STOR OG NY: Samsungs nye mobiltelefon Galaxy Nexus kjører Android 4.0. Foto: AP Photo/Kin Cheung/Scanpix
STOR OG NY: Samsungs nye mobiltelefon Galaxy Nexus kjører Android 4.0. Foto: AP Photo/Kin Cheung/ScanpixVis mer

Her er Googles nye supertelefon

Samsung Galaxy Nexus vist fram i natt.

Som ventet viste Google og Samsung i natt fram selskapenes store mobilnyhet, Galaxy Nexus.

Samtidig fikk vi også de første offisielle detaljene om det oppdaterte mobiloperativsystemet Android 4.0, som har hatt kodenavnet Ice Cream Sandwich.

Samsung har i det siste kranglet med Apple etter anklager om at deres tidligere Galaxy-telefoner ligner for mye på iPhone. Det samme kan ikke sies om Galaxy Nexus, som har en mer buet utforming og en skjerm på 4.65 tommer. Tykkelsen på telefonen er på vesle 8,47 millimeter.

Stor skjerm Oppløsningen på skjermen er i 720p, noe som betyr at du kan se HD-videoer uten nedskalering. Takket være en Super AMOLED-skjerm vil det også mest sannsynlig se ganske bra ut.

Under panseret finner du en tokjernes 1.2 GHz-prosessor, 1GB RAM-minne, opptil 32 GB lagring, NFC (som lar deg enkelt overføre data mellom enheter), aksellerometer, gyroskop - samt et barometer som kan måle lufttrykk. I tillegg støtter telefonen HSPA+, en turboutgave av 3G lik den man finner i nye iPhone 4S.

Kameraet på baksiden er på fem megapiksler, med fotolys og mulighet for opptak i 1080p, altså full HD. Frontkameraet tilbyr 1,3 megapiksler.

Det er forventet at telefonen vil komme til Norge i november, med en prislapp på rundt 5000 kroner.

Fjerner skillet Galaxy Nexus er den første telefonen som vil benytte Android 4.0, men definitivt ikke den siste.

Den store oppgraderingen av Googles mobiloperativsystem bringer med seg en rekke nyheter. En av de største er at skillet mellom Android på lesebrett og Android på mobil med versjon 4.0 i praksis blir visket ut.

Dette vil, for de som er vant til mobil-Android, som en tilnærming til det som etterhvert er blitt vanlig på nettbrettene - mer av aktiviteten skjer direkte på skjermen, og ikke via fysiske knapper på selve telefonen. Galaxy Nexus er da også den første Android-telefonen som ikke har fire knapper under skjermen.

Blant noen av de nye funksjonene i Android 4.0, finner vi også ansiktsgjenkjenning. I stedet for å taste inn en kode for å låse opp telefonen, vil den nå kunne automatisk gjenkjenne brukeren, og dermed låse opp telefonen (kan man nå hacke seg inn med et foto, mon tro?).

Ellers det gjort en rekke større og mindre endringer på både design- og brukervennlighetssiden. For en full oversikt, kan du lese mer på Androids utviklersider.

KOMMER I NOVEMBER: Galaxy Nexus med Android 4.0.
KOMMER I NOVEMBER: Galaxy Nexus med Android 4.0. Vis mer