg.

Les mer, kast terning og skriv anmeldelse i Dagbladet.nos filmbase:

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy

Stranger Than Fiction

Melinda & Melinda

Will Ferrell

Sacha Baron Cohen

The Guardian

Kevin Costner

Jim Carrey

Evig solskinn i et plettfritt sinn

FERRELL SOM KLOVN: I «Talladega Nights».
FERRELL SOM SERIØS: Det er knyttet store forventninger til «Stranger than Fiction».