ADOLF: Et Hitler-portrett utstilt på Deutsches Historisches Museum i Berlin.  Foto: Asbjørn Svarstad
ADOLF: Et Hitler-portrett utstilt på Deutsches Historisches Museum i Berlin. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

Her er Hitlers glemte nazikunst

Har blitt behandlet som tyske statshemmeligheter i 67 år. Nå stilles det ut på nett.

BERLIN (Dagbladet): Adolf Hitlers glemte nazikunst er nå kommet på utstilling - på nettet. Et tysk museum presenterer bilder og statuer som i 67 år har vært behandlet som statshemmeligheter.

Naziregimets foretrukne kunst ble i nazitida kjøpt opp i stor stil av Adolf Hitler og hans støttespillere. Den tyske føreren sørget for at det «ypperste» av samtidskunsten fra 1937 til 1944 ble vist på den årlige «Store Tyske Kunstutstillingen» i München. Av de totalt 11 000 arbeidene fra 2500 kunstnere, sikret Hitler seg rundt 1300.

Disse skulle i framtida representere «den nasjonalsosialistiske kunsten» i offentlige gallerier. Resten ble budt fram til salg til private.

Godt skjult De maleriene som ikke var ødelagt eller stjålet, ble etter krigen låst ned og holdt godt skjult for offentligheten. Men da Sentralinstitutt for Kunsthistorie for noen år siden fikk en intakt fotosamling med alle bidrag til samtlige Store Tyske Kunstutstillinger oppsto ideen om å gjøre det tilgjengelig for det store publikum.

- Vi ser bilder fra helt ufarlige kunstnere av den typen som nazistene likte, beroliger direktør Svein-Olav Hoff på Kunstmuseet i Lillehammer.

- Arkivet er interessant fordi folk ved selvsyn kan danne seg et bilde av nazistenes kunstsyn. Samfunnet skulle framstilles på en idealisert måte, og på bildene er det rent og pent over alt, ler Hoff.

Middelmådig og banalt Avisa die Welt beskriver motivvalget slik:

- Endeløst med perfekte landskaper, portretter av arbeidere og bønder, stilleben og familiebilder.

Men det finnes også portretter av tidas politiske og militære ledere - Hitler selv opptrer blant annet som heroisk hærfører i antrekk som en korsridder. Arbeidskarer med overdimensjonerte muskler graver for Hitlers Autobahn, mens blonde og tyske familier har sunne og friske småbarn — jente med dukke, gutt med lekebil, gutt med leketøysvåpen, gutt med leketøysplog er populære temaer. Utstillingen på nettet er slik ordnet at det går an å søke fram akkurat de bildene Hitler eller noen av de andre stornazistene sikret seg.

STILLES UT: Såkalt nasjonalsosialistisk kunst har siden krigen vært låst ned og aldri blitt framvist på offentlige gallerier. Nå stilles de ut - også på nett. Foto: Asbjørn Svarstad/DAGBLADET
STILLES UT: Såkalt nasjonalsosialistisk kunst har siden krigen vært låst ned og aldri blitt framvist på offentlige gallerier. Nå stilles de ut - også på nett. Foto: Asbjørn Svarstad/DAGBLADET Vis mer