Her er høstens USA-premierer

Kvalitet skal redde Hollywood.

(Dagbladet.no): Hollywood sliter.

Inntektene har sviktet med drøye 10 prosent så langt i år, etter at storfilmer som «Stealth» og «The Island» floppet i sommer. Samtidig har flere filmstudioer varslet at de vil flytte til andre byer med mer fordelaktige skatteregler.

Dette får konsekvenser. Filmhøsten i USA viser at et tyngre fokus på kvalitet enn på lenge, melder nyhetsbyrået Reuters.

Færre oppfølgere

For det første er det påfallende få oppfølgere denne høsten.

Riktignok kommer «Huset Fullt 2» i desember, «Saw II» i oktober, og den nye Harry Potter-filmen bør vel også regnes som en oppfølger.

Men disse er unntakene snarere enn regelen i månedene framover.

Superhelt- og tegneseriefilmer er det også færre av, i og med at sommerferien er slutt og ungdommene vender tilbake til skolen.

NYE EVENTYR: «Harry Potter og ildbegeret» dukker opp på kino både i Norge og i USA i løpet av høsten. FOTO: SANDREW METRONOME
NYE EVENTYR: «Harry Potter og ildbegeret» dukker opp på kino både i Norge og i USA i løpet av høsten. FOTO: SANDREW METRONOME Vis mer

En av de virkelig store blockbusterne er imidlertid «Ringenes Herre»-skaper Peter Jacksons «King Kong», som kommer i desember.

Dempet drama

Ellers er det mye voksent drama som dominerer. Gwyneth Paltrow er snart premiereklar  med «Proof» - en rolle hun tidligere har hatt på teaterscenen.

Her spiller hun en datter som tar vare på sin syke far, spilt av Anthony Hopkins.

«The Weather Man» er en sort dramakomedie, om en mann (Nicholas Cage) i midtlivskrise. Filmen har premiere i USA i oktober.

Ellers er det knyttet store forventninger til biografien «Capote» med Philip Seymour Hoffman, Cameron Crowe-regisserte «Elisabethtown» og «Shopgirl» - basert på en roman av Steve Martin.

Hollywood i krig

Krig er naturlig nok et viktig tema for mange amerikanske filmskapere i høst.

«Jarhead» er for eksempel en storslått film fra Gulfkrigen i 1991 - regissert av Sam Mendes («American Beauty»), og med Jamie Foxx i en av hovedrollene.

Steve Gaghan, mannen som skrev «Traffic», returnerer også med «Syriana» - en film om olje og arabisk politikk. George Clooney og Matt Damon spiller hovedrollene.

En annen film som sikkert vil skape debatt, er Steven Spielbergs «Munich».

Her har regissøren filmatisert den dramatiske episoden da 11 israelske idrettsmenn ble massakrert under OL i München i 1972.

Clooney i sort-hvitt

Kappløpet om Oscar-prisene tar seg opp i løpet av høsten, og en av de heteste favorittene er George Clooneys «Good Night and Good Luck».

Dette er ifølge Reuters en film i sort-hvitt om nyhetsmannen Edward R. Murrow og senator McCarthys krig mot kommunistene.

En av fjorårets store vinnere var biografen «Ray» om Ray Charles, og i år håper Reese Witherspoon og Joaquin Phoenix å følge opp med Johnny Cash-filmen «Walk The Line».

Musikaler har også vært en sikker vinner de seneste årene.

I høst er sjangeren representert på lerretet med «Rent» og Mel Brooks-suksessen «The Producers».

5 andre filmer å se opp for:

• «Tim Burton\'s Corpse Bride»: Dukkefilm i samme ånd som «Nightmare Before Christmas».

• «Flight Plan»: Storslått thriller med Jodie Foster.

• «The Chronicles of Narnia»: Filmatisering av C.S. Lewis-klassikeren.

• «Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit»: Ny animasjons-Oscar?

• «Oliver Twist»: Ny film fra Roman Polanski.

Her finner du oversikt over norske releasedatoer.

STORFILM: «King Kong» blir stor på alle måter. Her gir regissør Peter Jackson instrukser til Jack Black.
SPILLER SAMMEN IGJEN: Matt Damon og George Clooney i det politiske dramaet «Syriana».
FRA MUSIKAL TIL KINO: Nathan Lane, Uma Thurman og Matthew Broderick spiller i filmatiseringen av Mel Brooks\' «The Producers».