Her er høstens kinosuksess

Skaperen av «Madagaskar» møtte filmens norske stjerner

HAUGESUND (Dagbladet): I går møttes stjernene bak de norske stemmene - og mannen som fikk selve ideen til filmen. Jeffrey Katzenberg er sjef for selskapet Dreamworks og kompanjong med Steven Spielberg.

I går tok milliardæren privatjet fra Los Angeles direkte til Haugesund for å kaste glans over norgespremieren.

- Jeg fløy fra smellvarme Glendale ved L.A. og direkte hit. Hvorfor? Jeg liker denne store, lille filmfestivalen. Dette er tredje gang jeg besøker landet. Norge er et viktig marked, ikke fordi det bor så mye folk her, men fordi dere setter pris på god animasjonsfilm. Og «Madagaskar» er en strålende film, ler Katzenberg.

Enkel idé

Om opprinnelsen til eventyret om en løve, en sebra, en sjiraff, en flodhest samt en gjeng pingviner fra zoo, forteller han:

- Jeg er selv fra New York, og vokste opp to kvartaler fra dyrehagen i Central Park. Det var sånn jeg fikk følgende enkle idé for fem-seks år siden: Hva om vi gjorde ekte newyorkere ut av dyra i zoo\'et - og plasserte dem i en vilt fremmed verden, nemlig jungelen i det fjerne Madagaskar - som jo egentlig er deres rette element? Idéen viste seg brukbar, humrer Katzenberg.

Siden verdenspremieren i mai er «Madagaskar» sett av 50 millioner kinogjengere og har spilt inn 190 millioner dollar (ca 1,3 milliarder kroner). Katzenberg sier:

- Vi tror filmen vil bli sett av 70 millioner før den stopper. Det er et fantastisk tall, selv om vi ikke slår Dreamworks\' egen rekord med «Shrek 2». Den tok av gjennom ozonlaget og opp til månen. Men vi passerer snart «Shrek 1», som også var en blockbuster.

PREMIERE-KLAR: Skaperen av «Madagaskar» og kompanjongen til Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg (t.v.), sammen med to av stjernene som gir liv til den norske versjonen av filmen - Robert Stoltenberg (lemur-konge på Madagaskar) og Bård Tufte Johansen (sjiraffen). Bildet er tatt rett før norgespremieren i Haugesund i går. Foto: Erling Hægeland
PREMIERE-KLAR: Skaperen av «Madagaskar» og kompanjongen til Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg (t.v.), sammen med to av stjernene som gir liv til den norske versjonen av filmen - Robert Stoltenberg (lemur-konge på Madagaskar) og Bård Tufte Johansen (sjiraffen). Bildet er tatt rett før norgespremieren i Haugesund i går. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Fra Beatles til Zoo

Eventyret om Dreamworks - som i dag teller hele 1.200 kreative arbeidstagere med en gjennomsnittsalder på 28 år - startet i 1994. Da gikk kameratene Jeffrey Katzenberg, David Geffen og Steven Spielberg sammen for å konkurrere med det tilnærmet monopol-gigantiske Disney-konsernet.

- I dag er vi større enn Disney på animasjonsfilm. «Dream an impossible dream», synger Katzenberg til Dagbladet.no og ler igjen.

Med seg til Haugesund har Dreamworks-sjefen tatt filmens produsent Mireille Soria, samt regissørene Eric Darnell og Tom McGrath. Det var de to sistnevnte som fikk jobben med å spinne historien videre ut fra Katzenbergs ville idé:

- Vi holdt egentlig på med en animasjonsfilm basert på Beatles\' «A hard day\'s night». Men den strandet, blant annet på grunn av rettigheter til låter og andre kompliserte ting. Så vi kastet oss over ideen til Jeffrey, det er vel fem år siden. Etterhvert ble ideen til en historie om det sterke - men i utgangspunktet umulige - vennskapet mellom en løve og en sebra. Som settes på vanvittige prøver når de tas ut av zoo\'et der de har bodd hele livet - og gjennom en serie uhell havner i jungelen som deres forfedre en gang kom fra, forteller de to gutta.

