Her er Grand Prix-finalen

Lite klær, mye glede. Hvem tror du vinner?

(Dagbladet.no): Fikk du ikke med deg den omdiskuterte semifinalen i Melodi Grand Prix i går kveld? Fortvil ikke. Dagbladet.no gir deg den fullstendige finaleguiden før storfinalen går av stabelen i Istanbul lørdag.

I år var det nemlig så mange nasjoner som ønsket å fremføre sitt slående bidrag, at Eurovisjonen fant det best å sile litt på forhånd. Det betød semifinale, hvor 22 nasjoner skulle slåss om 10 plasser i finalen.

14 nasjoner var allerede direkte kvalifisert, deriblant Norge, på bakgrunn av tidligere meritter i vårens største musikkbegivenhet.

Danmark forsvant i går

For mange land er det krise om de ikke får være med i Melodi Grand Prix. Hvem husker vel ikke Haldor Lægreids flopp i 2001, og den påfølgende ørkenvandringen året etter?

Dype sår gror sakte, men i år er Knut Anders Sørum direkte kvalifisert til finalen. Til glede for mer enn en million nordmenn.

Så vel gikk det ikke for danskene. Et skuffende resultat i fjor gjorde at våre venner i sør måtte kvalifisere seg i år. Det gikk dårlig. Nordens latino, Tomas Thordarson, gikk glipp av finalen med knappest mulig margin. Og det provoserer danskene.

«Er Melodi Grand Prix i ferd med å utvikle seg til en euro-etnisk second hand versjon av MTV?», spør danske BTs journalist seg.

Øst-europeisk dominans

For lista over de ti nasjonene som smøg seg gjennom finalenåløyet i går er dominert av nasjoner som tradisjonelt sett ikke har vært kulturbærere i schlägersammenheng:

Serbia og Montenegro, Malta, Nederland, Albania, Ukraina, Kroatia, Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Hellas, og Kypros er klare for lørdagens fest.

Danmark, Finland, Israel, Estland, Portugal, og Sveits var blant nasjonene som reiser hjem i skuffelse.

Tidlig start for Norge

Men norske Grand Prix-entusiaster lar seg neppe deprimere av dansk vrede. Når den over tre timer lange sendingen begynner på NRK 1 klokka 21 stilles det store forventninger til vår mann.

Og Knut Anders Sørum har heldigvis fått et tidlig startnummer i finalen. Som artist nummer tre fremfører Sørum sangen «High» før Europas seere går lei. Dermed er det muligheter for at Sørum klarer å forsvare Jostein Hasselgårds fjerdeplass fra fjoråret.

Uten at bookmakerne tror på norsk seier av den grunn. Norge klokker inn på en delt 16. plass hos spillselskapet Centerbet. Der i gården er Hellas og Ukraina favoritter. Begge landene kom seg helskinnet gjennom semifinalen i går, og nyter fordel av at endel nå har hørt sangene en ekstra gang.

Her er rekkefølgen i lørdagens Melodi Grand Prix-finale fra Istanbul:

1. Spania

2. Østerrike

3. Norge

4. Frankrike

5. Serbia og Montenegro

6. Malta

7. Nederland

8. Tyskland

9. Albania

10. Ukraina

11. Kroatia

12. Bosnia-Herzegovina

13. Belgia

14. Russland

15. Makedonia

16. Hellas

17. Island

18. Irland

19. Polen

20. Storbritannia

21. Kypros

22. Tyrkia

23. Romania

24. Sverige

PS! Ikke glem å ta Dagbladet.nos ultimate Grand Prix-quiz!

NÅ GJELDER DET, KNUT: Norges finaledeltaker synger som nummer tre i rekka av artister lørdag.
MYE KROPP: Bosnias bidrag er i hvert fall severdig. Låtas kvalitet kan sikkert diskuteres.
FAVORITTEN: Hellas seiler opp som den store favoritten i MGP.