Her er filmene som slåss om jula

Hvilke skal du se?

Julen nærmer seg med stormskritt og julefilmene med den.

2. juledag er det premiere på i alt 12 nye filmer. De spenner fra familiefilmer som Jerry Seinfelds «Biefilmen» til «Shoot \'Em Up» som har fått 18-årsgrense og betegnes som gjennomgående brutal med svært grove og detaljerte innslag.

Publikum kan velge mellom filmer som årets Cannes-vinner, den rumenske «4 måneder, 3 uker og 2 dager», den første av de to storproduksjonene om den svenske korsfareren Arn Magnusson - «Arn - Tempelridderen» - eller Disneys «Eventyr i New York» som kombinerer animasjon og liveaction i romantisk komedie.

I sistnevnte blir eventyrprinsessen Giselle (Amy Adams) forhekset vekk fra sitt magiske hjemland og havner i virkelighetens røffe New York, der hun møter en skadeskutt skilsmisseadvokat (Patrick Dempsey).

Bare en av filmene er helnorsk denne gangen, Bent Hamers «O\'Horten».

Familier og animasjon

Scarlett Johansson havner som Giselle også i New York. Det skjer i filmen «The Nanny Diaries». Etter endt collegeutdannelse, begynner hun som barnepike for en rik familie i storbyen med de forviklingene det medfører.

«Biefilmen» er tredje produksjon med handling lagt til dem amerikanske metropolen. Komikeren Jerry Seinfeld er mannen bak denne animerte komedien om bier.

Japanske «Jordsjø-krønikene» er en ren tegnefilm basert på bøkene til Ursula Le Guin, og er regidebuten til Miyazaki Goro, sønn av Miyazaki Hayao som selv ønsket å filmatisere bøkene, men var for opptatt med å fullføre «Det levende slottet».

«Libero» handler også om en familie, men her foregår handlingen i en forstad til Roma. Historien blir fortalt gjennom gutten Tommis øyne. I hans uskyldige blikk følger vi dramaet om hans enslige far som lider av voldsomme humørsvingninger, men en dag vender moren tilbake og ber om tilgivelse.

Den franske stjernen Daniel Auteuil spiller hovedrollen i «Samtaler med min gartner». Han er en fremgangsrik kunstmaler som forlater Paris for å arbeide i landsbyen han forlot for mer enn 50 år siden. Hagen rundt barndomshjemmet har forfalt etter at foreldrene døde og maleren bestemmer seg for å ansette en gartner til å rydde opp.

Riddere og fremtidsfabel

Mer fartsfylt blir det når «Arn - Tempelridderen» rir inn på lerretet i julen. Filmen, som frarådes alle under 11 år, er en skandinavisk storproduksjon.

Arn Magnusson sendes av gårde som tempelridder til Det Hellige Land der krigen raser mellom kristne og muslimer. Når han vender hjem, må han kjempe for kjærligheten og for sitt livs største mål; å forene sitt land.

Robert Neville, spilt av Will Smith, kjemper også for sin sak i «I Am Legend», produksjonen som spilte inn mest penger i USA i helgen.

I denne fremtidsfabelen har et dødelig virus utryddet menneskeheten, men Neville er immun og er den eneste gjenlevende i New York og kanskje også i verden. Han prøver å finne en måte å reversere effektene av viruset ved å bruke sitt eget immune blod.

Helt alene er han likevel ikke. I skyggene lurer «De Smittede».

Av aller kraftigste kaliber denne jula er «Shoot \'Em Up» med Clive Owen, Paul Giamatti og Monica Belluci i hovedrollene. Owen forsøker å redde en fødende kvinne fra å bli drept og kommer over noe som ligner en spedbarnsfabrikk.

Medietilsynet skriver at volden er det drivende elementet i filmen. Den blir i liten grad problematisert og tilsynet bruker begrepet «rå underholdningsvold» i sin omtale.

Universet til Bent og Wes

I Bent Hamers nye spillefilm «O\'Horten» står igjen de eldre og deres tilværelse sentralt. Lokføreren Odd Horten går av med pensjon, men det skjer ikke uten komplikasjoner og absurde situasjoner.

Hovedrollen spilles av Bård Owe, norsk skuespiller med lang karriere i Danmark. På rollelisten står også Espen Skjønberg, Ghita Nørby, Henny Moan, Bjørn Floberg, Kai Remlov, Per Jansen, Bjarte Hjelmeland, Gard Eidsvold og Trond-Viggo Torgersen.

En annen regissør som også har skapt sitt eget særegne univers, er texaneren Wes Anderson. I «The Darjeeling Limited» legger tre brødre ut på en togreise i India med planer om å finne seg selv og forsones med hverandre.

De ender opp alene i ørkenen med elleve kofferter, en printer og en lamineringsmaskin. Hovedrollene spilles av Owen Wilson, Adrien Brody og Jason Schwartzman.

Andersons film var nominert til en gulløve i Venezia i september, men vant ikke. Det gjorde derimot rumenske Cristian Mungius i Cannes i mai da han sikret seg Gullpalmen for 2007 med den svært virkelighetsnære og beske «4 måneder, 3 uker og 2 dager».

Filmen handler om illegal abort og er den første av tre i Mungius ironisk titulerte serie «Fortellinger fra gullalderen».

(NTB)