Her er Helge redd han skal dø

Intet søtt eventyr da Helge Hjelland reiste Niger på langs.

(Dagbladet.no): Helge Hjelland er den første som har reist langs hele Niger-elva i Afrika. Nordmannens eventyrlige strabaser har blitt dokumentarfilmen «Den grusomste reisen» som vises på TV 2 i kveld.

Hjelland tok med seg videokamera på reisen. Eventyreren sendte opptak tilbake fra de største byene han kom innom, og og hjemme så regissørene Fridtjov Konglevoll og Geir Kreken gjennom dem. Filmen var da i sin spede begynnelse, men har siden blitt vist på Bergen Internasjonale Filmfestival, og blitt solgt til visning i Finland og Danmark foruten TV 2.

- Filmen viser en fyr som er helt alene på noen av verdens farligste steder. Han er veldig flink til å fortelle hvordan han tar det han møter, han er veldig åpen, sier regissør Kreken til Dagbladet.no.

Mye motstand

- Etter hvert som han reiste begynte du å instruere ham?

- Ja, vi snakket over satelittelefon. Vi diskuterte historiefortelling, hvordan han var nødt til å være dønn ærlig med kameraet og fortelle hva han var i ferd med å gjøre.

- Og du fortalte ham at han måtte skru på kameraet når alt gikk til helvete?

- Ja, man kan ikke ha noe filter når man skal lage en personlig dokumentar. Motstanden er vel så viktig som trivselen.

- Og det er mye motstand i filmen?

- Ja, det er mye motstand, Helge har satt i gang et voldsomt prosjekt. Det er en grunn til at ingen har klart å reise langs hele Niger-elva før.

Kreken presiserer at Helge Hjelland er den første som beviselig har gjort det. Og mener det sier ett og annet om mannen.

- Han er en moderne eventyrer, men inspirert av de klassiske eventyrerne - blant annet Mungo Park, en skotsk oppdager som forsøkte seg på samme reise, men i en tid da man ikke visste noe om området.

Reddet av sosial IQ

- Helge reiser gjennom konfliktområder i Sierra Leone og Nigeria, men han er der på sitt prosjekt. Møter oppstår dermed på helt andre premisser enn de vi tidligere har sett fra det området, mener Kreken.

En spesiell episode handler om da Hjelland «helt nedkjørt» reiser gjennom Niger-deltaet. Det er et område preget av oljeproblematikk, der vestlige oljearbeidere kidnappes.

- Helge merket at han var veldig lite populær, og klarte å fange det på film. I tillegg til de ubehagelige opplevelsene, møter han noen som tror han er en trollmann som kan hjelpe dem å få tilbake fisken etter at oljeborring har tatt knekken på deres livsgrunnlag. Det ble en voldsomt sterk opplevelse.

Kreken forteller at Hjelland ble mer og mer alene jo lengre han reiste, men anser ham likevel ikke som noen ensom eventyrer.

- Det er klart han tidvis er ensom, men han møter folk hele tida. Det er noe av det som gjør at han klarer denne turen, for han er en sosialt oppegående person og flink med mennesker, mener Kreken.

Har eksamen

Det er snart to år siden Helge Hjelland satte ut på sitt eventyr. Han brukte 55 dager på å reise fra elvas kilde til munningen, og mesteparten av reisen foretok han med gummibåt.

- Jeg lurer på hva forsikringsselskapet sa før han dro?

- Reiseforsikringen gjelder ikke akkurat de stedene han reiste, nei, så han fikk vite at det var lurt å spørre lokalbefolkningen om råd, sier Kreken.

- Og hvor befinner han seg nå?

- Akkurat nå har han eksamen.

Merk: Filmklippet viser den kommende sykepleieren mot slutten av Niger-turen. Ifølge regissør Kreken er Hjelland utkjørt og redd for å sovne - fordi han tror at han da ikke kommer til å våkne igjen.

REISTE LANGS NIGER-ELVA: Nordmannen Helge Hjelland tok seg gjennom noen av verdens verste konfliktområder på sitt eventyr. Og filmet det.