Her er høstens ferskeste forfattere

Dagbladet samlet 29 forfatterdebutanter.

HØSTENS FERSKINGER:
Fra venstre: Eli Hovdenak, Lise Grimnes, Kjersti Bjørkmo, Liv Mossige, Oda Faremo Lindholm, Alexander Wisting, Mari Nymoen Nilsen, Yngve Kveine, Maria Kjos Fonn, Ingvild Schade, Marius Molaug, Gøril Emilie Hellen, Tom Dahl, Ayse Koca, Lena Roer,  Eivind Larssen, Jakob Arvola, Audhild Solberg, Berit Hedemann, Stian Johansen, Kaia Dahle Nyhus, Kristian Wikborg Wiese, Christen Krogh, Tine J. Sir, Miriam Neegaard, Tooji Keshtar, Synnøve Borge, Ellisiv Solskinnsbakk, Fredrik Høyer

Foto: Nina Hansen
HØSTENS FERSKINGER: Fra venstre: Eli Hovdenak, Lise Grimnes, Kjersti Bjørkmo, Liv Mossige, Oda Faremo Lindholm, Alexander Wisting, Mari Nymoen Nilsen, Yngve Kveine, Maria Kjos Fonn, Ingvild Schade, Marius Molaug, Gøril Emilie Hellen, Tom Dahl, Ayse Koca, Lena Roer, Eivind Larssen, Jakob Arvola, Audhild Solberg, Berit Hedemann, Stian Johansen, Kaia Dahle Nyhus, Kristian Wikborg Wiese, Christen Krogh, Tine J. Sir, Miriam Neegaard, Tooji Keshtar, Synnøve Borge, Ellisiv Solskinnsbakk, Fredrik Høyer Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Vi samlet 29 av høstens forfatterdebutanter til et fellesbilde og mikro-intervjuer. Her forteller de om bøkene sine.

Christen Krogh (48) Avdelingsdirektør i Forskningsrådet. Sivilingeniør og doktograd i filosofi. Tidligere forskningsdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Utgivelse: «Kileskrift», roman, Juritzen.
- Det er en språkfilosofisk krimfortelling om fedre, sønner, ord og mord. En språkforsker finner en stein med kileskrift, og blir drept. Sønnen prøver å finne ut av drapet og finne kileskriftsteinen, mens etterforsker Wilhelm Fuglesang jakter på morderen. I tillegg til mordgåten handler det om hvordan språk blir til.

Fredrik Høyer (26) Studerer litteraturvitenskap. Har gått på tekstforfatterlinja på Westerdals reklameskole.
Utgivelse: «Månehund og fatter´n», roman, Aschehoug.
- Det starter med en far og sønn som brenner bråte i hagen, og faren blir kidnappet av måker. Så får faren kreft og flytter til landstedet i Sverige for å leve siste del av livet der. Det er en melankolsk, trist og glad bok om sorg.
Ingvild Schade (26) Tekstforfatterlinja på Westerdals og skrivekunstakademiet i Bergen.
Utgivelse: «Drammens rekordbok», roman, Forlaget Oktober.
- Det er en tragikomisk roman med tegninger, dikt og sanger. Den handler om åtte utskudd som føler seg ekskludert og litt dumme, og har hver sin rekord. En er for eksempel Drammens høyeste mann. De uttrykker seg kunstnerisk gjennom tegninger og skriverier.
Tine J. Sir (27) Utdannet sosionom, bosatt i Kristiansand
Utgivelse: «Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa», roman, Kvalshaug forlag
- Det er en kjærlighetsroman om en 26-åring som begynner å utforske et familierykte om bestemoren. Da hun var i førtiåra dro hun nemlig fra mann og barn på Sørlandet til Oslo for å jobbe i bar. Det var i 1973, det året Frank Zappa spilte på Kalvøya.
Mari Nymoen Nilsen (35) Litteraturviter bosatt i Risør, jobber som anmelder i VG.
Utgivelse: «Dette er musikk», dikt, Kvalshaug forlag
- Det er en diktsamling om en voksen og et barn som går gjennom et landskap som smuldrer opp. Den voksne prøver å formidle landskapet for barnet, og gjenopplever samtidig landskapet gjennom barnets øyne mens katastrofen nærmer seg. Boka er skrevet i en dialog med Ane Bruns plate «It all starts with one», og kan leses med denne som soundtrack.
Miriam Neegaard (31) Jobber som sosiolog innen likestillings- og diskrimineringsfeltet.
Utgivelse: «Stormen og stillheten», roman, Juritzen.
- Den handler om et musikalsk talent som blir kneblet i et umusikalsk system, nemlig psykiatrien. Det handler om hvor lett det er å misforstå når man blir for opptatt av å plassere mennesker i kategorier.  Boken skildrer hvordan dette kan få skjebnesvangre konsekvenser, og hvordan man som pårørende er nødt til å håndtere det. Samtidig handler boken om musikk som et symbol på udødelighet.

