BESTE BILDEBOK: Debutant Eli Hovdenak fikk årets bildebokpris da Kulturdepartementet delte ut priser til fjorårets barne- og ungdomsbøker i dag. Illustrasjon fra boka
BESTE BILDEBOK: Debutant Eli Hovdenak fikk årets bildebokpris da Kulturdepartementet delte ut priser til fjorårets barne- og ungdomsbøker i dag. Illustrasjon fra bokaVis mer

Her er fjorårets beste barnebøker, ifølge Kulturdepartementet

Delte ut priser i dag.

(Dagbladet:) I dag delte Kulturdepartementet ut årets priser til Barne- og ungdomslitteratur, i sju forskjellige kategorier. Prisene ble utdelt av statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag under et arrangement på Nasjonalbiblioteket.

Ifølge juryleder Anne Schäffer var det spesielt mange og gode debutanter i fjor.

Årets litteraturpris gikk da også til en debutant: Liv Marit Weberg (27), for den humoristiske ungdomsromanen «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Den handler om ei jente som nettopp har flyttet hjemmefra for å studere, men som sliter med å finne seg helt til rette. Weberg er en av mange ferske barne- og ungdomsbokforfattere som har studert ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning.

Mange debutanter
Prisen for årets debutant gikk til Lise Forfang Grimnes, for fantasyromanen «Kaoshjerte».

Også årets bildebok er laget av en debutant, Eli Hovdenak. «Visuelt er dette en herlig bildebok med mye humor», skrev Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve om «Øya», som handler om to fugler på kanotur, som misforstår alt de ser.

Illustrasjonsprisen gikk til Anna Fiske, for ikke mindre enn seks bøker for barn og unge som kom ut i 2014: Tre egne, og tre som hun har illustrert i samarbeid med andre forfattere.

Prøysen-biografi
Tiril Broch Aakre fikk oversetterprisen for Allen Zadoffs «Boy Nobody», første bok i en ny thrillerserie, mens tegneserieprisen gikk til Xue Ting Yang for «Et annet sted», en fortelling om å være revet mellom to kulturer.

LITTERATURPRISEN: Liv Marit Weberg fikk pris for ungdomsromanen «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Foto: ASCHEHOUG
LITTERATURPRISEN: Liv Marit Weberg fikk pris for ungdomsromanen «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til». Foto: ASCHEHOUG Vis mer

Årets fagbokpris gikk til en biografi om Alf Prøysen, «Dra krakken bortåt glaset» av Stein Erik Lunde og Ragnar Aalbu. «En forbilledlig ungdomsbiografi», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om den.

I tillegg fikk Bjørn Ousland en spesialpris for faktabøkene sine om polarekspedisjonene.

Juryen uttaler i en pressemelding at det norsk barnelitteratur er god og variert, men:

- Med noen få, hederlige unntak er norsk litteratur for barn og ungdom fremdeles hvit og monokulturell.  Det er få bøker som oversettes til nynorsk, og det er bekymringsfullt. I tillegg kommer det ut en forsvinnende liten mengde lyrikk for barn og unge, heter det i uttalelsen.

Velger ulikt
Det er for øvrig interessant å merke seg at de ulike barne- og ungdomsbokjuryene har valgt svært forskjellig i år. Både prisene som ble utdelt i dag, og Brageprisen, Kritikerprisen og Arks barnebokpris har alle gått til ulike bøker.

Uprisen, som juryeres av ungdomsskoleelever, blir først utdelt i mai, men ingen av bøkene som har fått de andre prisene står på nominasjonslista.

Det er Norsk Barnebokinstitutt som administrerer Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpriser.