DELER TIPS: F.v. Jørn Lier Horst, Christopher Carlsson, Anne B. Ragde, og ni andre forfattere forteller om sine favoritt-psykopater fra fiksjonens verden. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE / ANITA ARNTZEN / CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
DELER TIPS: F.v. Jørn Lier Horst, Christopher Carlsson, Anne B. Ragde, og ni andre forfattere forteller om sine favoritt-psykopater fra fiksjonens verden. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE / ANITA ARNTZEN / CHRISTIAN ROTH CHRISTENSENVis mer

Her er forfatternes favoritt-psykopater

Du gjetter kanskje gjengangeren?

(Dagbladet): Det bør være nok å ta av, skal vi tro fagfolk og krimanmeldere. Som du kan lese i Dagbladet i dag, mener de at krimbøkene er overbefolket at gale mordere.

Dagbladet har spurt 12 forfattere om de har en favorittpsykopat fra fiksjonens verden. Her er svarene vi fikk:

Tom Egeland (55): - Hannibal Lecter er nok den skumleste. Han er skurken i «Nattsvermeren», og hans intelligens, parret med hans grusomhet, ondskap og utspekulerthet, gjør ham til en jeg ville vært mer enn livredd for å møte i levende live. Derfor er det godt han bare finnes i bok og på film.

Anne B. Ragde (57): - Jeg kan ikke akkurat si at jeg har noen favorittpsykopat, for de tilhører ikke mine favoritter. Men da jeg var ung og leste bøker, syntes jeg Nancy Drew var psykopat, uten tvil. Jeg hata Nancy Drew og leste henne knapt på grunn av det. Jeg leste heller «Hardyguttene».

Ingar Johnsrud (40): - Det må bli Hannibal Lecter, fordi han er en fantastisk karakter. Men jeg kjenner ham gjennom filmen «Nattsvermeren». I bokform liker jeg veldig godt halvbroren til Lisbeth Salander, hennes gale massemorderbror som nærmest er usårlig. I bøkene skal ting være ganske sannsynlig og virkelighetsnært, men så har Stieg Larsson laget en karakter som er fullstendig umenneskelig og kan gå gjennom en vegg uten å føle smerte. Det synes jeg er en god psykopatkarakter.

Helge Kåre Fauskanger (44): - Jeg vet ikke om Moriarty kan kalles en psykopat, men han er Sherlock Holmes sin store motstander. Vi blir ikke ordentlig kjent med ham, men det er tydelig at han er et skikkelig monster. Det er den eneste jeg kommer på. Han er Sherlock Holmes? speilbilde, hans onde tvilling. Holmes er jo selv, om ikke psykopat, en gansske asosial type. De to er i grunn to sider av samme mynt.

Sidsel Dalen (45): - Masako i japanske Natsuo Kirinos roman «Ute». Hun er som en barberkniv, du skjærer deg om du rører henne. Dette er en samtidsroman skrevet som en thriller, om en mann som blir drept av kona etter å ha vært utro med ei hore. Her er det seriøst frustrerte fruer!

Jo Nesbø (54): - Jeg er fremdeles der at Bateman i «American Psycho» er en favoritt, og Lou Ford i «The Killer Inside Me» av Jim Thompson. Psykopatene er tatt på alvor. De er ikke skildra bare som symbolske monstre, men med en form for innlevelse og en avstand til det, som gjør at om du ikke fatter sympati for psykopaten, så er det hvert fall et spennende sted å være. Å betrakte verden fra psykopatens ståsted, det er spennende, og for de fleste, vil jeg håpe et nytt utsiktspunkt.

Unni Lindell (57): - Favorittpsykopat føles litt ekkelt, synes jeg. Men den psykopaten som har gjort mest inntrykk på meg er nok den dynamiske og kalde Beata Ekesjø i Liza Marklunds «Sprengeren». Beata Ekesjø er creepy, iskald og farlig! Det er i det hele tatt en ganske voldsom bok, og jeg elsket den da den kom ut.

Christopher Carlsson (29): - Jeg liker veldig godt Kemper Boyd i James Ellroys «American Tabloid». Ellroy gjør ham veldig menneskelig. Boyd er dels ideologisk drevet, dels pengedrevet. Han har mistet troen på amerikanske myndigheter og blir mer og mer paranoid jo lenger ut i handlingen man kommer. Han begynner på toppen, men involveres i konflikter, og på slutten er han bare helt forstyrret.

Gunnar Staalesen (67): - Jeg liker egentlig ikke psykopater i krimlitteraturen, men hvis jeg skal velge en favorittforbryter, må det bli Thomas Ryer. Han var hovedmotstanderen til Knut Gribb i serien om politifullmektig Knut Gribb. Den viktigste årsaken til at han er en favoritt, er at han er en gentlemannforbryter. Jeg leste disse bøkene som gutt, og den evige kampen mellom Ryer og Gribb var nok med på å vekke min interesse for krimlitteraturen.

Karin Fossum (60): - Hvis jeg må velge må det bli Hannibal Lecter i «Nattsvermeren». Han har et enormt talent for å se rett gjennom folk. Han er en menneskekjenner, og blir på den måten underholdende. Han får folk til å avsløre sine innerste hemmeligheter, og det er både snedig og skummelt. Nå har jeg ikke lest boka, men regner med han er enda skumlere der. Jeg har sett filmen en gang, og skal aldri se den igjen.

Jørn Lier Horst (45): - Hannibal Lecter er min favorittskurk, og det er kanskje en av karakterene med mørkest sinn i krim- og spenningslitteraturen. Han er ufattelig godt portrettert også i filmen «Nattsvermeren», med Anthony Hopkins. Jeg er egentlig ikke glad i menneskeetende seriemordere, men jeg gjør et unntak for ham.

Merete Junker (56): - Jeg liker generelt sett ikke psykopatkrim. Men Karin Fossum har skapt noen virkelig gode forbrytere. For eksempel den kvinnen i «Djevelen holder lyset». En fantastisk skikkelse. Jeg liker det når personene er beskrevet så grundig at du får en slags sympati med dem.

FAVORITT: Mange av forfatterne har latt seg fascinere av Anthony Hopkins' Hannibal Lecter i filmen «Nattsvermeren». Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Mange av forfatterne har latt seg fascinere av Anthony Hopkins' Hannibal Lecter i filmen «Nattsvermeren». Foto: NTB Scanpix Vis mer