Å spise en venn

Når ingen lenger forer ham med indrefilet og andre go\'biter, som i zoo, begynner løven å drømme om kjøtt. Sebra-kjøtt. Etterhvert blir drømmene så sterke at de vekker ur-instinktet i ham. Han forsøker flere ganger - uten egentlig å ville det - å sette tennene i sin beste venn.

- Filmen handler dypest sett om vennskap. Hvor sterkt et vennskap er det settes på prøve. Jeg mener, man spiser ikke sin beste venn. Selv ikke en løve gjør det, sier regissør Eric Darnell.

- Å ja? Jeg vet om folk som gjør det i Los Angeles, ler produsent Mireille Soria.

De fire erketypene

Men først og fremst er «Madagaskar» en komedie både for barn og voksne. Darnell og McGrath fant tidlig ut hvordan de ville skape latter-kjemien:

- Vi laget fire erketyper ut av de fire hoveddyra. Alle har fått egenskaper fra typiske newyorkere, men på ulike måter, sier de og ramser opp:

- Løven er stjernen i dyrehagen, og han vet det. Men samtidig er han sårbar og føler seg usikker. Ben Stiller er den perfekte stemmen til dyret. Han besitter de samme motstridende egenskapene i sine vanlige filmer.

- Sebraen gjennomlever en midtlivskrise. Er han svart med hvite striper? Eller hvit med svarte? Han stiller spørsmål ved alt, og går ofte fram og tilbake mens han grubler.

- Flodhesten er den samlende kvinneskikkelsen (filmens eneste). Hun er sterk og tøff.

- Sjiraffen er klassisk newyork\'er - hypokonder, og i tillegg ganske så nevrotisk. Men med et smil på munnen som gjør ham elskelig. Litt Woody Allen.

Formet dyra etter stjernene

Regissørene Darnell og McGrath forteller at de ga skuespillerne relativt frie hender til å fikse på manus og si ting som falt dem naturlig.

- I manuset til Chris Rock (sebraen) stod det at han skulle si «This place is great» om stranda de kommer til. Men vi ba Chris rope det som falt ham naturlig. Dermed ble det «This place is crackalackan». Som jo ga replikken og hele scenen et nytt løft, ler regissøs-duoen.

Animatørene de samarbeidet med, formet også dyra etter stjernene som gir dem stemme:

- Kanskje ikke utseendemessig, det løpet var lagt på forhånd. Men i utformingen av dyra har animatørene tatt hensyn til både uttalemåten og mimikken til de amerikanske filmstjernene. Ja, til og med måten stjernene beveger seg på.

Schwimmer vs Bård Tufte

I originalversjonen er det Friends-stjernen David Schwimmer som gir liv til sjiraffen. Det merket den «norske» sjiraffen, Bård Tufte Johansen, med en gang han gikk i studio:

- Alt ved denne sjiraffen, fra leppesynkronisering til bevegelser, er David Schwimmer. Jeg følte meg trengt opp i et hjørne. Men jeg fant vel en slags vei ut etterhvert. Og sjiraffen er jo, tross alle sine nevroser, en morsom kar. En slags selvoppnevnt ekspert. Når dyra havner på Madagaskar, er han skråsikker på at de befinner seg i dyrehagen i San Diego, for der har han vært før.

Tufte Johansen sier han liker filmen svært godt:

- Den har høyt tempo og et genialt konsept, og den bruker voksenreferansene på en smakfull måte. Den er gøy for voksne, men likevel fullt og helt en film for barn - på barns premisser.

Bård forteller at han fikk lov til å gjøre enkelte endringer ut fra egne ideer:

- Vi måtte jo ta hensyn til leppesynkroniseringen, så jeg kunne ikke omdikte fritt. Men jeg fikk da gjort noen egne greier. Det var vel bare da jeg foreslo å bytte ut New York Giants med Odd Grenland, at jeg ble klubbet ned av norsk-regissør Johannes Joner