Lena Roer (45) Jobber som frilans tekstforfatter, bosatt i Fredrikstad.
Utgivelse: «Ringrosen — Jakten på en sannhet», roman, Juritzen.
- Det er en fiksjonsfortelling inspirert av bestemoren min og hennes oppvekst i Kragerø tidlig på 1900-tallet. Det dreier seg om å finne styrken i eget liv til å være den du er. Og om familiehemmeligheter og hendelser som kan prege oss gjennom generasjoner.
Gøril Emilie Hellen (47) Utdannet journalist, jobber som frilanser. Mellomfag i drama, film og teater. Har også arbeidet i kommunikasjonsbyrå.
Utgivelse: «Veien over klippene», roman, Gyldendal.
- Det er en handlingsdrevet kjærlighetshistorie om familiehemmeligheter, fortielse og løgn. Hovedkarakteren avdekker hendelser i morens fortid som har påvirket livsvalg for mange. Handlingen finner sted på Helgelandskysten, med tilbakeblikk til morens oppvekst ved Liguria-kysten i Italia.

Berit Hedemann (65) Journalist og prosjektleder for Radiodokumentaren i NRK.
Utgivelse: «All min forakt. En kjærlighets historie», Gyldendal.
- Kjærlighet og løgn er hovedtemaene. Hovedpersonen er en 55 år gammel kvinne som faller for en mann som lyver hele tiden. Det store spørsmålet er om det er mulig å elske noen som de er og samtidig forakte det de gjør.
Tom Dahl (66) Forlagsdirektør i Cappelen Damm.
Utgivelse: «London Oslo 1965-2013», roman, Vigmostad & Bjørke.
- Det er en erindringsroman der alle hendelser har opphav i meg selv, samtidig som den er fiksjon. Hovedpersonen er forlagsdirektør, møter Jimi Hendrix, og opplever en eksistensiell krise. Boka handler om AKP (m-l), Røde Armé Fraksjon, rockemusikk, fremmedgjøring og litterære, filosofiske spørsmål.

Alexander Wisting (49) TV-produsent og filmskaper. Har gitt ut biografier, eksempelvis om Roald Amundsen.
Utgivelse: «Oppgjørets tid», roman, Kagge Forlag
- Det er en spenningsroman lagt til Christiania, der en engelsk offiser blir drept på bestialsk vis i 1792. Etterforskningen leder tilbake til tredveårskrigen i Tyskland. Krimgåten har dermed religionskrigen og opplysningstiden, to av de mest urolige periodene i verdenshistorien, som bakteppe.

Yngve Kveine (36) Jobber som kommunikasjonsdirektør ved Handelshøyskolen BI. Fra Oslo.
Utgivelse: «Lyden av asfalt», roman, Tigerforlaget.
- En usminket oppvekstroman med Jokke & Valentinerne som soundtrack, som viser hvor brutalt det kunne være å vokse opp på 80- og 90-tallet. Boka handler om en guttegjeng fra Linderud som møter mobbing, vanskelige lærere, familier i oppløsning og en by som stadig blir større. Jokke ville fylt femti i høst, og jeg håper han hadde likt boka. Broren hans, Christopher Nielsen, har designet omslaget.
Liv Mossige (36) Jobber som norsklektor og bokanmelder i Dagsavisen
Utgivelse: «Tyskland», roman, Cappelen Damm
- Hovedpersonen, 18 år gamle Hanne, bestemmer seg for å gå til Tyskland i 1946. Hun er en enkel sjel som vil skape en framtid i landet der søsteren forsvant etter å ha stukket av med en tysk soldat. Boka er et psykologisk portrett om en som har falt utenfor det normale, som er upålitelig og voldelig.

