Her er høstens bøker

Du kan forberede deg på en TRIPPEL JON FOSSE-HØST . I tillegg venter nyheter fra Ingvar Ambjørnsen, Karin Fossum og Anne Holt. Og kanskje kommer Fosnes Hansen...

Det blir en hektisk høst for Jon Fosse. I tillegg til tre bokutgivelser venter teaterpremierer i Tyskland, Nederland, Sverige og Danmark.

Fosses første roman på fire år handler om to ekstreme faser i livet. I første del av «Morgon og kveld» opplever vi hovedpersonens fødsel, i andre del våkner fiskeren Johannes opp og skjønner at han er død.

- Jeg forsøker å fange den glidende overgangen mellom det å føle seg levende og det å være død. Alt blir forvandlet fra Johannes' synsvinkel.

Forfatteren tror ikke leseren vil bli reddere for døden etter å ha lest boka.

- Men jeg avmystifiserer ikke døden, jeg mystifiserer den, sier Jon Fosse .

Romanen kommer i slutten av august. Bare noen uker seinere er han klar med «Tre skodespel. Vinter. Besøk. Ettermiddag». Samme måned kommer barneboka «Søster».

Fosnes Hansen?

Det ligger an til flere høydepunkter i skredet av bokutgivelser over sommeren.

«Beretninger om beskyttelse 2» var bebudet allerede høsten 1999.

I disse dager arbeider Erik Fosnes Hansen med å samle trådene fra den 500 sider tunge bautaen «Beretninger om beskyttelse 1» fra 1998. Går alt etter planen, kommer romanen i november.

Skjønnlitteraturen

Gunnar Staalesen er på sin side klar med sin tredje bok i trilogien om det 20. århundret, «1999. Aftensang». Etter å ha avsluttet «Bøler-trilogien» med boka «G for Georg» i 1997, har Tove Nilsen nå skrevet romanen «Etter Kairo».

Etter fire bøker om Elling kommer Ingvar Ambjørnsen med fortellingen «Dronningen sover». Gjennom en lang og fuktig natt tenker en middelaldrende mann gjennom forholdet til kona som sover i etasjen under.

Mye krim

De som liker krim, kan glede seg over mange spennende utgivelser i høst.

Størst forventninger knytter det seg kanskje til Pernille Ryggs kriminalroman «Det gyldne snitt», som er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i august. Rygg fikk strålende kritikker for debutromanen «Sommerfugleffekten». I høstens bok får leseren et nytt glimt inn i privatdetektiv Igi Heitmans underlige univers. Denne gangen oppklarer hun en mordsak i Oslos underverden.

Karin Fossum kommer med nok en bok med førstebetjent Konrad Sejer. Også «Elskede Poona» henter handlingen fra bygdemiljøet, men denne gang med en indisk kvinne som sentrum for fortellingen.

Anne Holt og Berit Reiss-Andersen kommer med en ny bok om Hanne Wilhelmsen. Denne gangen har de forlatt det politiske miljø og beveget seg over til hippe Grünerløkka, der en kjendiskokk blir funnet drept.

Fra Hauge til Rehman

En av høstens store litterære begivenheter er Olav H. Hauges dagbøker, som blir utgitt nærmest uredigert. Bare 12 linjer er kuttet av det 3800 sider lange manuset. I dagbøkene skrev Hauge om dagliglivet og om litteraturen. Norske og internasjonale forfattere ble kommentert, og slik framstår verket som skjønnlitterære dagbøker i mer enn én forstand.

Høsten bringer også en ny biografi om Johan Borgen. Denne gangen er det Espen Haavardsholm som forsøker å fange forfatteren mellom to permer. Den samme ære får den folkekjære Kjell Aukrust når Jan Jakob Tønseth gir ut boka «En rar skrue». Arild Stubhaug som i 1996 fikk Brageprisen for boka om Niels Henrik Abel, kommer i høst ut med en bok om Sophus Lie. Lie var ved siden av Abel den andre av 1800-tallets store norske matematikere.

I grenselandet mellom biografi og roman ligger Einar O. Risas bok om Obstfelder, «L.C. Nielsens papirer». Standupkomikeren Shabanah Rehman jobber med en selvbiografisk historie fra sitt eget liv. Boka, som kommer i oktober, tar utgangspunkt i det flerkulturelle Norge.

Svenske Jonas Gardell, standupkomiker og anerkjent forfatter, blir nå presentert på norsk med romanen «En komikers oppvekst».

Unge dialoger

Flere yngre forfattere er også på trappene med nye bøker. Lars Ramslie kommer med sin tredje bok etter sin prisbelønte debut i 1997 med «Biopsi». «Destroyer» handler om en niårig Kiss-fan i Moss. Året er 1983.

Det er også verdt å merke seg at en av fjorårets debutanter, Ingeborg Arvola , allerede er klar med en ny roman, «Livet i et skilpaddeskall».

Alf van der Hagen kommer med «Stemmeskifter», en samling dialoger med yngre norske forfattere, deriblant Erlend Loe og Linn Ullmann. Her forsøker van der Hagen i fellesskap med de unge forfatterne å gripe et tidsskille i den skjønnlitterære diskusjonen.

TRIPPELAKTUELL: - Jeg er veldig godt fornøyd med romanen, sier Jon Fosse. - Den er elegant. Forfatteren er også klar med barnebok og skuespill.