LANGE KØER: Men de som sto i fire-fem timer for å prøve nye Nintendo 3DS, ble imponert over 3D-effektene som kan ses uten spesialbriller. Foto: Gus Ruelas/Reuters/Scanpix
LANGE KØER: Men de som sto i fire-fem timer for å prøve nye Nintendo 3DS, ble imponert over 3D-effektene som kan ses uten spesialbriller. Foto: Gus Ruelas/Reuters/ScanpixVis mer

Her er høydepunktene fra årets største spillmesse

En spillverden i bevegelse.

|||I forrige uke var hele spillverdens øyne rettet mot Los Angeles, og den årlige spillmessen E3 som ble avholdt der.

I løpet av en snau uke presenterte Sony, Nintendo, Microsoft og de aller fleste spillprodusentene av betydning hva de kommer til å lansere i tiden framover.

Mens tidligere års E3-messer har vært overlesset med produktlanseringer og uventede nyheter, var det i år overraskende få overraskelser.

Det aller meste som ble presentert var ting vi allerede visste var på vei - og sjansen er stor for at disse enten hadde noe med 3D eller bevegelesstyring av spill å gjøre, teknologier som i stor grad preget årets messe.

Siden vi snakker om spillopplevelser som ikke så lett lar seg beskrive med ord, handlet hovedsaklig spillsirkuset om å få prøve ut nyvinningene i praksis.

Både Sony og Microsoft slo på stortrommene med hver sine løsninger for bevegelsesstyring av spill. Mens Sony med sin PlayStation Move har valgt å la spillerne styre med en liten stav i hånden, ikke ulikt Wiis løsning, har Microsoft med sin Xbox Kinect en variant som ikke krever at du holder noe som helst i hendene. Dette kan vise seg å være av betydning for hva slags spillopplevelser du kan vente deg av de to teknologiene.

TO TING PÅ EN GANG: Sony satser på både 3D-spilling og bevegelsesstyring med PlayStation Move. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Scanpix
TO TING PÅ EN GANG: Sony satser på både 3D-spilling og bevegelsesstyring med PlayStation Move. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Scanpix Vis mer

De spillene Microsoft presenterte til Kinect, var alle av den mer familievennlige sorten. Her kan du slå ball, danse, kjøre bilspill, og så videre.

Kinect-kameraet som står ved tven viste seg i stand til å fange opp imponerende mange detaljer, noe som spesielt ble demonstrert med dansespillet «Dance Central» fra «Guitar Hero»-skaperne Harmonix og treningsspillet «YourShape» fra Ubisoft.

Her klarte kameraet å fange opp alle kroppens bevegelser på en imponerende måte, og samtidig bevise for alle hva som er mulig å få til i fremtidige Kinect-spill.

En type spill som ikke var representert til Kinect, var de typiske «voksenspillene» som gjerne involverer spenning og skyting. Her kom PlayStation Move inn i bildet, med en teknologi som støtter både de lettere morospillene for hele familien, men også stortitler som «Killzone 3» og «Heavy Rain».

Ved at du fysisk holder noe i hendene når du spiller med PlayStation Move, kan du takket være knappene på styrespakene oppnå en langt mer presis spillopplevelse.

At det foreløpig ikke er avklart om du faktisk kan sitte ned og spille med Xbox Kinect - noe du kan med PlayStation Move - kan også vise seg å være av betydning for hva vi kan vente oss av de to nyvinningene.

3D UTEN BRILLER: Her er Nintendo 3DS. Foto: REUTERS/Phil McCarten/Scanpix
3D UTEN BRILLER: Her er Nintendo 3DS. Foto: REUTERS/Phil McCarten/Scanpix Vis mer

Om man skal kåre en vinner av årets E3-messe, er det vel blitt en slags felles konsensus om at Nintendo stakk av med seieren med sin nye håndholdte spillmaskin Nintendo 3DS. Denne lar deg spille forbløffende pene 3D-spill uten å ha på briller, og har samtidig en lang rekke sterke spill og spillutviklere i ryggen.

Folk på messegulvet sto nærmere fem timer i kø bare for å prøve ut maskinen, og inntrykkene etterpå var i overveiende grad at opplevelsen av verdt ventetiden.

Også Sony viste fram sine PlayStation 3-spill i 3D, noe som i første omgang virket imponerende på folk. Flere jeg snakket med underveis på messa (jeg tilhører de ti prosentene som ikke kan se 3D grunnet manglende samsyn), mente imidlertid at det lett ble anstrengende å spille med 3D-briller og -effekter slått på - spesielt over lengre tid.

Som Nintendo-president Satoru Iwata sa da han viste fram Nintendo 3DS, handler det hele først og fremst om spillene - ikke teknologien. En spillmesse er ikke komplett uten en enorm mengde spilltitler - og heldigvis var disse også tilstede på årets E3-messe.

Selv om mange av disse var annonsert på forhånd, klarte spill som «Portal 2», «Legend of Zelda: Skyward Sword», «Crysis 2» og mange flere å overbevise oss om at det er mange godbiter på vei - uansett hvilken spillmaskin du måtte eie.

UTEN KNAPPER: Xbox Kinect åpner for spilling uten noe som helst av spilltilbehør. Foto: Vince Bucci/AP/Scanpix
UTEN KNAPPER: Xbox Kinect åpner for spilling uten noe som helst av spilltilbehør. Foto: Vince Bucci/AP/Scanpix Vis mer