Oda Faremo Lindholm (26) Jobber som journalist i Dagsavisen, med musikk og feminisme som felt. Master i historie. Tidligere redaksjonssjef for Natt og Dag.
Utgivelse: «Bullshitfilteret 1.10», faktabok, Gyldendal
- Målet er å gi tenåringsjenter et verktøy, et bullshitfilter, de kan bruke i møte med dagens mediehverdag og populærkultur. Bullshitfilteret kan bidra til å fri jenter fra det overseksualiserte, uoppnåelige kvinneidealet og bryte fordommer om kjønn.

Eli Hovdenak (58) Bildekunstner som har illustrert flere bøker tidligere. Dette er den første barneboka hun både har skrevet og illustrert. Har studert ved Norsk Barnebokinstitutt.
Utgivelse: «Øya», barnebok, Cappelen Damm.
- Jeg er opptatt av humor, og hvordan bildene og teksten kommuniserer. Det er en humoristisk bok om nebbdyrene Bertil og Bettina som drar ut på kanotur for å fiske, og om hvordan de velger å være i sin egen lille verden.
Maria Kjos Fonn (24) Studerer litteratur. Har gått på Aschehougs forfatterskole.
Utgivelse: «Dette har jeg aldri fortalt til noen», noveller, Aschehoug.
- Novellene handler om folk som ikke finner seg til rette sosialt, og som desperat ønsker å nærme seg andre mennesker. Jo hardere de prøver, jo galere går det og jo fjernere kommer de fra andre.

Kaia Dahle Nyhus (24) Studerer animasjon, illustrasjon og tegneserie ved Konstfack i Stockholm.
Utgivelse: «Vil du høre en hemmelighet?», bildebok for barn, Cappelen Damm
- Den forteller hemmeligheten om hemmeligheter! Som barn skjønte jeg ikke hva hemmeligheter var, og denne boka sier noe om hvordan hemmeligheter fungerer og hva de betyr. Den fokuserer på viktigheten av hemmeligheten som et eget rom der magi kan skje.
Stian Johansen (38) Journalist med bakgrunn i bokbransjen. Har studert på forfatterskolen i Bø.
Utgivelse: «Jeff Tweedy, liksom», dikt og prosa, Aschehoug
- Det er en blanding av dikt, fiktive intervjuer og prosatekster om Jeff Tweedy, vokalist og frontfigur i det amerikanske bandet Wilco. Det er glimt fra hele livet hans, familieliv, rus og skriveliv. Det handler om å vokse opp i en småby, være kamerat, far, sønn og turnerende rocker.

Jakob Arvola (47) Har jobbet som journalist siden 1988. Var 21 år i NRK, er nå nyhetsprogramleder i Radio Norge.
Utgivelse: «Det går ikke over», noveller, Vigmostad & Bjørke
- Menneskene vi møter angrer seg over ting de ikke har gjort. Det handler om å erkjenne at ting ikke går over til tross for at man ignorerer dem og lar årene gå. Novellesamlingen er et oppgjør med det tilsynelatende og med 1970-tallet, da barn ble inneslutta fordi lærere og foreldre mente det var tull å snakke om følelser.

Ellisiv Solskinnsbakk (38) Informasjonsrådgiver i Fagforbundet. Er utdannet journalist og har jobbet i barnehage, barneradio og barne-tv.
Utgivelse: «Hva gjør de dagen lang?», illustrert rimbok, Cappelen Damm. Illustrert av Endre Skandfer.
- En leken rimbok som tar barna med bak kulissene og viser hva de voksne gjør på jobben. Vi møter blant annet en jordmor, en gassballongselger og en dykker. Jeg håper boka gir anledning til gode samtaler mellom barn og voksne om hva de voksne driver med.
Lise Grimnes (43) Barnevernspedagog med master i pedagogikk. Jobber som forteller i den kulturelle skolesekken og med sceniske ungdomsprosjekter.
Utgivelse: «Kaoshjertet», ungdomsroman, Aschehoug.
- En mørk og mystisk ungdomsroman om ensomme Minja (16), som bor på Stovner i Oslo og har spesielle krefter. Hun har en flyktig mamma, bestekompisen Josef, og en ukjent mormor som moren advarer henne mot å ta kontakt med. Minja oppsøker mormoren, og begynner å nøste i familiehistorien. Det handler om å finne og akseptere seg selv.
Audhild Solberg (39) Jobber i forlagsbransjen. Utdannet litteraturviter.
Utgivelse: «Kampen mot superbitchene», barnebok, Aschehoug
- Feelgood, humor og spenning for jenter — en krysning av «Dustedagboka», «Anne fra Bjørkely» og «Roald Dahl». Boka handler om Anne Bea (12), som bare har én venn og som blir mobbet av superbitchene på skolen. En dag bestemmer hun seg for å slå tilbake.
Kjersti Bjørkmo (42) Jobber for stiftelsen Fritt Ord. Utgivelse: «Jeg har prøvd å bli venn med dyrene», dikt, Cappelen Damm
- Diktsamlingen er en byfortelling som finner sted i en ikke navngitt by. Grunnstemningen er utforskning av byen, og i utkanten av byen tusler det rundt dyr. Sentrale temaer er savn, ensomhet, felleskap og døden.
Ayse Koca (39) Utdannet adjunkt, jobber i barneskolen. Har gått på Norsk Barnebokinstitutts forfatterskole og jobbet som journalist.
Utgivelse: «Yoko Onur — et balleliv», barne- og ungdomsbok, Omnipax.
- Den handler om bestevenninnene tyrkiske Yoko og irakiske Kara. De vil ta ballegrep på livet til Yoko, og skaffe den sprø moren hennes en vanlig muslimsk mann. Dermed lager de en falsk profil til moren på en muslimsk datingnettside. Det går ikke helt etter planen.
Synnøve Borge (53) Lektor i pedagogikk og har gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt. Jobber som naturfagslærer.
Utgivelse: «Brunlangøre», faktabok for barn, Gyldendal. Illustrert av Lise Myhre.
- Den forteller historien til flaggermusen Brunlangøre gjennom et år, med enkel tekst og levende illustrasjoner av Lise Myhre. Med sine lange ører og store, brune øyne skiller brunlangøre seg ut fra våre andre flaggermus-arter og er en fascinerende personlighet.
Eivind Larssen (29) Filmstudier, litteraturstudier og forfatterstudiet i Bø.
Utgivelse: «Ingen savner Edward Niema», roman, Schibsted Forlag.
- Pensjonisten Edward Niema mister kona, og da han drar til kirken for å organisere begravelsen, oppdager han at noen allerede har gjort det. I tida etter begravelsen blir han kjent med kona på nytt, gjennom bekjentskaper hun har hatt som han ikke har kjent til. Det handler om å velge hvordan livet skal se ut og om å begynne på nytt.

Kristian Wikborg Wiese (28) Studerer master i litteraturformidling. Har bachelor i creative writing fra London. Var med på å starte litteraturmagasinet La Granada.
Utgivelse: «Avtrykk», roman, Vigmostad & Bjørke.
- Den er et etterspill etter en tragedie som omhandler sykdom, utenforskap og kunstnerdrømmen. Handlingen utspiller seg på en institusjon på Oslo vest og i London. De tre hovedpersonene, den ikke navngitte hovedpersonen, Frida og S., opplever å ikke finne seg til rette og å ville noe annet.

Marius Molaug (38) Utdannet fra Westerdals, jobber som Donald-redaktør.
Utgivelse: «Verdens verste rektor», barnebok, Gyldendal. Illustrert av Kristoffer Kjølberg.
- Forsiktige Ruben og hans utagerende bestevenn Kent gjør alt de kan for å unngå svømmedagen. Der er nemlig skolens rektor, som er verdens verste. Han er også svømmelærer. På svømmedagen må alle elevene redde rektor for å få svømmeknappen, noe Ruben og Kent frykter mest av alt.

Tooji Keshtar (27) Barnevernspedagog, norsk MGP-vinner i 2012 og programleder.
Utgivelse: «Taki og bestemor», barnebok, Cappelen Damm.
- Jeg har både illustrert og skrevet boka, som handler om Taki (5) og er basert på egne opplevelser og eget arbeid med barn. Boka tar for seg livet, døden og hvordan vi må ta vare på oss selv for å vokse. Barn trenger emosjonell kompetanse, og forhåpentligvis kan boka være et verktøy som kan hjelpe barn til å bearbeide følelser og å filosofere.

NB: Dette er ikke en komplett oversikt over høstens debutanter.