Her er kartet over den sosiale weben

Men hvor ble det av Wikipedia?

(Dagbladet.no): En av de mest seiglivede forestillinger om informasjonsteknologien er at den er «kald». På midten av 1990-tallet var det en vanlig øvelse å måtte svare på beskyldninger om at internett og weben var fremmedgjørende og asosiale teknologier som ville skape generasjoner av isolerte, passive informasjonskonsumenter. Svarte man at nettet i sin natur var et grunnleggende sosialt verktøy, ble man møtt med en blanding av mistro og medlidenhet.

SNART FEMTEN ÅR SENERE er den sosiale revolusjonen på nettet nådd lenger enn selv de mest teknologioptimistiske blant oss kunne ha forutsett. Men hvordan ser det sosiale nettet egentlig ut? Hvor plasserer wikier, blogger, delingstjenester og andre typer nettsamfunn seg i forhold til hverandre? Og hvordan vil de sosiale mediene utvikle seg videre?

Våre venner i NRKbeta har plukket opp et interessant bidrag til diskusjonen fra Brian Solis, grunnlegger av FutureWorks, et PR-byrå som spesialiserer seg på sosiale medier og markedsføring på nett.

Solis har forsøkt å tegne et «kart» over det stadig ekspanderende universet av sosiale nettjenester og det han kaller «kunsten å lytte, lære og dele», gjennom å tegne The Conversation Prism - eller «samtaleprismen».

For meg var det en aldri så liten a-ha-opplevelse. Solis\' modell sorterer de sosiale mediene i kategorier, slik at det blir enklere å se hvor rikt og sammensatt det globale nettverket av tjenester for sosial interaksjon og deling faktisk er blitt - og hvor akterutseilt man er hvis man ikke deltar på disse arenaene.

SOLIS HEVDER IKKE å ha laget en komplett oversikt over det sosiale nettet. Men likevel har det har kanskje gått litt fort i svingene? Så vidt jeg kan se har han blant annet utelatt relativt sentrale tjenester som MySpace under «nettsamfunn» og Wikipedia under «crowdsourcet innhold».

Er det andre viktige sosiale medier Solis har utelatt? Synes du inndelingen hans gir mening? Hvordan tror du neste generasjon sosiale medier blir seende ut?

En stor versjon av Solis\' modell finner du på Flickr-kontoen hans her.

DEN GLOBALE SAMTALEN: Brian Solis har tegnet denne prismen, som deler de sosiale mediene inn i kategorier. Foto: Brian Solis, publisert under en Creative Commons navngivelse 2.0-lisens.
DEN GLOBALE SAMTALEN: Brian Solis har tegnet denne prismen, som deler de sosiale mediene inn i kategorier. Foto: Brian Solis, publisert under en Creative Commons navngivelse 2.0-lisens. Vis mer

OPPDATERT: Takk til alle som har påpekt at jeg dummet med grundig ut: MySpace-logoen er der under nettsamfunn, den. Ups . Men Wikipedia finner jeg fortsatt ikke...

Her er kartet over den sosiale weben