Her er fire kriminelle nyutgivelser

Historier kan være gode, selv om de ikke er nye.

RADIONOSTALGI: Fra hørespillet «God aften mitt navn er Cox» med Arne Lie som Paul Cox og Bjarne Andersen som hans trofaste håndlanger Thomas Richardson. Foto: Mentz Schulerud jr.
RADIONOSTALGI: Fra hørespillet «God aften mitt navn er Cox» med Arne Lie som Paul Cox og Bjarne Andersen som hans trofaste håndlanger Thomas Richardson. Foto: Mentz Schulerud jr.Vis mer

I dag er Dagbladets boksider viet krim, fra ende til annen. Det meste som anmeldes er rykende ferskt. Men også enkelte nyutgivelser finner veien til markedet, i skyggen av siste nytt.

I disse dager kommer en lydbokutgave av det sitrende hørespillet «Historien om Gottlob» av Torolf Elster. Det ble sendt i 1969 og varer i seks og en halv time. En strålende møte med fortidas stemmer; Jørn Ording, Bab Christensen, Lars Nordrum, Mona Hofland, Knut Risan og en rekke andre.

I rollen som Johan Gottlob finner du Espen Skjønberg. En merkelig og urovekkende fortelling. Sju mennesker havner i en livbåt etter et forlis i 1939. De forteller hver sin historie, fortellinger som viser seg å ha en sammenheng. Et bilde av uroens, flyktningenes og krigstrusselens Europa, et kontinent som skjelver under vekten av de kommende katastrofer.

Mens vi sitter med ørene klistret til radioapparatet, hva med å hengi seg til en god, gammeldags, melodramatisk krimføljetong, «God aften mitt navn er Cox», suksesserien av Rolf og Alexandra Becker? Hele fem mindre episoder rommes i seriens del fire og fem, som fins samlet i en såkalt digikort-utgave.

Her er alt man måtte ønske seg av nostalgisk effekt, inkludert et møte med Kirsti Sparboe som primadonnanykkete popstjerne. Pluss Arne Lie naturligvis, som Cox, og Bjarne Andersen som hans medhjelper Thomas Richardson.

De siste åra har Leif G.W. Persson hatt et stort gjennombrudd hos norske lesere med sin eksplosive produksjon i det nye århundret. Men Persson har også en fortid. Han debuterte i 1978 med «Grisfästen», fulgte opp året etter med «Priftörerna» før han kom med «Samhällsbärerna» i 1982.

Deretter tok han 20 års pause, før han kom med seks romaner på rad fra 2002 til 2010. Nå kommer debutboka «Grisefesten» for første gang på norsk. Allerede her møter vi politimannen Lars Martin Johansson, som går rett i strupen på de mektige bakmennene i forbrytelsenes verden.

Vi startet med Torolf Elster, som hadde en klar antifascistisk tendens i sine bøker. Vi avslutter med en figur med motsatt fortegn, selv om boka «Rittet fra Olesko» (1935) ikke har noe spesielt politisk budskap. Bokas forfatter Max Mauser er identisk med politimannen Jonas Lie, som ble en av Norges verste krigsforbrytere under okkupasjonen.

Men hans kriminalromaner er historiske høydepunkter. I fjor kom «Natten til fandens geburtsdag». Årets bok er en sitrende fortelling om fem krigsveteraner fra første verdenskrig og deres forhold til et mystisk maleri. Uhygge og spenning garantert. God påske!