Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er høstens skivebommer

Hva har Sondre Lerche, Shakira, Kings of Convenience, Halleluja-gutta og Jay-Z felles?

||| Dagbladet har sjekket listeplasseringen til noen av de mest profilerte norske og utenlandske artistene som har lansert plate i høst. For flere er det ikke spesielt lystig lesning.

• Les kommentar av Dagbladets musikkansvarlige Sven Ove Bakke.

Kjente artister som Askil Holm og Backstreet Boys har ikke engang klart å havne på VG-listas Topp 40 med sine album. Heller ikke veteranen Mariah Carey.

- Amerikansk urban musikk selger ikke særlig i Norge, med mindre de får en eller annen form for radiohit, sier Asbjørn Slettemark, musikkekspert og programleder for NRK Lydverket.

Listetallene er hemmelige, men Etter det Dagbladet erfarer, skal det ikke mer enn et par hundre solgte eksemplarer for å kare seg inn på lista.

Effekt uteble
Ukjente Melody Gardot fikk et dundrende gjennombrudd etter å ha spilt på det populære talkshowet, og har nå ligget ti uker helt i toppen av salgslista.

«Skavlan-effekten» slo ikke inn for tungvekteren Jay-Z. Etter fire uker på lista ramlet rapperens plate «Blueprint 3» ut etter en 37. plass.

- Jay-Z på Skavlan kan i all hovedsak forklares med at han eksponeres for feil kjøpegruppe. En «urban artist» treffer ikke helt med å sitte i stolen hos Skavlan på fredagskvelden. Det gjorde jo derimot Melody Gardot som var der sammen med ham. Morgenen etter sto jeg og solgte plater i fleng til den jevne Skavlan-seer, sier Tord Krogtoft, butikksjef i Platekompaniet på Oslo City.

Fredag har Sony Music klart å få Shakira til programmet som kringkastes både til svenske og norske tv-seere. Og det kan trenges etter at albumet «She Wolf» bare har klart ei uke på salgslista, på 24. plass.

- Shakira på Skavlan tror jeg kommer til å fungere bra. Hun er ikke bare flott å se på, men både interessant og smart i tillegg. Hun bør kunne være et godt intervjuobjekt. Catchy poplåter skriver hun også, og hennes publikum er langt bedre representert blant Skavlans seere, sier Krogtoft til Dagbladet.

Ikke platekonger
Norske Kings of Convenience fikk 33 uker på VG-lista i 2004. Denne gangen klarte de bare fem uker med «Declaration of Dependence». Etter 31.-plassen var det rett ut.

- Den plata har rett og slett solgt fryktelig mye mindre enn forventet av en artist som har nådd ut til et stort norsk publikum tidligere, sier Asbjørn Slettemark.

- Hva tenker du om Sondre Lerches «Heartbeat Radio» som fikk bare én listeuke med 31. plass?

- Det er lenge siden Sondre Lerche har solgt noen særlig plater i Norge. Så har han også vært lite i her i landet for å gjøre promo, det virker som om han konsentrerer seg om USA. Dessuten er det lenge siden norske radiokanaler var interessert i ham, sier Slettemark.

Dagbladet har også satt Madonnas «Celebration» på flopplista. Samleplata fikk åtte uker på lista, og raste ut fra en 28. plass.

Tord Krogtoft i Platekompaniet mener likevel Madonna ikke kan kalles en flopp.

- Madonna leverer bra listetall for ei samleplate, sier han.

Fra singel til flopp
Paperboys hadde knallsuksess med 24 uker for singelen «Lonesome Traveler», mens albumet «Oslo Agreement» bare fikk fem uker i høst.

- Albumet floppet i forhold til forventningene etter det digitale singelsalget. Det at tusener på tusener kjøper en singel digitalt til åtte kroner er helt tydelig ingen garanti for at like mange kjøper platen fysisk. Men til å være en norsk hip hop-plate i 2009 er ikke floppen så voldsom, sier Tord Krogtoft.

Den gitarspillende kvartetten Lind/Nilsen/Fuentes/Holm fikk langt fra samme suksess med sin «Halleluja Live Vol. 2» som med forgjengeren. I 2006, 2007 og 2009 lå det første albumet 38 uker på VG-lista, mens høstens plate bare klarte 14 uker.

- Uansett hvordan det hadde gått med disse gutta, ville folk ha kalt det en nedtur. De sto for en suksess som ikke kunne gjentas, sier Asbjørn Slettemark

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media