Julekalendere på tv jula 2017

Her er hele lista over nye og gamle julekalendere du kan se på tv i år

Fra «Jul i Skomakergata» til «The Julekalender» og «Jul i Blodfjell».

THE JULEKALENDER: TV2s julekalenderstolthet. Foto: TV2
THE JULEKALENDER: TV2s julekalenderstolthet. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Desember er julekalendertid, også på tv. Og som ellers i jula, er det tid for gjenbruk. Bare to av årets serier er nye - TVNorges norskproduserte «Jul i Blodfjell» og NRKs «Emblas saga», som kommer fra SVT.

Men på nett-tv finner du en rekke gamle godbiter, både for barn og voksne og voksne barn. Her er oversikten!

«Jul i Skomakergata» på NRK TV

Henki Kolstad som Skomaker Andersen og Marius Kleppe som Jørgen. Foto: NRK
Henki Kolstad som Skomaker Andersen og Marius Kleppe som Jørgen. Foto: NRK Vis mer

For mange voksne er dette julekalenderen med stor J. Ikke så rart, ettersom den ble sendt jevnlig på TV fra 1979 til 2003. I dag appellerer den nok mest til nostalgiske foreldre. Men siden jul er tida for tradisjoner og repetisjoner, er det trygt – for mange av oss – å vite at Jens Petrus, Tøfflus og kruspersillen hans befinner seg et par tasteklikk unna i NRK-appen.

«Vertshuset Den Gyldne Hale» på NRK TV

Kari Simonsen som Julie og Ronny Nilsen som Ole. Foto: NRK
Kari Simonsen som Julie og Ronny Nilsen som Ole. Foto: NRK Vis mer

Nok en nostalgitripp fra NRK-arkivet. «Vertshuset Den gyldne hale» fra 1989 ble aldri noen klassiker på linje med Skomakergata og «Jul i Blåfjell», kanskje med god grunn. Men det er tidenes første og eneste julekalender på tegnspråk, og det skal man ikke kimse av. Blant manusforfatterne er Gudny Hagen, som står bak et imponerende antall NRK-kalendere.

«Amalies jul» på NRK TV

Pia Borgli som Nisseungen i «Amalies jul». Foto: NRK
Pia Borgli som Nisseungen i «Amalies jul». Foto: NRK Vis mer

«Amalies jul» er en annen av Gudny Hagens julekalendere, som ble sendt for første gang i 1995. Og selv om tittelen alltid får undertegnede til å tenke på den langt mindre hyggelige novellen «Karens jul» av Amalie Skram, er det en serie full av julestemning og nissekos. Nissene på gården ble tatt med videre i den senere julekalenderen til Hagen, «Nissene på månetoppen», der hun lot rødnissene møte blånissene fra klassikeren «Jul i Blåfjell». Men de to seriene er dessverre ikke tilgjengelige på nett-tv.

«Jul i Blodfjell» på Dplay

IKKE FOR BARN: Her er en smakebit på TVNorges nye julekalender «Jul i Blodfjell». Video: TVNorge Vis mer

Årets eneste nye, norske serie: En krimkomedie i 24 deler, om storfamilien Soot som må tilbringe hele jula sammen på et gammelt høyfjellshotell, for å få sjansen til å få sin del av arven etter familiens steinrike patriark. Les Dagbladets anmeldelse her.

Asbjørns julekalender på Dplay

Espen Eckbo som Asbjørn Brekke. Foto: TV NORGE
Espen Eckbo som Asbjørn Brekke. Foto: TV NORGE Vis mer

Hvis NRK er kongen av julekalendere for barn, har TVNorge jobbet hardt for å ta samme posisjon for voksne. Mye takket være Espen Eckbos etter hvert ikoniske karakterer. Denne jula kan du se «Asbjørns julekalender» på Dplay – et humortalkshow fra 2015, med flere minneverdige øyeblikk. Sophie Elise, Magnus Carlsen og Erna Solberg er blant gjestene.

«The Julekalender» på TV 2 Sumo

EN GAMMEL SLAGER: «The Julekalender» ble sendt på TV 2 for første gang i 1994. Video: TV 2 Vis mer

Er du klar for en ny runde med støveldance? «The Julekalender» fra 1994 er TV 2s julekalenderstolthet, og en annen klassiker for voksengenerasjonen. Den sendes for n’te gang på TV 2 Zebra i år, og er også tilgjengelig for strømming via TV 2 Sumo. It’s good to be a nissemann!

«Julefergå» på TV2 Sumo

Foto: TV 2
Foto: TV 2 Vis mer

«Julefergå» er serien TV 2 prøvde seg med like etter «The Julekalender», men uten et snev av samme suksess. Fortellingen om MS Svelå ble sendt for første gang i 1995, og sendes i reprise for tredje gang i år. I likhet med «The Julekalender», inneholder den mye musikk og absurd humor.

«Jul i Svingen» på NRK Super

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Serien om Linus og de andre barna i Svingen er årets utvalgte julekalender på NRK, og kan selvsagt også strømmes via NRK Super-appen. Serien ble sendt på TV for første gang i 2006, men i år er det en mulighet for at den vil treffe en helt ny seergruppe: Den aller ivrigste «Skam»-fansen. Det var nemlig i «Linus i Svingen» og den påfølgende julekalenderen at Ina Svenningdal debuterte som tv-skuespiller, som Åsa, den vesle snekkerbuksekledde dattera til bensinstasjoneier Biggen (Fridtjov Såheim). Siden, og for uoverskuelig framtid, har hun som kjent fått mellomnavnet Jente-Chris.

«Emblas saga» på NRK TV

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

«Selmas saga», som julekalenderen heter på svensk (muligens endret for å unngå sammenblanding med Selma i «Snøfall»), hadde premiere på SVT i fjor, og ble Sveriges mest sette julekalender gjennom tidene. Den fikk jevnt over nokså gode kritikker, og Svenska Dagbladet sammenlignet historien med blant andre «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Jorda rundt på 80 dager». Den handler om åtteårige Selma, eller altså Embla på norsk, som drar på jakt etter julenissen, for å få sitt høyeste ønske oppfyllt: At den fattige familien hennes skal få fortsette å bo i huset sitt.

«Tidsreisen» på NRK TV

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Denne danske julekalenderen ble sendt på NRK i 2015 også, og hadde premiere på DR1 i 2014. Den handler om 13-årige Sofie, som har skilte foreldre og drømmer om at de skal bli sammen igjen til jul. Så får hun en gave av farfaren som gjør det mulig for henne å reise tilbake i tid... «Tidsrejsen» fikk gode kritikker i danske medier, og ble en stor seersuksess.

«Det store eksperimentet» på Viaplay

JULEKALENDER: Ole André Sivertsen, Leona Makita og Mathias Thomsen Nesvåg i den nye julekalenderen fra Viaplay. Video: VIAPLAY Vis mer

Denne barneserien fra i fjor var Viaplays første originale julekalender, og er en blanding av vitenskapsprogram og fiksjonsfortelling. Den handler om to barn som vinner en vitenskapskonkurranse og får møte den berømte Professor Primus, som viser seg å være så sjalu på dem at hun stenger dem inne i laboratoriet sitt. Der må de løse én ny oppgave i hver episode, for å få muligheten til å komme hjem til jul. Sprekt tenkt, men usedvanlig dårlig gjennomfort, var konklusjonen da jeg anmeldte serien i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer